Türkgün Ekonomi EYT’de prim ödemeden esnaflık desteği; İşte şartlar ve ödeme süreci

EYT’de prim ödemeden esnaflık desteği; İşte şartlar ve ödeme süreci

Son dakika EYT işe dönüş haberleri: Emeklilikte yaşa takılan milyonlarca vatandaşın emeklilik başvurusu, çalışmaya devam edecekler için çıkış ve giriş işlemleri de yoğun bir şekilde sürüyor. EYT yasası kapsamında memur veya SSK emeklileri prim ödemeden esnaflık yapabilecek. EYT yasasından, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan, Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında kurulan sandık veya vakıflara tabi çalışanlar da yararlanacak.

EYT süreci ve başvurulara ilişkin bazı önemli başlıklar şöyle:

EMEKLİ AYLIĞI DÜŞMEYECEK

EYT'lilerin emekli olduktan sonra aynı işyerinde otuz gün içinde yeniden işe başlaması durumunda destek priminde 5 puanlık indirim yapılacak. Emeklilik talebinde bulunulan tarihin ertesi günü destek primi ile yeniden işe giriş yapılabilecek. Emeklilik sonrası sosyal güvenlik destek primi ile çalışanların emekli aylığında kesinti olmayacak.

Bu indirim, çalışanın brüt ücreti üzerinden uygulanacak. Asgari ücretle çalışan bir personel için 500 lira, kazancı tavandan bildirilen çalışan için de 3 bin 753 lira prim indirimi yapılacak. Prim indiriminden yararlanabilmek için öngörülen 30 günlük süre işten çıkışın yapıldığı günden itibaren başlayacak.

İŞİNİ KURANDAN KESİLMİYOR

Emekli olup emekli aylığı bağlananların yaşlılık aylığı kesilmeden yeniden çalışmaya başlamaları durumunda yapılan kesintiye Sosyal Güvenlik Destek Primi adı veriliyor. Bu kesinti hem işveren hem çalışandan yapılıyor. Emekli olduktan sonra işçi statüsünde bir işverene bağlı olarak çalışanlardan SGDP kesintisi yapılıyor.

Kendi adına tarımsal faaliyette bulunanlardan, işçi olarak ya da devlet memuru olarak çalışıp emekli olduktan sonra kendi işini kuranlardan, eğitim kurumlarında ücret karşılığı ders verenlerden, vakıf üniversitelerinde görev alanlardan SGDP kesintisi yapılmıyor.

 BAĞ-KUR PRİMİ ÖDENMEYECEK

Emeklilik talebinde bulunulan aydan sonra Bağ-Kur primi yatırılmayacak. Emeklilikten sonra işe devam edeceklerin emekli aylığında bir kesinti olmayacak. EYT kapsamında 30 Haziran'a kadar emekli olacak SSK ve Bağ-Kur'lular için en düşük aylık 5 bin 500 lira, Emekli Sandığı kapsamında emekli olanların da 11 bin 850 lira olacak. Emekli aylıkları ödenen prim tutarı, çalışma süresine göre kişiye özel hesaplanacak. Emeklilikte kullanılmayan izinlerin parası da çalışanlara verilecek.

DOSYA BAZLI İNCELENİYOR

Yapılan başvurular dosya bazlı incelenecek ve emekli aylığı bağlanıp bağlanmaması yönünde karar verilecek. Şartları karşılayıp emekliliğe hak kazananlara aylıkları en kısa sürede bağlanacak. Yasal düzenlemeden sandık çalışanları da yararlanabilecek. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı çalışanları gibi sandık çalışanları da hizmet birleştirme başvurusunda bulunabilir. E-devlet kapısı üzerinden çalışılan kuruma verilen hizmet birleştirme dilekçesiyle sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne giderek yapılabiliyor.

Kamu görevlisi olarak çalışmaktayken bu görevinden ayrılanlar 4C kapsamındaki hizmetlerinin tespit edilerek diğer hizmetleriyle birleştirmesi yapabiliyor. Fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) prim ödeme gün sayısına ilave ediliyor. Emekli aylığı alan kişiler bu başvuruyu yapamıyor.

EYT'DA STATÜ AYIRIMI YOK

EYT yasasına göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce herhangi bir statüde sigortalı olarak çalışmaya başlayan herkes düzenlemeden yararlanabilecek. Bu tarihten önce çalışmaya başlayanlardan Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kapsamında olanların 23 Mayıs 2002'deki prim gün sayısına bakılmayacak.

Herhangi bir statüde 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlamış olan Emekli Sandığı iştirakçileri ve Bağ-Kur kapsamındaki kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü tamamlayanlar EYT düzenlemesinden yararlanabilecek.

Kaynak: Sabah

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci: Bu yetki, inancın ve mücadelenin zaferidir

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci: Bu yetki, inancın ve mücadelenin zaferidir

Türk Kültür Sanat-Sen'in yetkili sendika olmasının ardından Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 'Türk memurunun sesi, kültür ve sanat camiasındaki temsil gücümüz bu yetkiyle birlikte daha da gür çıkacaktır' açıklamasında bulundu.

MUHABİR: Eylül Şahin

Türk Kültür Sanat-Sen, bu yıl yetkili sendika olma unvanını kazandı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türk Kültür Sanat-Sen’in başarısını kutlayarak, bu önemli başarıyı teşkilatın inancı, kararlılığı ve özverili çalışmasıyla açıklarken, sendikanın kamu çalışanları ve kültür-sanat camiasındaki temsil gücünün daha da artacağını vurguladı.

KÜLTÜR HİZMET KOLUNDA YETKİ TÜRK KÜLTÜR SANAT-SEN'DE

Genel Başkan Önder Kahveci açıklamasında şunlar söyledi:

"Kamu çalışanlarının hak ve menfaatlerini savunurken, aynı zamanda milletimizin kültür ve sanat değerlerine sahip çıkma bilinciyle hareket eden Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Kültür Sanat-Sen, bu yıl ilk kez yetkili sendika olma başarısını göstermiştir.

Bu gurur verici başarı, özverili bir teşkilat çalışmasının, kararlılığın ve inancın sonucudur. Türk memurunun sesi, kültür ve sanat camiasındaki temsil gücümüz bu yetkiyle birlikte daha da gür çıkacaktır.

Türk Kültür Sanat-Sen’in bu anlamlı başarısında, Genel Başkan Uğur Yıldırım nezdinde tüm yönetim kurulunu tebrik ediyor, emeği geçen teşkilat mensuplarımıza, şube yönetimlerimize ve kıymetli üyelerimize gönülden teşekkür ediyoruz.

Bu yetki; sadece bir rakamın, bir tablonun değil, inancın, sadakatin ve mücadelenin zaferidir.

Türkiye Kamu-Sen olarak, aynı kararlılıkla Türk memurunun yanında olmaya, milletimizin değerlerini yaşatmaya ve yüceltmeye devam edeceğiz.

“Türkiye sevdamız, ekmek için kavgamız” diyen yüreklerle nice başarılara birlikte yürümek dileğiyle..." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *