ÖABT sınavı için geri sayım başladı. Binlerce öğretmen adayının beklediği oturum için hazırlıklarda sona gelindi. Öte yandan ÖABT soru dağılımı da son günlerde yoğun bir şekilde araştırılıyor. Peki ÖABT 2020 ne zaman? İşte konunun ayrıntıları…
ÖABT NE ZAMAN YAPILACAK?
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 20 Eylül 2020 tarihinde saat 10.15'te; ÖABT İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği Alanı Sınavı da saat 14.45'te gerçekleştirilecek.
Öğretmen kadroları için bu sınava başvuruda bulunanlar, sınavın Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına ve bölümlerine bağlı Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmak zorundadır.
ÖABT SORU DAĞILIMI
KPSS Öğretmenlik sınavında, Genel Kültür bölümünde 60, Genel Yetenek bölümünde 60 soru olmak üzere toplamda 120 soru sorulur. Sınav zamanı da 130 dakika ile sınırlıdır. Eğitim Bilimleri sınavında 80 soru yer alır ve sınav süresi de 100 dakikadır.
ÖABT NEDİR?
Öğretmen adayları, belirli dersler ve alanlar dâhilinde açılımı Öğretmen Aday Bilgi Testi olan ÖABT sınavına tabi olur. Aynı anda mesleki yeterlilik ölçümünü mümkün kılan ÖABT, KPSS temelli olup konuları ve içeriği her sene güncellenmektedir. Başka bir deyimle Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi, öğretmenlik eğitimi almış ve eğitim alanında hizmet verecek hâldeki atanacak öğretmen adaylarının belirlenmesi adına yapılan sınavdır.
KİMLER GİREBİLİR?
KPSS ÖABT, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet eğitim kurumlarında kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyenlerin girmesi gereken bir sınavdır. Bu doğrultuda sınava girecek adaylarda;
Formasyon eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamış fen-edebiyat fakültesi mezunu olmak, eğitim fakültesi mezunu olmak, Milli Eğitim Bakanlığına başvuru yapılan tarihte mezun durumda olmak şartları aranır.
Bunların dışında öğretmen kadrolarına ilk kez atanacakların, başvurularının ilk gününden itibaren 40 yaşından gün almamış olması gerekiyor. (40 yaş koşulu, sözleşmeli öğretmen pozisyonunda 1 sene boyunca görev yapanları kapsamaz. Aynı biçimde mesleki eğitimlerini başarılı bir biçimde tamamlamış adayların kadrolu öğretmen başvurusu için ise herhangi bir yaş sınırlandırması bulunmaz.)