Türkgün Ekonomi 2024 yılında gayrimenkul satanlar dikkat

2024 yılında gayrimenkul satanlar dikkat

Uzmanlar, gayrimenkullerin 5 yıl içinde elden çıkarılması halinde elde edilen kazancın gelir vergisine tabi olabileceği konusunda ev sahiplerini uyardı.

KAYNAK: AA

Türkiye genelinde 2024 yılında, toplamda 3 milyon 65 bin 872 adet gayrimenkul satışı gerçekleşti.

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu aşamada gayrimenkullerin 5 yıl içinde elden çıkarılması halinde elde edilen kazanç gelir vergisine tabi olabildiğini belirtti.

5 YIL İÇİNDE ELDEN ÇIKAN GARLİMENKUL GELİRİ VERGİYE TABİ

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mustafa Hakan Özelmacıklı, şu ifadeleri kullandı:

Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin (konut, arsa, vb.) iktisap tarihinden başlayarak 5 yıl içinde elden çıkarması halinde, elde edilen kazanç gelir vergisine tabidir.

İSTİSNA TUTARLAR

Değer artışı kazancının, 2024 takvim yılı için 87 bin TL'si (2025 takvim yılı için istisna tutarı 120 bin TL) gelir vergisinden istisnadır.

"YILLIK BEYANNAME VERİLECEK"

Satışın yapıldığı yıl için belirlenen istisna tutarının altında kalan gelirler için yıllık beyanname verilmeyecektir. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde ise yıllık beyanname verilecek ve istisna tutarı beyan edilen gelirden düşülebilecektir. İktisap tarihi olarak, gayrimenkulün tapuya tescil edildiği tarih esas alınır. Miras yoluyla iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendirilmez.

"FİİLEN KULLANIMA BAŞLAMA TARİHİ ÖNEMLİ"

Gayrimenkulün tapuya tescil tarihinden önce sahibinin fiilen kullanımına bırakıldığı bazı özel hallere de değinen Özelmacıklı "İktisap tarihi olarak tapuya tescil tarihi yerine fiilen kullanıma bırakılma tarihinin kabul edilmesi gerekir. Gayrimenkullerin fiilen kullanımı; tahsis belgesi, teslim tutanakları, su, elektrik, telefon, doğalgaz faturaları vb. belgelerle tevsik edilebilir." dedi.

"HESAPLAMADA MALİYETLER DÜŞÜLÜYOR"

Özelmacıklı, "Gayrimenkullerin elden çıkarılması karşılığından elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedellerinin, elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların, indirilmesi suretiyle değer artışı kazancı tespit ediliyor. Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumunca belirlenen Yurt İçi - Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artış oranında artırılarak tespit edilir. Endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının yüzde 10 veya üzerinde olması gerekir." dedi.

"TARLASINA EV YAPANLARIN DURUMU"

Kendi tarlası üzerine yapılan gayrimenkulün tarla ile satılması durumunda oluşacak değer artışı kazancına da değinen Özelmacıklı, "Gayrimenkulün tarla ile birlikte satılması durumunda, değer artış kazancı doğabilir. Tarlanın edinim tarihi esas alınarak, satıştan doğan kazançlar için 5 yıllık süre dikkate alınır. Eğer taşınmaz edinim tarihinden itibaren 5 yıl içinde satılırsa, değer artış kazancı vergisine tabi olur. Maliyet bedeli hesaplanırken tarlanın alım bedeli ve inşaat maliyetleri dikkate alınır. Elde edilen gelir, beyan edilmesi gereken sınırı aşarsa gelir vergisi doğar." dedi.

"2 NİSAN SON TARİH"

Özelmacıklı, "2024 takvim yılında elde edilen değer artışı kazançlarına ilişkin olarak verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, 2025 yılının Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit olmak üzere ödenmesi gerekiyor. Bu sene için 31 Mart – 1 Nisan tarihlerinin resmi tatile rastlaması nedeniyle, birinci taksiti, damga vergisi ile birlikte 2 Nisan 2025 tarihine kadar, ikinci taksitin ise 31 Temmuz 2025 tarihine kadar, ödenmesi gerekiyor. Gelir Vergisi Beyannameleri ise 1 Mart – 2 Nisan 2025 tarihleri arasında intvrg.gib.gov.tr/hazirbeyan adresinden verilebilir." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Türk Dünyası Model Türk Devletleri Teşkilatı programı ilk kez düzenlendi

Model Türk Devletleri Teşkilatı programı ilk kez düzenlendi

Bu yıl ilk kez düzenlenen "Model Türk Devletleri Teşkilatı" programı, Türk dünyasından 400 öğrenciyi bir araya getirerek, onlara farklı bir deneyim sunuyor.

KAYNAK: AA

"Model Türk Devletleri Teşkilatı (Model Organization of Turkic States-MOTS)" programı bu yıl ilk kez düzenleniyor.

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesindeki otelde 2 Mayıs'ta başlayan ve 5 Mayıs'a kadar süren etkinlik, çok sayıda oturumun yanı sıra sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yaptı.

Etkinlik, Türk dünyasından 400 öğrenciyi bir araya getirdi.

"Geçmişin mirası, geleceğin umudu" temasıyla düzenlenen MOTS, lise öğrencileri delegelerin TDT kurumlarını ve üye devletleri temsil ettikleri eğitsel bir simülasyon olarak öne çıktı.

Ankara Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi hazırlıklı 11. sınıf öğrencisi Miraç Emirhan Aydemir, genel anlamda TDT'ye büyük bir ilgisi olduğunu söyleyerek, "Şu an burada programın genel sekreteri, aynı zamanda kurucusu olarak görev yapıyorum. Amacımız Türkistan bölgesindeki TDT'ye üye olan bütün devletlerden gençleri bir araya getirip, TDT'de konuşulan bütün konuları masaya yatırmak." dedi.

Aydemir, gençler olarak fikirlerini beyan etmelerinin önemli olduğunu düşündüğünü belirterek, "Büyüklerimiz bu konuları konuşuyorlar ama bizim gençler olarak birlik olup, aynı şekilde büyüklerimizin konuştuğu gibi fikirlerimizi beyan etmemiz, 'Gençlik de bunu düşünüyor.' şeklinde kendimizi ifade etmemiz gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Etkinlik dilinin İngilizce olduğunu ve öğrencilerin bu sayede çok fazla pratik yapabildiğini anlatan Aydemir, "Aynı şekilde hem dünyanın hem de Türk devletlerinin şu anda yüzleştiği meseleleri, krizleri, konuları ele aldıkları için yine geniş bir bakış açısına sahip oluyorlar. İşbirliği yapmayı öğreniyorlar." ifadelerini kullandı.

Aydemir, gelecek yıllarda düzenlenecek MOTS etkinliğine katılmak isteyen akranlarına, "Şu anda burada olmalarını çok isterdim gerçekten. Çünkü konferansımızın tüm dünyayı, bütün Türk devletlerini, tüm Türkistan'ı kucaklamasını çok isterdim. Şu an ilk seferimiz olduğu için bütün dünyaya kendimizi gösterememiş olabiliriz. Bütün dünyayı kucaklayamamış olabiliriz. Ancak arkadaşlar umarım seneye, sonraki senelerde Model TDT projemizde siz de yer alırsınız. Sizleri sabırsızlıkla bekliyoruz." mesajını verdi.

“Türünün ilk örneği ki beni gerçekten şaşırtan bir etkinlik”

İstanbul Pertevniyal Lisesi hazırlıklı 9. sınıf öğrencisi Leyla Çayan ise etkinlik için çok büyük bir performans gösterdiklerini vurgulayarak, "Hem amacı olsun hem yöntemleri olsun, katılımcıları olsun çok beğendiğim ve gerçekten ilerideki senelerde de tekrar yapılırsa katılmak istediğim bir etkinlik." dedi.

Çayan, programın hazırlık sürecinin TDT ile ilgili birçok yeni bilgi öğrenmesine katkı sağladığına işaret ederek, tüm öğrencilere, gelecek yıllarda yapılacak MOTS etkinliğine katılma çağrısında bulundu.


İstanbul Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi hazırlıklı 10. sınıf öğrencisi Feramuz Efe Kabakcı da etkinliğe yönelik, "TDT'ye üye ülkelerin öğrencilerini buluşturmayı başarmış, türünün ilk örneği ki beni gerçekten şaşırtan, hayretler içerisinde bırakan bir etkinlik. Her süreci, her anı en başından beri profesyonelce işliyor benim gördüğüm kadarıyla." dedi.

Kabakcı, sürecin başından itibaren çok eğlendiklerini vurgulayarak, gelecek senelerde okulundan daha fazla bir grubun MOTS etkinliğine katılacağından emin olduğunu söyledi.

“Diplomatik bir ortam oluşturmak bizim en büyük hayalimizdi”

Ankara Uluslararası Milli İrade Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde öğrenci Özbek Bibizaynab Turdialieva, etkinlik kapsamında yeni şeyler öğrendiğini belirterek, gelecek senelerde arkadaşlarıyla tekrar MOTS etkinliğine katılmak istediğini söyledi.

Ankara Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi hazırlıklı 11. sınıf öğrencisi Muhammed Karahan ise bu tarz projelere katılmayı çok sevdiğini dile getirerek, "Ben burada genel sekreter yardımcısı olarak aslında buraya gelemeyen arkadaşlarımı ve buradaki bütün arkadaşlarımı temsil ediyorum." dedi.

Karahan, etkinlik kapsamındaki bütün akademik ve teknik işlerle, öğrenciler olarak kendilerinin ilgilendiğine dikkati çekerek, "Bu etkinlik arkadaşım Miraç ile bizim yaklaşık 1,5 yıldır hayalini kurduğumuz, emek verdiğimiz ve gerçekten önemsediğimiz bir proje. Çünkü ben şahsen de Türkistan bölgesine çok ilgi duyan biriyim. Ve oradan katılımcıları buraya toplamak, onlarla beraber burada diplomatik bir ortam oluşturmak bizim en büyük hayalimizdi ve şu anda başarıyla ilerliyoruz." diye konuştu.

Gençler olarak bir araya gelerek bilgi paylaşımı yapmanın çok faydalı olduğunu vurgulayan Karahan, "Her adım attığımızda bir sonraki adımı hayal ediyoruz. Seneye bu haberi gördüğümde veya bir arkadaşım bu haberi görüp bana ilettiğinde diyeceğim ki 'Biz burada güzel bir iş çıkardık ve bu sene seni de bekliyoruz.' Gerçekten çok büyük bir emek var, çok büyük bir özveri var." dedi.

MOTS, öğrenciler için fardxsklı bir deneyim sunuyor

10. sınıfa devam eden Kazak öğrenci Ayanat Amangeldi de etkinliğin çok ilgi çekici olduğunu vurguladı.

Amangeldi, etkinlik kapsamında çok eğlendiklerini belirterek, MOTS etkinliği sayesinde farklı bir deneyim kazandığını ifade etti.

Etkinliğin çok fazla hazırlık süreci gerektirdiğine dikkati çeken Amangeldi, gelecek yıllarda düzenlenmesi planlanan MOTS etkinliğine gelmek isteyen akranlarına "endişelenmeleri gereken hiçbir şey olmadığı" mesajını verdi.

Amangeldi, etkinliğin öğrenciler için çok faydalı olduğuna da dikkati çekti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *