Türkgün Dünya Yunan gazeteden dikkat çeken analiz: Türkiye için ayrıcalıklı bir ortam oluşturdu

Yunan gazeteden dikkat çeken analiz: Türkiye için ayrıcalıklı bir ortam oluşturdu

Yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın Türkiye Yüzyılı'nın Cumhurbaşkanı Yardımcısını ve Yeni Kabinesi'ni açıklamasının yankıları sürüyor. Ankara'nın yeni dönemde dünya sahnesinde hangi adımları atabileceğini mercek altına alan Yunan gazeteden çarpıcı bir Türkiye analizi geldi.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Seçim döneminde Türkiye'yi yakından takip eden Yunanistan yeni dönemde Atina'yı neyin beklediği sorusuna yanıt arıyor.

Ankara - Atina arasında esen dostluk rüzgarı devam ederken Yunan Kathimerini gazetesinden dikkat çeken bir analiz geldi.

Türkiye'nin Dünya sahnesinde izleyeceği politikayı mercek altına alan Kathimerini 'Türk stratejisi ve Atina ikilemi' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

ERDOĞAN İLE ÇEYREK ASIR

Panteion Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler profesörü Kostas Yfantis imzalı yazıda Erdoğan'ın seçimden zafer ile ayrılmasının ardından iktidardaki dönemini çeyrek asıra çıkardığının altı çizildi.

Yazıda '2028'de üçüncü cumhurbaşkanlığı dönemi sona erdiğinde, Erdoğan ve partisi 25 yılı aşkın bir süredir Türkiye'ye liderlik etmiş olacak' denildi.

Türkiye'nin bu beş yıllık dönemde de özerk bir dış politika izlemeye devam edeceğinin beklendiğini belirten Kathimerini şu değerlendirmede bulundu;

'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin dünyadaki yeri hakkındaki algısında dramatik bir değişiklik olmadıkça, önümüzdeki beş yıl içinde Türk dış politikası tercihleri ​​büyük, stratejik olarak özerk bir ülke vizyonunu desteklemeye devam edecek'

Uluslararası güç dengelerindeki değişimler sonucunda yapısal fırsatların ortaya çıktığına vurgu yapan Yunan gazete bu durumun Türkiye için fırsat yarattığını yazdı.

Söz konusu makalede 'Avrupa çevresindeki saldırgan Rus revizyonizmi, ABD'nin Doğu Akdeniz ve Orta Doğu'daki stratejik kısıtlaması, Çin'in ekonomik gücünü yansıtma ve kritik jeopolitik bölgelerde giderek daha fazla siyasi müdahaleyle bunu telafi etme kararı, Türkiye için ayrıcalıklı bir ortam oluşturdu' ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin milli silah endüstrisini de mercek altına alan Kathimerini 'Türkiye, teknolojide dışa bağımlılığını yüzde 70'ten yüzde 30'a indirmeyi başardı' dedi.

2002'de savunma sektöründe faaliyet gösteren firma sayısının 56 olduğunu belirten Yunan gazete bugün bu sayının 500'e yaklaştığının altını çizdi.

İHRACAT 10 KAT ARTTI

Türkiye'nin bu alandaki ihracatını on kat artarak 3 milyar doları aştığının vurgulandığı yazıda şu ifadeler yer verildi;

'Görünüm daha da olumlu. 2011-2022 yılları arasında savunma malzemesi ithalatını %60 oranında azaltan Türkiye, 2011 yılında ABD'den en çok silah ithal eden 3. ülke iken bugün 19. sırada yer alıyor.'

Yunan dış politikasının Ankara - Atina ilişkilerindeki seçeneklerini değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen Yunan profesör '25 Haziran seçimlerinden sonra Atina stratejik bir ikilemle karşı karşıya kalacak' öngörüsünde bulundu.

Ege ve Doğu Akdeniz'deki gerilimin azaldığını ve bunun yaz boyunca devam etmesinin beklediğini belirten Kathimerini 'Erdoğan'ın yeniden seçilmesi, Yunanistan'ın çıkarları açısından kritik olan başkentlerdeki bekleyişin de sonunu işaret ediyor' dedi.

Yazıda 'Türkiye-Mısır ilişkilerinin normalleşmesi hızlı bir şekilde ilerlerken, Washington da Türkiye'yi yönlendirmede daha az etkili olacaktır' değerlendirmesine yer verildi.

Kaynak: Hürriyet

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya İsrail’in “Demir Kubbe”si, İran füzelerine Ramallah semalarında karşılık verdi

İsrail’in “Demir Kubbe”si, İran füzelerine Ramallah semalarında karşılık verdi

İran’dan İsrail’e fırlatılan füzelere, İsrail hava savunma sistemi “Demir Kubbe” tarafından karşılık verildi. Füzeler, işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kenti semalarında kaydedildi.

KAYNAK: AA

İran tarafından İsrail’e fırlatılan füzelere, İsrail’in hava savunma sistemi “Demir Kubbe” tarafından karşılık verildi. Karşılıklı saldırıların devam ettiği bölgede, Demir Kubbe sisteminin devreye girmesiyle birlikte, füzelerin havada imha edilmeye çalışıldığı anlar kameralara yansıdı.

Füzelere ait görüntülerin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kenti semalarında kaydedildiği belirtildi. Görgü tanıkları, gece saatlerinde gökyüzünde patlama sesleri duyulduğunu ve parlak ışıkların görüldüğünü aktardı.

Bölgede tedirginlik sürerken, hava savunma sisteminin etkisiyle can kaybı yaşanmadığı bildirildi. İsrail ile İran arasında artan gerilim, uluslararası kamuoyunda endişeyle takip ediliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *