06 Ekim 2024
weather
26°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi Emtia piyasasında ralli haftası yaşandı

Emtia piyasasında ralli haftası yaşandı

Geçen hafta emtia piyasasında, Federal Reserve'in faiz indirimi beklentilerinin güçlenmesiyle sert yükselişler görüldü. Tezgah üstü piyasada bakırda yüzde 7,7, alüminyumda yüzde 0,4, nikelde yüzde 0,3, kurşunda yüzde 0,6 ve çinkoda yüzde 2,2'lik artışlar yaşandı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Emtia piyasasında ralli haftası yaşandı
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Geçen hafta makroekonomik verilerin para piyasalarındaki fiyatlamaları olumlu yönde etkilemesi varlık fiyatlarına da yansıdı.

Tarım Dışı İstihdam Arttı, İşsizlik Oranı Yükseldi

ABD'de açıklanan verilere göre, tarım dışı istihdam, haziranda 206 bin kişi artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşirken işsizlik oranı yüzde 4'ten yüzde 4,1'e yükseldi.

İstihdam Verilerinde Aşağı Yönlü Revizyon

Tarım dışı istihdama ilişkin nisan ve mayıs verilerinde aşağı yönlü revizyona gidildi. Buna göre, tarım dışı istihdamda kaydedilen artış nisan ayı için 165 binden 108 bine, mayıs ayı için 272 binden 218 bine düşürüldü.

Ortalama Saatlik Kazançta Artış

Fed'in dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç ise beklentiler dahilinde yüzde 0,3 arttı. Ortalama saatlik kazançlar mayıs ayında yüzde 0,4 artmıştı.

ISM Hizmet Sektörü PMI Beklentilerin Altında

ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise haziranda aylık bazda 5 puan azalışla 48,8'e inerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyesini kaydeden endeks, hizmet sektöründeki daralmaya işaret etti.

Fabrika Siparişlerinde Beklenen Artış Gerçekleşmedi

Ülkede, sanayi sektörünün performansına ışık tutması açısından önem taşıyan fabrika siparişleri de mayısta artış beklentilerinin aksine yüzde 0,5 azaldı.

Veriler Fed'in Faiz İndirimi Beklentilerini Arttırdı

Açıklanan veriler, Fed'in faiz indirimi konusunda elini rahatlatabileceğine dair beklentileri güçlendirdi.

Böylece emtia piyasasında, Fed'in faiz indirimine ilişkin beklentilerin güçlenmesiyle sert yükselişlerin görüldüğü bir ralli haftası yaşandı.

Bakır ve Diğer Metallerde Artış

Stokların azalması bakır fiyatlarının yükselmesine neden oldu Tezgah üstü piyasada geçen hafta fiyatlar, libre bazında bakırda yüzde 7,7, alüminyumda yüzde 0,4, nikelde yüzde 0,3, kurşunda yüzde 0,6, çinkoda yüzde 2,2 arttı.

Çin'de Ekonomik Teşvikler Metal Fiyatlarını Artırdı

Çin'de yeni ekonomik teşvikler ve talebin daha da artacağına dair öngörülerle baz metal fiyatları sert yükseldi. Ülkede, gayrimenkul sektörüne yönelik ekonomik teşvik paketinden gelen olumlu sinyaller de fiyatları yukarı yönlü etkiledi.

Petrol Fiyatlarında Yükseliş

Enerji grubuna bakıldığında ise Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2 artış kaydederken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gazın İngiliz Termal Birimi (MMBtu) cinsinden fiyatı yüzde 10,4 azalış kaydetti.

Petrol fiyatlarındaki yükselişle talebe yönelik artan beklentiler, fiyatlarda yukarı yönlü bir seyre neden oldu. Mısır, biyodizel üretimi için kullanılan ham maddelerden biri. Bu nedenle petrol fiyatlarındaki değişim, üreticilerin mısır talebinin artmasına veya azalmasına neden oluyor.

Kahve ve Diğer Tarım Ürünlerinde Fiyat Değişimleri

Intercontinental Exchange'de libre bazında fiyatlar, pamukta yüzde 2,2, şekerde yüzde 1,1 azalırken, kahvede yüzde 1,7 arttı. Kakaonun ton başına fiyatı ise haftayı yüzde 1,3 yükselişle tamamladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
1.8 milyon emekliyi ilgilendiriyor... En düşük emekli maaşına zam kararı!

1.8 milyon emekliyi ilgilendiriyor... En düşük emekli maaşına zam kararı!