Yeni yılda milyonlarca vatandaşı etkileyecek önemli kanunlar ve kararnameler devreye giriyor. Bu kanunlar ve kararnamelerle ekonomiyi kayıt altına almak, bürokratik süreçleri hızlandırmak, kalkınmayı arttırmak amaçlanıyor.
Hayatımız değişiyor
Hükümet ve parlamentonun imza attığı yasal düzenlemeler sayesinde 2020’de tapu dairelerinde yeni bir sayfa açılacak, e-fatura ve e-irsaliye dönemi başlayacak, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) dönüşecek.
Taşınmaz mülkiyetinin devir işlemleri kolaylaşıyor. Alıcılar ve satıcılar farklı tapu müdürlüklerinde bulunsalar hatta yurt dışında olsalar bile işlem yapılabilecek. Kat mülkiyetli taşınmazlarda hatalı blok veya bağımsız bölüm numaraları rahatlıkla düzeltilebilecek. Süresi bitmiş ipoteklerde malikin talebiyle terkin mümkün olabilecek. Tapu senetlerinde fotoğraf yapıştırılmasına gerek kalmayacak.
Konut yatırımcıları dikkat
Konut yatırımcılarını yakından ilgilendiren bir düzenleme yürürlüğe giriyor. 1 Ocak 2020’den itibaren konutta gerçek değer devri başlıyor.
Uygulamaya girecek 30’a yakın düzenlemeden bazıları şöyle:
-Tüm kamu kurumları, 24 büyükşehir ve nüfusu 250 bin ve üzerindeki belediyelerle 5 bin metrekareden büyük AVM’ler ‘Sıfır Atık Sistemi’ne dahil oluyor.
-Borsa İstanbul (BİST) Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) ‘Akşam Seansı’ uygulanacak.
-Tarım Kredi Kooperatifleri bünyesinde bulunan Sera AŞ, çiftçilerle alım garantili sözleşme imzalayacak. Şirket, ürünleri markete yollayarak aracı sayısını aşağı çekecek.
-Gelir Vergisi Kanunu’nda vergi dilimleri 15, 20, 27, 35 ve 40 olarak uygulanacak. Tek firmadan alınan ve 500 bin lirayı aşan gelirler için ise beyanname verilecek.
-Otel, motel, pansiyon, apart ve kampinglerden konaklama vergisi alınacak. Oran, 31 Aralık 2020’ye kadar yüzde 1 olacak. Reklam ve tanıtım faaliyetleri karşılığında yüzde 7,5 dijital hizmet vergisi alınacak.
-Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde yeniden değerleme oranı yüzde 12 olarak belirlendi. Karar 1 Ocak 2020’den itibaren uygulanacak.
-Kiralık otomobil giderlerinin 4 bin liralık bölümü ticari kazancın tespitinde indirim olarak kabul edilecek.
-KYK’dan öğrenim kredisi alan öğrencilerin borçlarının yapılandırılması çalışması tamamlanacak.
-Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) katılanlara sunulan yüzde 25 devlet katkısı yaşa göre şekillenecek. İlaveten evlilik ve eğitim giderleri için BES’ten nakit çekilebilecek.
-Konutlara Enerji Kimlik Belgesi olmayan binaya iskân verilmeyecek. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen malikler; dairelerini kiralayamayacak, satamayacak.
-Elektriğini yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından kullanacak tüketiciler için yeni bir tarife modeli gelecek.
-Beslenme bildirimi uygulaması ambalajlı ürünlerde de başlayacak.
-2018 brüt satış gelirleri 10 milyon TL’yi aşan şirketler, e-fatura, e-arşiv ve e-defter uygulamalarına dahil olacak.
-2020 5G için dönüm noktası olacak. Ülkemizde de 2020’de pek çok alanda 5G deneyimlenecek.
-2020’nin ikinci yarısında hastaları robotlar muayene edecek.
-Sınır kapılarında araç trafiğinin yönetilmesi için Randevulu Sanal Sıra Sistemi uygulamasına start verilecek.
-Seri muhakeme ve basit yargılama usulleri uygulanacak.
-Noterlerde ödemeler kredi kartıyla da yapılabilecek. Nöbetçi noter uygulaması da devam edecek.
-3600 ek göstergeyle ilgili adım atılması bekleniyor.
-İntibak için Anayasa Mahkemesi TBMM’yi adres göstermişti. Eğer intibak yasası çıkarsa, 2000 sonrasında emekli olanların maaşları yeniden ele alınacak.
-Doğum, askerlik ve yurtdışı borçlanması yapacaklar, 1 Ocak itibarıyla daha yüksek borçlanma tutarlarını SGK’ya ödeyecek.
-İşverene asgari ücret desteği 2020’de de devam edecek.
- İşsizlik ödeneğinin üst sınırı 2.336 lira olacak. Asgari ücret üzerinden çalışan bir kişiye ise 1.168 lira işsizlik parası verilecek.
-65 yaş aylığı için gelir sınırı da 701 lira olacak.