Bakan Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Sosyal Tesisleri'nde düzenliği basın toplantısında, 2024-2028 yıllarında uygulanacak Hayvancılık Yol Haritası'nı açıkladı. umaklı, yeni sistemde üretimin; maliyet, kapasite ve pazarlama imkanları doğrultusunda planlamasını yaptıklarını ve ürünlerin bölgesel bazlı; nerede, ne kadar üretileceğine dair üretim modelini oluşturduklarını belirtti.
'HER KUZU VE OĞLAK İÇİN DE DESTEK VERİYORUZ'
Bundan sonraki süreçte yeni bir destekleme modeline geçtiklerini söyleyen Yumaklı, bu desteklemeleri 3'e ayırdıklarını ifade ederek, "Mevcut modelde aşısı ve kaydı olan her buzağıya destek veriyorduk. Yeni modelde buzağının yanı sıra, aşısı ve kaydı yapılan her kuzu ve oğlak için de destek veriyoruz. Mevcut desteklemelerimizde işletme büyüklüğüne göre belirli sınırlandırmalar vardı. Yeni desteklemelerimizde bu sınırlandırmaları kaldırıp, üreten herkese ürettiği kadar destek veriyoruz. Aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklemelerinde ilk defa ilave destek veriyoruz. Bu sayede aile işletmeleri temel destekle aynı oranda ilave destek alarak en az 2 kat destek almış olacak. İlk defa genç ve kadın üreticilerimize yüzde 70 ilave destek veriyoruz. Ayrıca suni tohumlama, yerli sperma, soy kütüğü, ari işletme gibi verimliliği artırıcı destekleri artırarak vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.
'IPARD DESTEKLERİ 81 İLDE YAYGINLAŞTIRILACAK'
Yeni sistemde sağlanacak ilave destekle üreticilerin 2,5 kat daha fazla destek alacaklarını kaydeden Yumaklı, ari işletmelere de ilave destekler verilerek toplamda 4 katlık artış yaşanacağını söyledi. Kırsal kalkınma destek programlarından biri olan IPARD (Katılım Öncesi Yardım Aracı) desteklerini de 81 ile yaygınlaştırdıklarını açıklayan Yumaklı, "Krediler konusunda Ziraat Bankası ile ortak bir adım attık. Sübvansiyonlu kredilerde; kadınlara, gençlere ve planlı üretim bölgelerine ilave indirim oranları uyguluyoruz. Ayrıca hayvancılıkta işletme başına 40 milyon lira olarak verilen kredi üst limitini 60 milyon liraya, eğer ari işletme olursa 80 milyon liraya çıkardık" dedi.
'TKDK DESTEKLEMELERİNDE ARİ İŞLETMELERİ ÖNCELİKLENDİRİYORUZ'
Hayvancılıkta diğer bir önemli konunun da hastalıklar olduğunu belirten Yumaklı, "Bu konuda da desteklemelerimizi yönlendirici bir enstrüman olarak kullanacağız. Hastalıklardan ari işletme sayısının artması hayvancılığımız için büyük önem arz ediyor. Bunun temel 2 sebebi, ekonomik kayıpları engellemek ve sürünün büyümesini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek. Bu kapsamda hastalıktan ari işletmelere ilave destek vereceğimizi söylemiştim. Ayrıca, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklemelerinde ari işletmeleri önceliklendiriyoruz" diye konuştu. Yumaklı, verilecek bu ilave desteklerle ari işletme sayısının 1136'dan 2024 yılında 2 bine, 2025 yılında ise 2 bin 500'e çıkarmayı planladıklarını belirtti.
'AŞILARIN ÜCRETLERİNİ KARŞILAYACAĞIZ'
Bulaşıcı hastalıklardan koruyucu aşı uygulamasını da yaygınlaştırdıklarını, şap hastalığına karşı her yıl rutin olarak uygulanan 2 doz aşı sayısını da bu yıl 3'e çıkardıklarını ifade eden Yumaklı, "Bu ek aşının ücretini bakanlık olarak karşılıyoruz. Aile işletmelerinde buzağı, kuzu ve oğlak sağlığını koruyucu tedbirlere ağırlık vererek gerekli aşı desteğini bakanlık olarak sağlayacağız. Kuzu kayıplarını azaltmak amacıyla, ülke genelindeki tüm küçükbaş hayvanlara bu yıl içinde 'koyun keçi çiçek aşısı', yeni doğan tüm küçükbaş hayvanlara ise 'koyun keçi vebası aşısı' yapılacak. Bahsettiğim tüm bu aşıların ücretlerini bakanlık olarak karşılayacağız" dedi.
'VETERİNER YOL VE DENETİM İSTASYONLARI AÇIYORUZ'
Ayrıca hayvan hareketliliğinin kontrolü amacıyla Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonları açılacağını duyuran Yumaklı, amaçlarının hastalıkların yayılmasını önlemek olduğunu belirterek, 7 gün 24 saat görev yapacak bu istasyonlardan ilkini Erzurum'da açtıklarını ve yıl sonunda bu sayıyı 7'ye çıkaracaklarını açıkladı. Yumaklı, "Yerli üreticimizi güçlendirmek parolasıyla yola çıktığımız bu projede, TİGEM işletmeleri damızlık merkezleri olacak. Ülkemizde en yaygın sütçü ırk olan siyah alaca ırkında yaklaşık 22 bin hayvanı verimlilik durumlarını genetik olarak ortaya koyarak referans popülasyonumuzu oluşturduk. Bu sayıyı her geçen yıl artırıyoruz. 2024 yılında artık bu ırktan doğan buzağılarda genetik yapısına bakarak, damızlık değerini belirlemeye başladık. Bu testi yaptıran yetiştiricilerimizin test maliyetini bakanlık olarak karşılıyoruz. Bu testin yaygınlaşması amacıyla Genomik Test Merkezi'ni Haziran 2024'te Ankara'da açmış olacağız" diye konuştu.