2021 DGS sınav yerleri Temmuz ayı yaklaşırken merak ediliyor. ÖSYM tarafından belirlenecek DGS sınav yerleri için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Dikey Geçiş sınavı 2021 yılı 11 Temmuz tarihinde gerçekleşecek. DGS için sınav yerleri, sınavdan 10 gün önce yayınlanması bekleniyor. İşte DGS tarihi ve DGS sınav giriş belgesi sorgulama ekranı!
ÖSYM ADAY İŞLEMLERİ SİSTEMİ EKRANI
DGS SINAV YERLERİ NE ZAMAN BELLİ OLACAK?
ÖSYM tarafından gerçekleştirilen tüm sınavlarda olduğu gibi Dikey Geçiş Sınavı'nda da giriş yerleri sınavdan 10 gün önce açıklanacak. Bu durumda adayların 1 Temmuz'da DGS giriş belgesi ekranına erişim sağlayacağı tahmin ediliyor.
DGS'YE KİMLER KATILABİLİR?
Dikey Geçiş Sınavı, açık öğretim ön lisans ve meslek yüksek okulları mezunları ile son sınıf öğrencilerinin katılabildiği bir sınavdır. İki yıllık eğitim alıp bunu dört yıla tamamlamak isteyen adaylar, gerekli puanı aldıktan sonra istediği okula kaydını yaptırabiliyor. Son sınıfta olup henüz mezun olmamış adayların staj dışında tüm mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olması gerekiyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denklik belgesi kabul edilen adaylar da Dikey Geçiş Sınavı DGS'ye başvurabilmektedir.
DGS İÇİN GEÇ BAŞVURU GÜNÜ
DGS geç başvurusu 8 Haziran tarihinde yapıldı. DGS 2021 geç başvuru ücreti 225 TL olacak. ÖSYM tarafından her yıl gerçekleştirilen ve 2 yıllık öğrenim gören kişilerin bölümleri ile alakalı 4 yıllık eğitim fakültelerine geçmelerine aracılık eden DGS 2021, başvuru işleminin ardından belirtilen tarihlerde gerçekleştirilecek. DGS başvurusu için adaylar, online başvuru, para yatırma işlemlerini tamamlayacak.
DGS başvurusu için öncelikle ÖSYM AİS ekranına sahip olmanız gerekmektedir. Eğer bu ekrana sahipseniz başvurunuzu online olarak osym.gov.tr aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Bu ekrana E-Devlet şifresi ile de erişebilirsiniz.
DGS SINAVI NASIL YAPILACAK?
Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Testte 120 soru yer alacaktır.
Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır.
Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır.
Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.
DGS SINAV ÜCRETİ NASIL YATIRILIR
Sınav ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER”alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecek.