Işıkhan, görev devir teslim töreni sonrası çözülmesi gereken çok sayıda dosya ile yüz yüze geldi. Üstelik Işıkhan'ın 3 ay içinde bitirmesi gereken işler arasında başta asgari ücrete zam olmak ve emekli ve memur maaş zammı ve yeni emeklillik sistemi gibi konular yer alıyor. İşte milyonları ilgilendiren dosyalar ve planlanan çözümler:
ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?
2023 yılının ikinci yarısı için yeni asgari ücret belirlenmesi için geri sayım başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bu ay içinde toplanması bekleniyor. Komisyonu toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Iışkhan davet edecek. Komisyona 5 işçi temsilcisi 5 işveren temsilcisi ve 5 kişi de bakanlık temsilcisi olarak katılacak.
Asgari ücreti belirlenirken enflasyon rakamları dikkate alınacak. 6 aylık enflasyon ve refah payı ile birlikte asgari ücrete yüzde 30-40 arasında bir artış yapılması gündemde. Bu durumda bugün 8.506 TL olan net asgari ücretin 11 bin liraya yaklaşması mümkün görünüyor. Belirlenecek yeni asgari ücret Temmuz ayından geçerli olmak üzere uygulanacak ve Ocak ayına kadar kullanılacak.
EMEKLİ ZAMLARI NE KADAR OLACAK?
Emekliler için maaş zammı süreci de bu ay itibarıyla başladı. Özellikle seyyanen artışlar, taban maaş zamları ve refah payı artışları için Meclis düzenlemesi bekleniyor. Haziran ile birlikte 7.500 TL'nin üzerinde maaş alan SSK ve Bağ-Kur emeklileri için seyyanen bir artış gündemde. Maaş miktarına göre yapılacak artışla emekliler için bir refah payı da oluşturulacak. Buna göre 7.500 TL ile 10.000 TL arasından başlayarak 10 bin-15 bin TL arası , 15 bin -20 bin TL arası ve 20 bin TL üzeri aylıklar için ayrı ayrı artışlar gerçekleştirilecek.
EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkartılacağını, emekli memurların da bu artıştan yararlanacağını söylemişti. Bu da memurlarla birlikte memur emeklileri için de bir kademeli seyyanen artışı mümkün kılabilir. Memurlar ve memur emeklileri Temmuz ayında toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 6 zam alacak. Ayrıca Ocak ayından bu yana yüzde 8'in üzerinde oluşacak enflasyon farkı da eklenecek. Bunun dışında memur emeklileri için de refah payı ile birlikte yine yüzde 30'un üzerinde bir artış söz konusu olacak.
KURBAN BAYRAMI İKRAMİYESİ ARTACAK MI?
Emekli vatandaşlar yılın ikinci ikramiyesini Kurban Bayramı öncesi alacak. Emekli ikramiyeleri 1.100 liradan 2 bin liraya çıkartılırken yeni artışla bu meblağın 2.500 TL ile 3.000 TL arasına gelmesi bekleniyor. Bayram ikramiyesinden Mart, Nisan ve Mayıs ayı sonuna kadar başvuran tüm EYT'liler de yararlanacak.
EYT'LİLERE ZAM GÜNDEMDE
Temmuz ayı ile birlikte EYT'li emeklilerle birlikte 16 milyon emekli için enflasyon artışları ve refah payı gündeme gelecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alırken buna refah payı da eklenecek. Tahminlere göre 6 aylık enflasyonun yüzde 20'yi geçmesi beklenirken refah payı ile birlikte artış oranının yüzde 30'u geçmesi bekleniyor.
Temmuz ayında yapılacak bütün bu artışlardan Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında başvurusunu yapan tüm EYT'liler de yararlanacak. Ancak daha sonra başvuru yapanlar için de maaş hesabı yapılırken enflasyon artışları göz önüne alınacak. Yapılacak tüm artışlar vefat eden emeklilerin dul yetim maaşı alan yakınlarına da aynı oranda yapılacak.
3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ MECLİS'E GELİYOR
Seçimlerden önce duyurulan ek gösterge artışı ile ilgili düzenleme de Bakan Işıkhan'ı bekleyen dosyalar arasında. 1. Dereceye yükselen memurların otomatik olarak 3600 ek göstergeye kavuşması ile ilgili düzenleme de Meclis'e gönderilecek.
YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ: AİLE KORUMA VE BAĞ-KUR!
"Aile Koruma Programı" Bakan Vedat Işıkhan'ın ilgileneceği dosyalardan biri. Söz konusu program ile özellikle ev kadınlarına emeklilik ve sosyal güvence hakkı verilmesi ile ilgili destekler hayata geçecek. Program kapsamında ev kadınlarının primlerinin üçte birini devlet ödeyecek. Aynı program kapsamında annelere erken emeklilik, uzaktan çalışma, esnek çalışma gibi destekler verilecek.
"Bağ-Kur Prim Düzenlemesi" de yine seçimlerden önce gündeme gelmişti. Bağ-Kur primlerinin 7.200 güne indirilmesi düzenlemesi de Bakan Işıkhan'ın önündeki dosyalardan birisi. Böylece Bağ-Kurlular 9 bin gün yerine 7.200 gün ile emeklilik hakkına kavuşacak. 1800 günlük bu indirim Bağ-Kurlulara 5 yıl erken emeklilik getirecek.
EYT BAŞVURULARI DEĞERLENDİRİLECEK
Bakan Işıkhan, EYT düzenlemesi sonrasında yapılan 2 milyona yakın başvurunun sonuçlandırılması çalışmalarını da yürütecek. Bugüne kadar 1 milyondan fazla EYT'linin dosyası çözüldü. Yeni başvurular ve Mart ayından bu yana yapılan başvurular ile ilgili çalışmalar Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerinde devam ediyor.