Türkgün Eğitim Öğrenci etkinlik merkezleri yolda: MEB'den üç yeni standart

Öğrenci etkinlik merkezleri yolda: MEB'den üç yeni standart

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), "öğrenci etkinlik merkezleri", "dil, konuşma ve ergoterapi merkezleri" ile "rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri" olmak üzere üç yeni özel öğretim kurumuna ilişkin standartların yer aldığı Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi yayımlandı.

KAYNAK: AA

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 3 Ocak 2025 tarihli ve 32771 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ile tanımlanan üç yeni özel öğretim kurumuna ilişkin binaların fiziki yapısı, gerekli araç gereçler ile personel standartları yönergede yer aldı.

İlkokul çağındaki çocuklara yönelik kurulan "öğrenci etkinlik merkezleri", öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlardaki gelişimlerini desteklemeyi hedefliyor. Merkezlerde ayrıca, öğrencilere ödev ve proje çalışmalarında bireysel destek sunulacak.

Bu kurumlarda merkezin faaliyet alanına uygun öğretmen, uzman öğretici, usta öğretici ve rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar görev alabilecek.

Dil, konuşma ve ergoterapi merkezlerinde bireysel ve grup eğitimi verilebilecek

İkinci tür özel kurum olan "dil konuşma ve ergoterapi merkezleri" ile bireylerin iletişim becerilerinin geliştirilmesi, konuşma akıcılığı, yaşa ve kültüre uygun ses özelliklerinin kazandırılması ile toplumsal uyumun artırılması amaçlanıyor.

Bu merkezlerde hem bireysel hem de grup eğitimi verilebilecek. Programlara göre, uzman öğretici kadrosunda olmak üzere ergoterapist, dil ve konuşma terapisti, odyolog ve konuşma bozuklukları uzmanları görev yapabilecek.

Rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri, profesyonel destek sunacak

Üçüncü olarak tanımlanan "rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri", bireylerin kendini tanıması, karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirmesi ve psikolojik iyilik halinin artırılmasına yönelik bireysel ve/veya grup temelli profesyonel olarak psikolojik destek sunacak, burada mesleki gelişimi destekleyici eğitimler de düzenlenecek.

Bu merkezlerde rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar ve psikologlar görev alabilecek.

Yeni düzenlemelerle öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre gelişimlerini destekleyen, iletişim becerilerini artıran ve psikolojik destek sağlayan özel kurumların sayısının artması hedefleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem İpsala Sınır Kapısı’nda kalp krizine anında müdahale

İpsala Sınır Kapısı’nda kalp krizine anında müdahale

Edirne'de İpsala Sınır Kapısı'na, ani kalp durmaları ile kalp krizlerine hızlı müdahaleyi sağlayan ve ASELSAN tarafından üretilen 7 Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) cihazı yerleştirildi.

KAYNAK: DHA

Aselsan Heartline OED cihazlarının yetkili distribütörü Helvacıoğlu Medikal Yöneticisi Atacan Helvacıoğlu, yılda 3 milyondan fazla yolcunun geçiş yaptığı İpsala Sınır Kapısı'nda önemli bir sağlık hizmeti verilmeye başlandığını belirterek, "İpsala UMAT Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş. tarafından sınır kapısına 7 yerli üretim ASELSAN Heartline OED cihazı yerleştirildi. 

İpsala Sınır Kapısı’nda Kalp Krizine Anında Müdahale

Kalbin ani durması durumunda ilk 2-6 dakika içinde müdahale edilmesi hayati önem taşır. Bu süreçte elektroşok uygulaması ve kalp masajı, hastanın hızlı bir şekilde hayata döndürülmesinde kritik rol oynar. 112 acil yardım hizmetinin vaka yerine ulaşmasına kadar geçen sürede OED kullanılarak yapılacak müdahaleler kalbi duran kişinin hayatta kalma olasılığını yüzde 50-60 oranında artırmaktadır. OED özellikle kalp krizi riski yüksek olan bölgelerde, yoğun spor ve ağır iş yapılan alanlarda, fabrikalar ve iş yerlerinde, okullar gibi popülasyonun yoğun olduğu yerlerde mutlaka bulundurulmalıdır" dedi. Cihazların kullanımıyla ilgili personele eğitim verildiğini de ifade eden Helvacıoğlu, OED cihazları sayesinde İpsala Sınır Kapısı'nın yolcular için daha güvenli bir geçiş noktası haline geldiğini söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *