Türkgün Ekonomi Geçici vergi beyanname verme süresi uzatıldı

Geçici vergi beyanname verme süresi uzatıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 hesap dönemi ikinci geçici vergilendirme dönemine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme süresinin, enflasyon düzeltmesi nedeniyle 27 Ağustos salı gününe kadar uzatıldığını bildirdi.

KAYNAK: AA

GİB'in internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, bilanço esasına göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin 2004 hesap dönemine ilişkin bilançoları enflasyon düzeltmesine tabi tutuluyor.

Enflasyon Düzeltmesi İle İlgili Yapılan Düzenlemeler

2021 hesap dönemi sonuna kadar enflasyon düzeltmesinin yapılmadığı, ancak 2021 takvim yılı dördüncü geçici vergi dönemi sonrasında enflasyon düzeltmesi şartlarının gerçekleşmesine rağmen 2023 hesap dönemi sonuna kadar ertelendiği belirtildi.

Enflasyon Düzeltmesi Uygulamasına Yönelik Çalışmalar

2023 yılı ikinci yarısında sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının talepleri doğrultusunda enflasyon düzeltmesi uygulamasıyla ilgili çalışmaların yapıldığı ve ortak bir uzlaşma sağlandığı ifade edildi.

Enflasyon Düzeltmesine Tabi Tutulacak Mali Tabloların Belirlenmesi

Enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak mali tabloların ve yapılacak düzeltme işlemlerinin 555 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlendiği vurgulandı.

2024 Yılı Vergi Dönemine İlişkin Düzenlemeler

560 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde, 2024 hesap dönemi birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılmaması ve ilgili beyannamelere bilanço eklenmemesi kararlaştırıldı.

Gelecek Dönemlerde Uygulanacak Enflasyon Düzeltmesi

2023 bilançolarının enflasyon düzeltmesine tabi tutulduğu ve 2024 hesap döneminden itibaren mükelleflerin iktisadi kıymetlerinin düzeltilmiş tutarları üzerinden amortisman ayırmaya başladığı belirtildi.

2024 Yılı İkinci Geçici Vergi Dönemi ve Beyannameler

2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesine geçildiği ve mükelleflere kolaylık sağlanması amacıyla beyanname verme sürelerinin uzatıldığı duyuruldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Türkiye’nin güvenliği MGK gündeminde! Toplantısı sonrası 8 maddelik bildiri yayımlandı

Türkiye’nin güvenliği MGK gündeminde! Toplantısı sonrası 8 maddelik bildiri yayımlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Milli Güvenlik Kurulu, "terörsüz Türkiye" hedefi doğrultusunda ulusal güvenlik tehditlerini ele aldı. Suriye'deki durumu, Gazze'deki krizleri ve Rusya-Ukrayna savaşı ile barış süreçlerini değerlendirdi. Ayrıca, bölgesel iş birliğinin önemine vurgu yapıldı.

MUHABİR: Ayşe Akyürek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaklaşık 2,5 saat süren görüşmenin ardından 8 maddelik bir bildiri yayımladı. MGK bildirisine göre toplantıda, "terörsüz Türkiye" hedefi doğrultusunda yürütülen çalışmalar kapsamlı şekilde ele alındı.

İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, MGK’nın 22 Mayıs 2025 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandığı vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

1. PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere millî birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla yürütülen operasyonlar ile son dönemde meydana gelen uluslararası gelişmeler hakkında Kurula bilgi sunulmuştur.

2. Terörsüz Türkiye hedefiyle atılan adımlar ile son gelişmeler değerlendirilmiş; tasfiye sürecinin her aşamasının hassasiyetle takip edilmesine, terörün ülkemizin gündeminden kalıcı olarak çıkarılmasına, milletimizin birlik ve beraberliğinin tahkim edilerek daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye’ye ulaşılmasına yönelik kararlılık vurgulanmıştır.

3. Müşterek coğrafyamızın tüm terör örgütlerinden arındırılması neticesinde, başta komşularımız Irak, Suriye ve İran olmak üzere bölge ülkeleri için de huzurlu bir dönemin başlayacağına işaret edilmiş; güvenlik alanındaki iş birliğinin daha da ilerletilmesinin, bölgemizin ortak geleceğinin inşasına en önemli katkıyı yapacağı belirtilmiştir.

4. Suriye’deki gelişmeler ve son durum ele alınmış; Suriye yönetiminin tüm ülke sathında istikrarı sağlama gayretlerine verilen güçlü desteğin sürdürüleceği kaydedilmiş, Suriye halkını mağdur eden uluslararası yaptırımların kaldırılmasına yönelik eğilimden memnuniyet duyulduğu ifade edilmiştir.

Bu kritik süreçte, Suriye’nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne, üniter yapısına ve siyasi birliğine zarar verebilecek girişimlerin bertaraf edilmesinin önemine dikkat çekilmiş; Suriye’yi istikrarsızlaştırmaya matuf faaliyetlere karşı ilkeli bir tutum benimsenmesi çağrısında bulunulmuştur.

5. Gazze’de soykırım ve işgali sürdüren İsrail’in, Filistin’in yanı sıra Suriye, Lübnan ve Yemen’e yönelik sistemli saldırılarının ve yayılmacı emellerinin Orta Doğu’daki barış çabalarını sekteye uğrattığı belirtilmiş; mesuliyet mevkiindeki uluslararası aktörlerin, İsrail yönetiminin politikalarından kaynaklanan risk ve tehditlerin bertaraf edilmesi hususundaki sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin altı çizilmiştir.

6. Kuzey ve Doğu Afrika’da cereyan eden hadiseler görüşülmüş; Türkiye’nin, Afrika’daki kardeş ülkelerin güvenlik ve istikrarı tesis etme çabalarına verdiği desteği artırarak devam ettireceği belirtilmiştir.

7. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona erdirilmesi için hassas bir sürece girildiği kaydedilmiş; kalıcı ve adil bir barışa ulaşılması için inisiyatif üstlenen ülkemizin, barış diplomasisi ve ara bulucuk faaliyetleriyle küresel barış ve istikrara katkı sunmayı sürdüreceği ifade edilmiştir.

8. Azerbaycan ile Ermenistan’ın barış anlaşması taslağı üzerinde mutabakata varmalarından memnuniyet duyulduğu belirtilmiş; bölgemizdeki tüm aktörlerin menfaatine neticeler ortaya çıkaracak nihai barışın tesisi için gerekli koşulların sağlanması yönündeki beklentimiz bir kez daha teyit edilmiştir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *