Türkgün Ekonomi Gözler TCMB ve ABD verilerinde: Piyasalar yarınki verileri bekliyor

Gözler TCMB ve ABD verilerinde: Piyasalar yarınki verileri bekliyor

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,36 değer kazancıyla 10.580,26 puandan tamamladı. Bankacılık sektörü en çok kazandıran endeks olurken, yatırımcılar yarın açıklanacak TCMB toplantı özeti ve ABD verilerini yakından takip ediyor.

KAYNAK: AA

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,36 değer kazanarak 10.580,26 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 141,93 puan artarken, toplam işlem hacmi 146,2 milyar lira oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 2,84, holding endeksi ise yüzde 1,69 değer kazandı.

Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran bankacılık, en fazla kaybettiren yüzde 1,02 ile orman kağıt basım oldu.

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump'ın resesyon endişelerini azaltıcı açıklamaları ve Kanada'ya yönelik çelik ve alüminyum tarifelerini iki katına çıkarma kararından vazgeçebileceğine ilişkin sinyaller satış baskısını hafifletirken, ABD'de enflasyonun yavaşlaması da piyasalarda risk iştahını artırdı.

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), şubatta aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 2,8 ile beklentilerin altında arttı.

TÜFE, ocakta aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 3 artmıştı.

Analistler, beklenenden yavaş gelen enflasyon verilerinin hem ticaret savaşının ekonomi üzerindeki potansiyel etkilerinden endişe eden yatırımcılar için hem de ABD Merkez Bankası (Fed) için bir miktar rahatlama getirdiğini belirtti.

Yarın yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı özeti, konut satışları, yurt dışında ise ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile Avro Bölgesinde sanayi üretiminin takip edileceğini dile getiren analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.600 ve 10.700 puanın direnç, 10.500 ve 10.400 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya ABD egemenliğini ihlal edene vize yok

ABD egemenliğini ihlal edene vize yok

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, yabancı yetkililerin ABD vatandaşlarının ifade özgürlüğünü ihlaline karşı vize kısıtlamaları uygulanacağını duyurdu. Bu önlem, dış müdahalelere karşı ABD'nin temel değerlerini koruma amacı taşıyor. Öğrenci vizesi başvurularında sosyal medya incelemesi yapılacak.

KAYNAK: İHA

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, yaptığı açıklamada, ABD vatandaşlarına ya da ülkede ikamet eden kişilere yönelik ifade özgürlüğünü ihlal eden yabancı yetkililere yönelik vize kısıtlama uygulanacağını duyurarak, "Kendi ülkemizde sansürü reddetmek için önlemler alırken, bazı yabancı hükümet ve yetkililerin bu boşluğu doldurduğuna dair endişe verici örnekler görüyoruz" dedi.
 

Özellikle sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlar nedeniyle yabancı yetkililer tarafından ABD vatandaşlarına yönelik uygulanan baskıcı girişimlerin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Rubio, ABD'de yasal olarak korunan ifade özgürlüğüne yönelik her türlü dış müdahaleye karşı olduklarını ifade ederek, bu tür girişimlerin ABD egemenliğini ihlal ettiğini ve asla hoş görülemeyeceğini belirtti. Rubio, bazı durumlarda ilgili kişilerin aile üyelerinin de kısıtlamalardan etkilenebileceğini açıkladı.
 

İfade özgürlüğünün ABD'nin temel değerlerinden biri olduğu hatırlatan Rubio, "ABD halkı için en kıymetli haklardan biri olan ifade özgürlüğünü sadece içeride değil, dış kaynaklı tehditlere karşı da korumaya kararlıyız" dedi.
 

Yeni vize kısıtlama politikası, Göç ve Vatandaşlık Yasası kapsamına yürürlüğe konulacak. Yasa, Dışişleri Bakanlığı'na "ABD için potansiyel olarak ciddi olumsuz dış politika sonuçları doğurabilecek" yabancıların ülkeye girişini engelleme yetkisi veriyor.

ABD, sosyal medya incelemesi için öğrenci vize randevularını durdurmuştu
 

ABD basınında dün yer alan haberlerde, Rubio'nun tüm büyükelçilik ve konsolosluklara, öğrenci vizesi başvurusu yapanlara yönelik vize randevusu verilmesinin durdurulması yönünde talimat verdiği belirtilmiş, söz konusu başvuru sahiplerinin sosyal medya hesaplarının incelenmesinin ardından randevuların yeniden verilmeye başlanacağı ifade edilmişti. Mevcut randevuların söz konusu karardan etkilenmeyeceği belirtilmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *