22 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi Gazyağı ne zaman bulundu? Gazyağı ne işe yarar?

Gazyağı ne zaman bulundu? Gazyağı ne işe yarar?

Kuruluş Osman izleyicileri gaz yağı hakkında internette araştırma yapıyor. Dizinin bu akşamki bölümünde İnegöl Kalesi Osman Bey ve alpleri tarafından yakıldı. Seyirciler, gaz yağı ne zaman bulundu? Gazyağı ne işe yarar? sorusuna yanıt arıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Gazyağı ne zaman bulundu? Gazyağı ne işe yarar?

Vatandaşlar, televizyon ekranlarında izledikleri konularla ilgili araştırma yapıyor. Kuruluş Osman dizisinin izleyicisi Gaz yağı ile ilgili ayrıntıları merak ediyor. Peki, gazyağı ne zaman bulundu? Gazyağı ne işe yarar? İşte merak edilenler...

GAZYAĞI NEDİR?

Gaz yağı ya da taş yağı, rafinerilerde benzinden sonra elde edilen tekinik ve endüstriyel adıyla kerosen denilen bir sıvı yakıttır. Önceleri sadece gaz lambalarında aydınlatma amacıyla kullanılırken, sonradan bazı maddeler eklenerek ısıtma, soğutma, traktör yakıtı ve jet yakıtı olarak kullanılmaya da başlanmıştır.

Gaz yağı direkt yanmadığından kumaşa (bez, çaput, vs.) döküp yakılabilir. Gaz yağı zift lekelerini çözer, sentetik boya, ve asfalt gibi maddeleri de inceltebilir. Yanıcı madde özelliği olup, tehlikeli bir maddedir. Normalde şeffaf renklidir, bilinmesi için renklendirilmiș de olur.

NE ZAMAN BULUNDU? GAZYAĞI NE İŞE YARAR?

Eski çağlarda ışık enerjilerini Petrol ile Milattan önce 80.000li yıllardan itibaren kullanıldığına inanılmaktadır.Gaz lambalarında içerisinde yanıcı bir gaz ve bir ucu gaza batırılmış bir fitil bulunur. Bu fitil ateşlendiğinde yavaşça ışık enerjisi ortaya çıkmaktadır. Milattan önceden bu güne kadar önemli olan ışık enerjisi Tarih öncesinde bile yeni çözümler üretmektedir. İlk zamanlarda deniz kabukları veya taşlardan yapılan lambalarda hayvan yağlarını da yakıt olarak kullanarak ve sebze saplarını,parçalarını kullanarak fitil elde ederlerdi.

İlk gaz lambası, Kandil, Yağ lambalarına Taş devri yani Geç Paleolitik Devir’de(MÖ 10.000) görülür. Bu ışık kaynakları geceyi gündüze çevirmek için yani zamanın insanlarını din,ticaret ve toplantılarda lamba kullanarak tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmışlardır.

Dini Kitaplarda Lambalar yer alır mı?

Evet, İncil ve Kuran-ı Kerim kitaplarında bu lambalar hakkında referanslara yer verildiği belirtilmiştir.

Gaz Lambasını kim buldu?

Gaz yağı yani Gaz lambası 1792 yıllarında iskoç bir mühendis,mucit William Murdoch tarafından bulunmuştur.Tarih öncesinde bu lambalar çok sık kullanılırdı. 1780 yılında Argand lambası ve elektriğin icadıyla birlikte gaz lambasının kullanımı azaldı.Günümüz teknolojisinde Ampüllerin hatta tasarruflu ampullerin varoluşları bize ışık kaynağını daha kolay kullanmayı amaçlamaktadır.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bilim Kurulu Toplantısı sonrası duyurdu

Bilim Kurulu Toplantısı sonrası duyurdu