Türkgün Ekonomi Bakan Şimşek'ten uyarı! Kartla ödeme kabul etmeyen işletmeler yandı

Bakan Şimşek'ten uyarı! Kartla ödeme kabul etmeyen işletmeler yandı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı işletmelerin ve bankaların yüksek komisyon oranlarını bahane ederek nakit ödemeler yerine daha yüksek tutarlar talep ettiklerini belirtti. Bakan Şimşek, mükelleflerin bu durumu fırsata çevirmemesi gerektiğini vurgulayarak, komisyon farklarının vatandaştan talep edilmemesi gerektiğini söyledi.

KAYNAK: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB) kartla ödeme almayan işletmelere yönelik yürütülen çalışmaları değerlendirdi.

Bakanlık tarafından kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin etkinleştirilmesine yönelik bugüne kadar çok sayıda uygulamanın devreye alındığına işaret eden Şimşek, bu kapsamda, perakende mal ve hizmet sunan esnaf ve işletmelerdeki banka kartlarıyla ödeme yapılmasına imkan sağlayan POS cihazlarıyla fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların birleştirildiğini anımsattı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu düzenleme kapsamında geliştirilen yeni nesil ödeme kaydedici cihazların, banka kartlarıyla gerçekleştirilen ödemelerde slip ve fişin tek bir belge şeklinde çıkmasına imkan sağlayarak satışların kayıt dışı bırakılmasına engel olduğuna dikkati çekti.

Bununla birlikte bazı mükelleflerin halen eski nesil cihaz kullanması ve ödemelerde kredi kartını kabul etmemesi üzerine çalışma yaptıklarını belirten Şimşek, geçen yıl sonunda yayımlanan bir tebliğle, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alması ve bu cihazlar üzerinden mutlaka banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme kabul etmesi zorunluluğu getirdiklerini vurguladı.

“Özel usulsüzlük cezası kesiliyor”

Şimşek, yeni düzenlemeye ilişkin şunları söyledi:

"Artık perakende mal ve hizmet sunan tüm esnaf ve işletmelerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılması ve bu işletmelerin mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunması gerekiyor. GİB tarafından yapılan denetimlerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almayan ya da tahsilatlarında banka kartı veya kredi kartıyla ödeme imkanı sunmayan mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesiliyor. Bazı işletmelerin, bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ettiğini görüyoruz. Mükelleflerimizin, bu gerekçeyle komisyon farkını vatandaştan talep etme yoluna gitmemesi önem taşıyor."

Ancak bu noktada talep edilen farkın banka komisyon oranlarının çok üzerinde olabildiğine dikkati çeken Şimşek, komisyon oranlarının bankalar arasında farklı olabildiğini, tahsil edilen tutarın bankadan alınma süresinin de bu oranı etkileyebildiğini söyledi.

GİB'e ihbar

Şimşek, kimi bankaların oranlarının son dönemde düştüğü ve yüzde 2'nin altına indiğini aktararak, "Bu kapsamda, kendisine banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunulmayan ya da yüksek tutarlı fark istenen vatandaşların bunu Gelir İdaremize ihbar etmesi durumunda, denetim yapılarak gerekli cezai işlemler uygulanıyor. Vatandaşlar, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, BİP ya da Whatsapp gibi farklı kanallardan ihbarda bulunabilir." ifadesini kullandı.

“Banka ve ödeme kuruluşlarına da ceza kesiliyor”

GİB'in, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almak zorunda olmasına rağmen kendilerine banka ve ödeme kuruluşları tarafından sadece POS cihazı verilen mükelleflerle bu banka ve ödeme kuruluşlarına da her bir tespit için ayrı ayrı ceza kestiğine işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Son kanun değişikliğiyle söz konusu ceza tutarı 200 bin liraya yükseltildi. Bu tutar her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacak. Başkanlık, tüm banka ve ödeme kuruluşlarına resmi yazılar yazarak bu şekilde hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesini, mükelleflerden bu cihazların alınmasını ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazların verilmesini istedi. Verilen sürede bu değişimi yapmayan banka ve ödeme kuruluşlarına yine her bir tespit için ceza kesilecek. Bakanlığımız, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadele konusundaki çalışmalarına kararlıkla ve ara vermeden devam ediyor. Bu çalışmalarla, vergide adalet ve etkinliğin artırılmasına yönelik çalışmaları da derinleştirmiş oluyoruz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Galeriler Yaşam Eşini kaybettikten sonra hem çiftçi hem öğrenci oldu: Hedef üniversite

Eşini kaybettikten sonra hem çiftçi hem öğrenci oldu: Hedef üniversite

Karaman'da 46 yaşındaki Muazzez Yaşar, Kovid-19 nedeniyle eşini kaybettikten sonra çiftçilik yaparak ailesine destek oldu. Tarım makinelerini öğrenip eğitimine devam eden Yaşar, kadınların gücünü vurguluyor ve azmiyle çevresine ilham veriyor.

Karaman'da yaşayan 46 yaşındaki Muazzez Yaşar, 2021 yılında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle eşini kaybettikten sonra hem ailesine bakmak hem de kendi hayatını yeniden inşa etmek için büyük bir adım attı. Eşi Alper Yaşar'dan kalan tarlalara sahip çıkan 3 çocuk annesi Yaşar, traktör kullanmayı öğrenip kendi arazisini ekmeye başladı.

Çiftçilikle hayata tutundu

Taşkale köyünde yaşayan Muazzez Yaşar, eşinin vefatının ardından toprağa daha da bağlandı. İlk başta kardeşinin yardımıyla hasat işlerini yürüten Yaşar, zamanla tarım makinelerini kullanmayı öğrenerek çiftçilik işlerini tamamen kendi üstlendi. Tarla sürme konusunda zorlansa da pes etmeyen Yaşar, zamanla deneyim kazanarak üretimin her aşamasını tek başına yapmaya başladı.

Küçük kızının sözü motivasyonu oldu

Muazzez Yaşar'ın en büyük destekçisi çocukları oldu. Yaşar, "Bazen bırakmayı düşündüm ama 12 yaşındaki kızım, 'Anne, biz de senin gibi güçlü olacağız' deyince kendime geldim" diyerek duygularını ifade etti. Oğlunun avukat olduğunu belirten Yaşar, iki kızıyla birlikte hayatı yeniden inşa etmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Eğitimine devam ediyor, üniversite hedefliyor

Sadece tarım değil, eğitim de Muazzez Yaşar'ın hayatında önemli bir yer tutuyor. İlkokul mezunu olan Yaşar, önce ortaokulu bitirdi ardından açık lise eğitimine başladı. Şu anda mezuniyet için bir dersi kalan Yaşar, üniversite sınavına girerek eğitimine devam etmeyi planlıyor. Tarla işlerinin arasında kitap okuyarak sınavlara hazırlanan Yaşar, "Toprağı sevdiğim için ziraatle ilgili bir bölüm okumak istiyorum" dedi.

"Kadın isterse her şeyi başarır"

Çevresindekiler tarafından örnek gösterilen Muazzez Yaşar, "Beden gücü gerektiren işleri yapmak zor olsa da zamanla alıştım. Başardıkça daha da güçlendim. Kadın isterse her şeyi başarabilir. Yeter ki desteklensin" ifadelerini kullandı. Hem üretim yapan hem de kendini geliştirmek için mücadele eden Yaşar, azmiyle çevresine ilham kaynağı oluyor.

Muazzez Yaşar'ın hikayesi, hem kadınların kırsal kalkınma süreçlerindeki rolünü hem de kişisel gelişimin yaşla ve zorluklarla sınırlandırılamayacağını gözler önüne seriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *