Türkgün Ekonomi Dış ticaret açığı 2022'den sonra en düşük seviyede!

Dış ticaret açığı 2022'den sonra en düşük seviyede!

Türkiye'de geçen yılın ikinci yarısından sonra düşüş trendine giren yıllıklandırılmış dış ticaret açığı, ocakta 98,2 milyar dolara gerileyerek Eylül 2022'den sonraki en düşük seviyeyi gördü.

KAYNAK: AA

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı verilerinden derlediği bilgiye göre, ülkenin ihracatı ocakta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,5 artarak 19 milyar 991 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 22 azalarak 26 milyar 218 milyon dolara geriledi.

Geçen yıl genel seçimlerin ardından göreve gelen ekonomi yönetiminin ortaya koyduğu sıkı politikanın etkisiyle özellikle Temmuz 2023'ten sonra ülkenin ithalatında belirgin bir düşüş gerçekleşti. Aynı dönemde ihracatta artış yaşandı. İhracattaki artış ve ithalattaki azalış, yıllıklandırılmış dış ticaret açığında gerilemeyi beraberinde getirdi.

Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı geçen yılın ilk ayında 113,5 milyar dolar olarak gerçekleşti, mayısta 2023'ün en yüksek seviyesi olan 122,2 milyar dolara çıktı. Haziran ayından sonra sıkı para politikasına geçilmesinin ardından yaz aylarından itibaren dış ticaret açığındaki gerileme hızlandı. Temmuz ayından sonra düzenli düşüş gösteren yıllıklandırılmış dış ticaret açığı, yılı 106,2 milyar dolar seviyesinde tamamladı. Yeni yılda da düşüş eğilimini sürdüren ve 6. aya taşıyan açık, ocakta 98,2 milyar dolara geriledi. Böylece dış ticaret açığı Eylül 2022'den bu yana ilk kez 100 milyar doların altına düşmüş oldu.

"DÖVİZDEKİ NEGATİF BASKIYI AZALTABİLİR"

Pariterium Danışmanlık Kurucusu Dr. İsmet Demirkol, yıllıklandırılmış dış ticaret açığındaki daralmanın devam etmesinin önemli olduğunu söyledi.

Demirkol, bu gerilemede, dünya ticaretindeki yavaşlama, Avrupa ülkelerinin ekonomilerindeki durgunluk ve Türkiye'nin turizm gelirlerindeki artışın etkili olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin katma değerli ihracatındaki artışın da dış ticaret açığının gerilemesine neden olduğunu vurgulayan Demirkol, şunları kaydetti:

"Dış ticaret açığındaki gerileme, cari açığın da iyileşmesine katkı sağlıyor. Cari açık, döviz kurları üzerinde belirleyici bir gösterge. Bu kalemdeki düşüş kısmi de olsa döviz kurları üzerindeki negatif baskının azalmasına neden olabilir."

Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı verileri şöyle (bin dolar):

2022    Eylül    -96.929.963
2023    Ocak    -113.540.525
Şubat    -117.689.843
Mart    -117.801.607
Nisan    -120.392.766
Mayıs    -122.231.067
Haziran    -119.235.660
Temmuz    -121.055.499
Ağustos    -118.506.269
Eylül    -113.994.595
Ekim    -112.696.441
Kasım    -109.868.168
Aralık    -106.228.264
2024    Ocak    -98.165.559
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Yaşam Artvin'de keşfettiği kertenkeleye ölen annesinin ismini verdi

Artvin'de keşfettiği kertenkeleye ölen annesinin ismini verdi

Hacettepe Üniversitesi'nden Dr. Mehmet Kürşat Şahin, Artvin'de yeni bir kertenkele türü keşfetti.

KAYNAK: AA

Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kürşat Şahin, Artvin'in Yusufeli ilçesinde yaptığı arazi araştırmaları sırasında dünya için yeni tür keşfi gerçekleştirdi. Keşfedilen bu özel kertenkele türü, Şahin’in kısa süre önce kaybettiği annesi Saliha'nın ismini taşıyarak bilim dünyasına "Darevskia salihae" adıyla kazandırıldı.

Kaçkar Dağları’nda Sıra Dışı Bir Canlı

Dr. Şahin, Kaçkar Dağları’nda yürüttükleri ekolojik gözlemler sırasında Yusufeli ilçesine bağlı Barhal Vadisi’nde, desenleri ve davranışlarıyla dikkat çeken bu yeni kertenkeleyle ilk karşılaştığında heyecanını gizleyemedi. Araştırma sırasında yanında bulunan Gümüşhane Üniversitesi’nden Doç. Dr. Muammer Kurnaz ile birlikte türün endemik bir özellik taşıdığını fark ettiklerini belirtti.

Barhal Vadisi’nin kısa süreli güneşlenme koşullarına sahip özel bir mikroklimaya sahip olduğunu vurgulayan Şahin, bu durumun türün yaşam alanını yalnızca 750 ila 900 metrekarelik bir alanla sınırladığını söyledi. Kertenkele sadece yaklaşık 150 metrelik bir kaya bloğunda ve 5-6 metre yüksekliğindeki bölgede gözlemlenebiliyor. Bölgedeki diğer türlerden morfolojik ve genetik olarak ciddi biçimde ayrışan bu canlı, endemik türler arasında yerini aldı.

Anneden İlhamla Sonsuzluğa Uzanan Bir İsim

Sürüngenler dünyasında yeni bir türün keşfinin oldukça nadir olduğunu belirten Şahin, yapılan analizlerin ardından bu canlının dünya üzerindeki benzerlerinden hem fiziksel hem de genetik olarak çok farklı olduğunu ortaya koyduklarını aktardı.

Tür için ilk etapta "Barhalensis" gibi coğrafi bir isim düşündüklerini söyleyen Şahin, o dönemde geçirdiği acı kaybın etkisiyle kararını değiştirdiğini ifade etti: “Annem Saliha’yı kaybettikten sonra onun ismini yaşatmak istedim. Böylece, bilimsel adı ‘Darevskia salihae’ olan bu tür annemin adıyla sonsuzluğa kazındı. Her ne kadar biz göçüp gitsek de 'Saliha kertenkelesi' adıyla hep yaşayacak.”

Koruma Altına Alınmalı

Sadece Barhal Vadisi’nde tespit edilen bu özel türün yaşam alanının oldukça sınırlı olması nedeniyle biyolojik çeşitlilik açısından kritik öneme sahip olduğu vurgulandı. Dr. Şahin ve ekibi, türün korunması ve izlenmesi adına çalışmalara devam ettiklerini belirterek, habitatın bozulmaması halinde “Darevskia salihae”nin doğada varlığını sürdürebileceğini dile getirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *