22 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi Emekliye refah payı için düğmeye basıldı

Emekliye refah payı için düğmeye basıldı

Emekliye refah payı için düğmeye basıldı. Yüzde 37,57’lik SSK ve Bağ-Kur emekli zammı için iyileştirme yapılacak. 7 bin 500 TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşı da 2024 yılı için yeniden belirlenecek. 2 bakanlık, emekliye zam düzenlemeleri için teknik ve bütçe çalışmalarını tamamladı. Emekliye ek zam için 3 formül masada.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Emekliye refah payı için düğmeye basıldı
MUHABİR: Çiğdem Özkan

Ocak 2024 emekli zammı refah payı hariç yüzde 37,57 olurken, memur ve memur emeklisi zammı da yüzde 15’lik toplu sözleşme farkı ile yüzde 49,25 olarak kayıtlara geçti.

Emekliye refah payı için Hazine ve Maliye ile Çalışma Bakanlığı çalışmayı tamamladı. Emekliye ek zam ve en düşük emekli maaşı için rakamlar Kabine Toplantısı’nda masaya yatırılacak.

Emekliye zam düzenlemeleri için son kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.

Adımlar düşük gelir grubu gözetilerek atılacak.

3 FORMÜL ÜZERİNDE DURULUYOR

  • Emekliye refah payı olarak puan eklenmesi
  • En düşük emekli maaşı için yeni artış
  • Emekli kök maaş zammı (Oransal veya seyyanen zam)

EMEKLİYE REFAH PAYI DÜZENLEMESİ

Refah payı ile enflasyon artışlarına ilave artışlar yapılması, en düşük emekli maaşı için yeni düzenleme ve düşük kök maaş maaşlar için yapılması gündemde.

Artış yapılırken öncelikle düşük maaş alanlara öncelik verilmesi bekleniyor. 7500 TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşı yeniden belirlenerek 10-11 bin TL civarında olması bekleniyor.

Emekliye refah payı, seyyanen zam formülü de masada bulunuyor.

Hesaplamalara göre EYT düzenlemesiyle 2023 yılında 2 milyon kişi emekli oldu. Bu yıl 300 bin kişinin daha emekli olması bekleniyor. 2023 yılında EYT’lilerin sadece emekli maaş ve ikramiye maliyeti 213 milyar lira.

Emeklilik nedeniyle oluşan prim kayıplarıyla birlikte maliyet 250 milyar lira. 2024 yılında ise EYT’lilerin maaş ve ikramiye maliyeti 360 milyar lira olacak. Yine prim kayıpları da hesaba katıldığında maliyet 500 milyar lirayı bulacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
"MİT'e alacağız" yalanıyla liseli kıza istismarda karar çıktı

"MİT'e alacağız" yalanıyla liseli kıza istismarda karar çıktı