08 Eylül 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Eğitim LGS tercihleri başladı: Yüzde 10’luk dilimde olan adaylar dikkat

LGS tercihleri başladı: Yüzde 10’luk dilimde olan adaylar dikkat

Liselere Geçiş Sistemi kapsamında (LGS) tercihler başladı. Tercih süreciyle ilgili konuşan Öğrenci Dekanı Serhat Butur, “Tercihleriniz içerisinde kendi yüzdelik diliminizin üzerinde çok fazla tercih yaptıysanız şansınızı azaltırsınız. Dikkat etmeniz gereken altın kural kendi diliminizin üstünden başlayıp ama en az birkaç dilim altına kadar inmeniz gerekiyor. Yüzde 10’luk dilimde olan adayların bu dilimden en az 4 ya da 5 aşağı hareket etmesi açıkta kalma riskini azaltacaktır” diye konuştu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
LGS tercihleri başladı: Yüzde 10’luk dilimde olan adaylar dikkat

8’inci sınıfta bulunan 1 milyon 246 bin 429 öğrencinin 1 milyon 30 bin 195'i sınavlara katılırken, 216 bin 234 öğrenci ise katılmadı. Sınava katılmayan öğrenciler, yerel yerleştirme tercihlerini kullanarak ikamet ettikleri bölgedeki bir liseye yerleşmeyi hedefleyecekler. Sınava girip belli bir puan ve yüzdelik dilim elde eden öğrenciler ise hem yerel yerleştirme puanıyla hem de merkezi sınav puanıyla tercihlerini tamamlayıp bir ortaokulda onaylattıktan sonra hangi okula yerleşeceklerini bekleyecekler.

“YERLEŞTİRME KONTENJANLARI GENELLİKLE İL BAZINDA BELİRLENİR”

Tercihlerin yapılırken il geneli dilimlerin dikkate alınması gerektiğini belirten Butur, “İl geneli dilimler, yerel rekabeti ve ilinizdeki diğer adayların performansını yansıtır. Çünkü lise yerleştirme sürecinde, yerleştirme kontenjanları genellikle il bazında belirlenir ve yerel adaylara öncelik verilir. Rakiplerinizin çoğunluğu zaten kendi ilinizdeki adaylardan oluşacağı için il geneli dilimlerinizi takip etmek, tercihlerinizi daha stratejik bir şekilde yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede, yerel rekabete göre tercihlerinizi sıralayabilir ve daha iyi bir yerleştirme şansı elde edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“ÖNCE YEREL TERCİH ALANINIZDA BİR TERCİHİNİZİN OLMASI GEREKİYOR”

“Tercihin ilk kuralı önce en az 1 tane yerel tercih yapıyor olmak” diyen Butur, “Yani en yüksek puanlı bir liseyi tercih listenize eklemek istiyorsanız önce yerel tercih alanınızda bir tercihinizin olması gerekiyor. Ondan sonra hazırlayacağınız en çok 10 lise tercihiniz için sistem girişe izin verecektir. Yerel tercihinizi yapıyor olmanız puanlarınızın boşa gitmesine neden olmaz. Sistem öncelikle puanla girebileceğiniz tercihlerinize bakar, eğer bir yerleştirme yapamaz ise yerel tercihlerinizden sizleri yerleştirmeye çalışır” dedi.

“BOŞ KALAN KONTENJANLAR 24 TEMMUZ TARİHİNDE YAYIMLANACAK”

Özel öğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerin tercih ekranına erişim imkânı bulunmayacağını hatırlatan Beykent Üniversitesi Öğrenci Dekanı Serhat Butur, “Ancak, kayıtlarını tercih süresi içinde iptal ettiren öğrenciler tercih yapma fırsatına sahip olabilecekler. Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar ise 24 Temmuz tarihinde "meb.gov.tr" adresinde yayımlanacak” şeklinde konuştu.

YÜZDE 10’LUK DİLİMDE OLAN ADAYLAR DİKKAT

Adayların 10 tercih hakkı olduğunu ifade eden Butur, “Tercihleriniz içerisinde kendi yüzdelik diliminizin üzerinde çok fazla tercih yaptıysanız şansınızı azaltırsınız. Dikkat etmeniz gereken altın kural kendi diliminizin üstünden başlayıp ama en az bir kaç dilim altına kadar inmeniz gerekiyor. Yüzde 10’luk dilimde olan adayların bu dilimden en az 4 ya da 5 aşağı hareket etmesi açıkta kalma riskini azaltacaktır” dedi.

“TERCİHLER MUTLAKA ORTAOKUL MÜDÜRLÜKLERİNE ONAYLATILMALI”

Tercihlerin tamamını kullanmanın zorunlu olmadığını söyleyen Butur, “Fakat ne kadar çok tercih hakkınızı kullanırsanız şansınız o kadar artacaktır. Eğer kendinize 5 okul bulduysanız ve 10 okula tamamlamak için istemediğiniz bir okulu veya yolu çok uzak 4 yıl boyunca gitmek zorunda olacağınız okulu tercih etmek sizi pişman edebilir. Doğru tercih, doğru sıralama ve istek duyulan okulu seçmek gelecekte başarıyı getirecektir. LGS tercih işlemi bireysel olarak https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir resmî ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüğünden yapılabilmektedir. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
HDP terörden temizlenen bölgedeki festivalden rahatsız oldu

HDP terörden temizlenen bölgedeki festivalden rahatsız oldu