Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Genel Kurulda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2025 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.
Denetim Faaliyetlerinde Teknoloji Kullanımı
Madenlerin güvenilir ve sürdürülebilir şekilde işletilmesi için radar, sonar, drone, elektronik takip ve dijital uyarı sistemleri gibi teknolojilerle kapsamlı denetimler gerçekleştirdiklerini belirten Bayraktar, 2024 Kasım sonu itibarıyla 8 bin 546 denetim yapıldığını ve yıl sonuna kadar 9 bin saha denetimi planlandığını açıkladı.
Rehabilitasyon Çalışmaları ve Madencilik Sektöründeki Gelişmeler
Bayraktar, maden sahalarının rehabilite edilmesinin öncelikli alanlarından biri olduğunu vurgulayarak, bugüne kadar 45 ilde 9 bin hektarlık alana 21 milyon ağaç dikildiğini belirtti. Ayrıca, madencilik sektörünün ekonomik katkısının arttırıldığını ve bor rezervlerinin katma değerli üretiminin Türkiye'yi küresel bor pazarının lideri konumuna getirdiğini ifade etti.
Yurt Dışı Madencilik Faaliyetleri ve Doğal Gaz İletim Çalışmaları
Bayraktar, yurt dışındaki madencilik faaliyetlerine odaklandıklarını ve Nijer'de bulunan altın sahalarında üretime başlayacaklarını söyledi. Ayrıca, doğal gaz iletim altyapısının geliştirildiğini ve Türkiye'nin doğal gaz kullanım imkanının genişlediğini belirtti.
Elektrik Üretimindeki Artış ve Yenilenebilir Enerji Hedefleri
Türkiye'nin elektrik kurulu gücünün hızla arttığını ve rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştığını belirten Bayraktar, 2035 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırarak uluslararası alanda da öne çıkmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Enerji Verimliliği ve Emisyon Azaltımı
Bayraktar, enerji verimliliği alanındaki çalışmaların önemine vurgu yaparak, 2030 yılına kadar enerji tüketimini düşürerek 100 milyon ton emisyon azaltımı hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, karbon fiyatlaması ve enerji tasarrufu konusunda reform niteliğinde adımlar attıklarını belirtti.
Doğal Gaz ve Elektrik Destekleri
Bayraktar, küresel enerji sektöründe son birkaç yılda birçok krizin bir arada yaşandığını ve bu süreçte oluşan yüksek maliyetlerin vatandaşlara yansımasını önlemek için sağlanan destekleri önemli ölçüde artırdıklarını belirterek, "Bu bağlamda, tüm vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz faturalarında 2023 yılında 328 milyar lira, 2024 yılının 11 aylık döneminde ise 314 milyar liralık tutar devletimiz tarafından karşılanmıştır. Halihazırda, meskenlerde kullanılan elektriğe düşük tüketim kademesinde yüzde 60, yüksek tüketim kademesinde yüzde 40, doğal gaza ise yüzde 63 oranında destek sağlıyoruz." dedi.
Bunun yanında, dar gelirli hanelere elektrik tüketim desteği kapsamındaki Cumhurbaşkanı Kararı ile hanedeki nüfusa bağlı olarak aylık 150 kilovatsaatlik tüketim seviyesine kadar destek verdiklerini 2024'ün başından itibaren 4,1 milyon haneye 8,1 milyar liralık elektrik tüketim desteği, 654 bin haneye ise 1,4 milyar liralık doğal gaz tüketim desteği sağladıklarını ifade eden Bayraktar, bu yıl içerisinde ise 1,6 milyon haneye 1,4 milyon ton kömür dağıtımı yaptıklarını dile getirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2023 bütçe ödeneğinin toplamı 34,6 milyar lira olduğunu, kesin hesap rakamlarına göre bütçenin gerçekleşme oranının yüzde 98 olduğunu bildiren Bayraktar, "Bakanlığımız merkez teşkilatı için 2025 yılı bütçe teklifi genel aydınlatma giderleri dahil olacak şekilde 45,3 milyar lira olup, ilgili kurumlarımızla birlikte teklif edilen toplam bütçe tutarı 63,3 milyar liradır." dedi.