Corona virüs nedeniyle ücretsiz işten ayrılanlar ve çalışamayanlara E- Devlet tarafından işsizlik maaşı ödemesi yapılacak. İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneği vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya başladı. Peki, Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar…
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?
Kısa çalışma ödeneği net maaşın 1/3 oranında azaltılması anlamına gelmektedir. Normalde 6 iş günü çalışan bir iş yerinin 2 gün çalışması demek olan kısa çalışma ödeneği ve çalışanların sağlık sigorta primleri de karşılanmaktadır. Kısa çalışma ödeneği, İşsizlik Sigorta Fonu tarafından ödenmektedir.
Önceki dönemde işçinin işsizlik maaşı alabilmesi için 600 gün çalışma ve 120 gün prim ödeme şartı bulunuyordu. 30 Haziran 2020 tarihine kadar geçerli olacak düzenleme ile bu şartlar 450 gün ve 60 gün olarak değiştirildi.
E-DEVLET KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
Şartlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
- Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebebin yaşanması,
- İşyerindeki;
Haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde düşürülmesi.
Faaliyetin tamamen durması halinin oluşması.
Faaliyetin geçici olarak bir bölümünün durması.
- Bu süre en fazla 3 aydır. Cumhurbaşkanlığı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir. Şu an böyle bir karar henüz verilmedi
- Ayrıca, kurum tarafından işverence yapılan başvuruya ilişkin “uygunluk tespiti” yapılması gerekir.
Ayrıca başvuracak kişilerin son 601 gün içinde bir fiil çalışmış olması (60 günlük sigorta kaydının olması) ve son üç yıl içinde adına en az 4502 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması gerekir.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İŞKUR BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Korona virüs salgını nedeniyle başvuruların elektronik ortama yapılması mecburi tutulmuştur.
İşveren yazılı başvurusunda;
- Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerin işyerine etkilerini ve zorlayıcı sebebin ne olduğunu belirtmek,
- İşyerinin unvanını, adresini, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı işçi sendikasını, işyeri İŞKUR numarasını ve sosyal güvenlik işyeri sicil numarasını belirtmek,
- Manyetik ve yazılı ortamda Kurumca belirlenen formatta hazırlanan kısa çalışma yaptırılacak işçilere ilişkin bilgileri içeren listeyi Kurum birimine teslim etmek, zorundadır.