18 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi Elden kira dönemi bitti: 20 milyon TL'ye kadar ceza

Elden kira dönemi bitti: 20 milyon TL'ye kadar ceza

Kira ödemelerini banka veya PTT dışında elden yapanlara her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında ceza kesilecek, ceza üst sınırı 20 milyon TL oldu.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Elden kira dönemi bitti: 20 milyon TL'ye kadar ceza
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, kira ödemelerinin banka ve PTT aracılığıyla yapılmasını zorunlu hale getiriyor.

Elden Ödeme Dönemi Sona Erdi

Konut ve iş yeri kiralamalarında elden ödeme dönemi sona erdi. Artık tüm kira ödemeleri banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilecek. Kısa süreli konut kiralamaları da bu kapsamda yer alıyor.

Ceza Üst Sınırı Artırıldı

Elden kira ödemesi yapanlara, her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu ceza, en az 5 bin lira olacak şekilde uygulanacak ve yıllık ceza üst sınırı 20 milyon liraya çıkarıldı.

Kiracıya Ceza Uygulaması

Yeni düzenlemeyle, kiracılara da ceza kesilmesi mümkün hale geldi. Ancak kiracı, ödemenin elden yapıldığını 5 iş günü içinde idareye bildirirse, özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.

Eski Uygulama Kaldırıldı

Önceki uygulamada konut kiralarında 500 liranın üzerinde olan ödemelerin banka veya PTT aracılığıyla yapılması zorunluydu. Yeni düzenlemeyle bu sınır tamamen kaldırıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Merkez Bankası'ndan faiz kararı: Üst üste yedinci pas

Merkez Bankası'ndan faiz kararı: Üst üste yedinci pas