19 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi BES’ten Para Çekme Süreci: Bireysel Emeklilik İptali 2024

BES’ten Para Çekme Süreci: Bireysel Emeklilik İptali 2024

Sağlık sistemlerinin gelişmesi, insan ömrünün uzaması ve doğurganlık oranlarının azalması sebebiyle Türkiye nüfusu artık yaşlanıyor. Bu durum özellikle de emeklilik sistemlerini olumsuz yönde etkiliyor. Geçmiş yıllarda BES için verilen devlet katkısı, oldukça avantajlıydı. Ancak günümüzde ise bu durum, tam tersi bir hâl aldı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
BES’ten Para Çekme Süreci: Bireysel Emeklilik İptali 2024
KAYNAK: Haber Merkezi

Emekli nüfus ile çalışan (aktif / faal) nüfus arasındaki orantısızlıklar, sistemsel tıkanmalara yol açıyor. Hâl böyle olunca ilerleyen yıllarda emeklilik yaşının artacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla geleceğinizi garanti altına almak istiyorsanız harcamalarınıza dikkat ederek mantıklı yatırımlar yapmanız gerekiyor.

Genç nüfus ile emekli nüfus oranlarının dağılımındaki dengesizlikler, emeklilik sistemlerinin çökmesine yol açıyor. Emekli ikramiyesi, artık alım gücü bakımından herhangi bir anlam ve değer ifade etmiyor. Emekli vatandaşların alım gücü hızla azalıyor. Bu nedenle çalıştığınız, genç ve dinamik olduğunuz dönemlerde birikimlerinizi çok iyi şekilde yönetmeniz tavsiye ediliyor.

Vatandaşların ilerleyen yıllarda maddi sıkıntı çekme ihtimallerini olabildiğince azaltmak amacıyla geliştirilen BES (Bireysel Emeklilik Sistemi), oldukça mantıklı ve avantajlı görünen yatırım araçları arasında yer alıyordu. Fakat enflasyonun hızla artması, üretimin azalması ve tüketim çılgınlığına bağlı olarak şu anda BES’in herhangi bir avantajının kalmadığı söylenebilir.

B E S

BES İptal Etme: Prosedürler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bireysel emeklilik sistemi, ilk çıktığı yıllarda uzun vadeli ve geleceğinizi güvence altına almanıza yardımcı olan bir sistemdi. Birikimlerinizin yatırım uzmanları tarafından fonlar aracılığıyla değerlendirilmesine olanak sağlıyordu. Ayrıca uzun yıllar boyunca sistemde kalmanız hâlinde devlet tarafından da güzel teşvikler veriliyordu.

Geçmiş yıllarda BES için verilen devlet katkısı, oldukça avantajlıydı. Ancak günümüzde ise bu durum, tam tersi bir hâl aldı. Detaylı ve objektif finansal analizler yapıldığında şu anda bireysel emeklilik sisteminin vatandaşlar açısından gözle görülür ve ayırt edici bir avantajının bulunmadığı fark ediliyor. Çok daha yüksek getirili yatırım araçlarının mevcut olması sebebiyle artık vatandaşların büyük bir kısmı BES üyeliklerini iptal ediyor.

BES iptali, bireysel emeklilik yaptıran vatandaşları doğrudan ilgilendiren bir durumdur. Bireysel emeklilik sözleşmenizi iptal ederek çalıştığınız bankanın otomatik BES kesintilerini sonlandırabilirsiniz. Peki, BES iptali nasıl gerçekleştirilir? Bireysel emeklilik iptal işlemlerine yönelik ayrıntılı bilgiler, yazımızın devamında sizlerle...

Bireysel emeklilik iptal işlemleri, kurumların iş ve hizmet politikalarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle BES’e dâhil olduğunuz sigorta şirketi veya bankadan detaylı bilgi almanız oldukça önemlidir. Yine de kısaca bilgilendirmek gerekirse, BES iptali ile ilgili işlemlerde genellikle şu yöntemler kullanılır:

-Sigorta şirketinizin veya bankanızın bireysel emeklilik sistemi departmanından sorumlu olan müşteri temsilcileri veya çağrı merkezi çalışanlarıyla iletişime geçebilirsiniz. Böylece talebinizi anlatabilir, yapmanız gerekenler hakkında bilgi toplayabilir ve yönlendirme desteği alabilirsiniz.

-Banka şubesine ya da sigorta acentesine giderek yüz yüze görüşme gerçekleştirebilir, yazılı beyanda bulunmanız istenirse evrakları dikkatli ve doğru şekilde doldurarak BES iptali işlemlerini pratik biçimde tamamlayabilirsiniz.

NOT 1: Bireysel emeklilik sisteminden ayrılma işlemleri normalde ortalama 15-20 gün içerisinde tamamlanmaktadır. Ancak sisteme düşmesi, bazen 2-3 ay gibi zaman dilimlerinde gerçekleşebilmektedir. Bu nedenle yetkili kişilerden BES iptali ile ilgili ortalama süre bilgisi almanız tavsiye edilir. İptal işlemleri, sorunsuz ve başarılı biçimde tamamlandıktan sonra E-Devlet sistemine verileriniz işlenecektir.

NOT 2: Bireysel emeklilik sisteminden çıkış işlemlerinizi gerçekleştirirken prosedürleri olabildiğince dikkatli biçimde araştırmanız, incelemeniz ve okumanız önerilir. Aksi takdirde ilerleyen süreçte istenmeyen durumlarla karşılaşabilir ve mağduriyet yaşayabilirsiniz.

BES İptal İşlemleri: İptal Süreci Nasıl İlerler? (E-Devlet)

Bireysel emeklilik sistemine dâhil olup düzenli ödeme yaptığınız takdirde size emekli olma hakkı tanınıyor. BEFAS fonlarına yatırdığınız birikimleri, toplu para (emekli ikramiyesi) ya da emekli aylığı şeklinde almanıza olanak sağlanıyor. Fakat ülke genelinde alım gücünün hızla düşmesi sebebiyle ne yazık ki artık BES’ten alacağınız toplu paranın veya emekli aylığının herhangi bir değeri bulunmuyor.

Hâl böyle olunca vatandaşlar, bireysel emeklilikten çıkmaya karar veriyor ve «Geçmiş yıllarda yatırdığımız BES parası nasıl çekilir? BES için ödediğimiz tutarları talep etme hakkımız mevcut mu?» gibi sorular sormaya başlıyor. Yaygın bilinenin aksine BES’ten çıkmanız hâlinde paranız kesinlikle yanmaz. Sadece devlet katkı paylarından bazı kesintiler olabilir. İptal işlemlerini başarıyla gerçekleştirdiğiniz takdirde bireysel emeklilik parası, hesabınıza hızlı ve sorunsuz biçimde aktarılır.

Bireysel emeklilik sistemi ile ilgili güncel gelişmeleri ve süreç takibini E-Devlet üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Peki, E-Devlet BES sorgulamaları nasıl yapılır? Bireysel emeklilik iptal işlemleri, E-Devlet üzerinden nasıl takip edilir? İşte, ayrıntılar...

Bireysel emeklilik işlemlerinizin sonlandırılmasına yönelik güncel gelişmeleri, E-Devlet sisteminin Emeklilik Gözetim Merkezi alt başlığından inceleyebilirsiniz. E-Devlet Emeklilik Gözetim Merkezi sayesinde:

-Bireysel emeklilik sistemindeki devlet katkı paylarını görüntüleyebilirsiniz.

-BES sözleşmeleri, başlangıç ve bitiş tarihleri hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

-Bireysel emekliliği hangi sigorta şirketinden veya bankadan yaptırdığınızı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Burnunun Direği Sızlamak Deyiminin Anlamı Nedir? Günlük Hayatta Kullanımı

Burnunun Direği Sızlamak Deyiminin Anlamı Nedir? Günlük Hayatta Kullanımı