20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Asgari ücret 2020 zam miktarı ne kadar?

Asgari ücret 2020 zam miktarı ne kadar?

Yeni yıla sayılı günler kala herkesin gözü, yaklaşık 7 milyon vatandaşı ilgilendiren asgari ücret zammında. 2 Aralık’ta başlayan görüşmelerinin en kısa zamanda sonuçlanması bekleniyor. En son, sendikalar son dakika asgari ücret talebinde bulunmuştu. Peki, Asgari ücret belli oldu mu? Asgari ücret 2020 zam miktarı ne kadar? Sendikaların verdiği zam teklifi ne kadar? İşte ayrıntılar…

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Asgari ücret 2020 zam miktarı ne kadar?

İlk asgari ücret 2020 zam miktarı önerisi TİSK’in ev sahipliği yaptığı toplantıda verilmişti. Dün ise TÜİK 2019 verilerini asgari ücret komisyonuna bildirdi. 20 Aralık Cuma gününde pek çok kişi asgari ücretin belli olup olmadığını ve Asgari ücret 2020 zam miktarını araştırıyor. İşte, Sendikaların son dakika asgari ücret talebi ve asgari ücret zammı ile ilgili son dakika gelişmeleri…

ASGARİ ÜCRET 2020 ZAM MİKTARI NE KADAR? ÖNERİLEN İLK RAKAMLAR AÇIKLANDI

Asgari ücret zam oranlarıyla ilgili çalışmalar devam ederken, TÜİK, asgari ücretin belirlenmesinde göz önünde bulundurulan bir işçinin aylık gıda harcama tutarıyla ilgili 2019 verilerini Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na sundu.

Yeni asgari ücretin belirlenmesinde kritik nitelikteki toplantı öncesi, komisyonun işçi ve işveren taraflarının talepleri netlik kazandı.

Türk-İş, bir kişinin yaşam maliyeti olarak belirlenen 2 bin 578 liranın altındaki rakamı müzakere etmeme kararı aldı. Önceki yıllardan farklı olarak asgari ücret konusunda Hak-İş ve DİSK ile görüş alışverişinde bulunan Türk-İş, iki konfederasyonu da sürecin her aşamasında bilgilendirdi.

Henüz bir rakam paylaşmayan TİSK ise TÜİK'in, salt gıda harcaması hesaplamasından yola çıkıp Komisyona bir rakam sunmasını karşı çıkarak, asgari ücret tespitinde iş gücü maliyetlerinin, rekabet gücünün, yatırımların, hedef işsizlik ve hedef enflasyonun hep birlikte dikkate alınması görüşünde.

İşverenlere verilen asgari ücret desteğinin 2020'de 200 liraya yükseltilip tüm işletmeleri eşit kapsayacak şekilde devam etmesini isteyen TİSK, yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası İşveren Payı'nın 2020'de alınmamasını, yüzde 5 olan SGK İşveren Desteği'nin yüzde 6'ya yükseltilmesini, bunun toplu iş sözleşmeli iş yerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını talep ediyor.

BAKAN ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK'TAN AÇIKLAMA

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantıda, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, tarafların bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşmak istediklerini belirterek, "Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canı gönülden diliyorum." ifadesini kullandı.

İşçi ve işveren temsilciler de toplantıda görüş ve taleplerini dile getirdi.

Türk-İş'in ev sahipliğindeki ikinci toplantıda ise Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri, ekonomik veri ve raporları sundu.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 20 LİRA

Halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş olan asgari ücret, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor.

 

 

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
JAK Timleri zorlu görevlere böyle hazırlanıyor

JAK Timleri zorlu görevlere böyle hazırlanıyor