2024 ve 2025 yılları arasında emekli olacakların maaş farklarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı’nın bir rapor hazırlayacağı geçtiğimiz haftalarda duyurulmuştu.
AK PARTİ’DEN YENİ AÇIKLAMA GELDİ
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler emekli olacakların maaş farklarıyla ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, “Geçmiş yıllardaki maaş bağlama oranları, usulleri neyse aynı şekilde devam ediyor. O riskler bazıları için duyum şeklinde. Henüz bize böyle bir farkın oluşabileceğine dair rapor ulaşmadı” dedi.
Abdullah Güler daha önce yaptığı bir açıklamada ise “Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı içerisinde Emekli Sandığı, memurlar ayrı bir statüde, kamu işçileri farklı bir statüde, SGK ve Bağkur da kendi statülerine sahip. Bunları incelediğimizde, 2024-2025 dönemine ilişkin belirgin farkların olmadığını görüyoruz” demişti.
SGK UZMANI YILMAZ: YÜZDE 35’E VARAN FARKLAR OLUŞABİLMEKTE
Maaş farklarıyla ilgili düzenleme olmayacak mı? Ocakta emekli aylıklarına ne kadarlık bir zam öngörülüyor? En düşük emekli maaşı için beklentiler ne?
Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “Emekli maaş hesaplama sisteminden kaynaklı olarak 2024 yılı ile 2025 yılları arasında kabaca %35’e varan farklar oluşabilmektedir. Tabi buradaki farklar bu yıl sonu gerçekleşecek enflasyon verileri üzerinden tahmini hesaplanıp söylenmiştir. Enflasyon ve ülkenin gelişme hızında bir güncelleme ya da refah payı adı altında bir ekleme yapılırsa buradaki verilerin değişeceği kanaatindeyim.
MAAŞ FARKI İÇİN HANGİ FORMÜLER KONUŞULDU?
Özellikle farkın oluşmasının temel sebebi güncelleme katsayısı olduğundan kaynaklı bu yıl uygulanacak olan katsayının önümüzdeki yıllarda da uygulanması durumu olabilir. Ayrıca çok çeşitli formüller üretilebilir. Mesela 2025 yılı emeklilik tahsis talebinde bulunanlara refah payı adı altında bir eklenti verilebilir.
-Emekli maaşı asgari ücrete endekslenebilir.
-Memur maaş katsayısı üzerinden değerlendirilebilir.
-Emekli maaş hesaplama sisteminde maaşlar belli bir rakamın altında kaldığı takdirde alt sınır aylığı dediğimiz ve her sene güncellenen rakam sabitlenebilir.
Aslında maaş sisteminin yeniden yapılandırılması basit ve anlaşılır bir şekilde olmalıdır. Çok prim ödeyip az maaş alma algısını değiştirecek, çalışma hayatında kalmayı teşvik edecek formüller üretmek gereklidir. Prim ve güne göre maaş sistemi getirilebilir.
Kök aylığı zamla birlikte en düşük emekli aylığının altında kalan kişiler için intibak yasası veya kademeli seyyanen artışlar yapılarak maaşlar yeni bir düzleme getirilebilir.
MAAŞ FARKLARI İÇİN BİR DÜZENLEME YAPILMAYACAK MI?
Burada emekli olacak kişi sayıları önem kazanmaktadır. Ayrıca bütçe rakamları, etki analizi önem teşkil etmektedir. Kanaatimce maaş farkı ile ilgili çalışma rafa kalkmadı. Daha önümüzde 2,5 aylık bir süreç var. Ekim, Kasım, Aralık enflasyon verileri henüz açıklanmadı. Verilerin netleşmesiyle birlikte özellikle Aralık ayının hareketli geçeceğini düşünüyorum.
EMEKLİLERE NE KADARLIK ENFLASYON FARKI OLACAK? İŞTE MASADAKİ SEÇENEKLER
Eylül ayı itibarıyla emeklilerin alacağı 3 aylık enflasyon farkı yüzde 8.92 olarak belirlendi. Eğer yıl sonuna kadar her ay için enflasyon yüzde 1 artarsa bu durumda fark yüzde 12.22 olacaktır.
Eğer sonraki süreçte aylık enflasyon her ay için yüzde 2 çıkarsa bu durumda emeklilerin alacağı yıl sonu enflasyon farkı yüzde 15.59 olacaktır.
Yıl sonuna kadar her ay için enflasyon yüzde 3 olarak gerçekleşirse bu durumda enflasyon farkı yüzde 19.32 olarak maaşlara yansıyacaktır.
EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI NE OLACAK?
En düşük emekli aylığı halihazırda 12.500 TL’dir. Buradaki taban aylığın 14.000 TL ile 15.000 TL arasına yükseleceğini tahmin ediyorum. Kök aylığı düşük olanlar için sıfır zam riski hala devam etmektedir. Bu konuda hükümet cephesinin bir iyileştirme yapacağı kanaatindeyim.”