Türkgün Ekonomi H2DER Başkanı Günay: Türkiye, Avrupa'ya yeşil hidrojen ihraç edebilir

H2DER Başkanı Günay: Türkiye, Avrupa'ya yeşil hidrojen ihraç edebilir

H2DER Başkanı Yusuf Günay, Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyelini vurgulayarak, yeşil hidrojen üretimiyle hem ülkenin ihtiyaçlarını karşılayabileceğini hem de Avrupa'ya ihracat yapabileceğini belirtti. Türkiye'nin güneş paneli üretiminde Avrupa'nın lideri olduğunu da ekledi.

KAYNAK: AA

Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) Başkanı Yusuf Günay, "Kaynakları verimli bir şekilde kullanarak sadece Türkiye'nin ihtiyacı değil aynı zamanda Avrupa Birliğinin özellikle yenilenebilir enerjiden, yeşil enerjiden üretilecek yeşil hidrojeni de Avrupa'ya ihraç ederek Türkiye'nin cari açığına katkı verebilecek bir dönem önümüzdeki kısa ve orta vadede mümkündür." dedi.

Uludağ Enerji Zirvesi için kente gelen Günay, AA muhabirine, Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda gerçek hedefleri olan bir ülke olduğunu söyledi.

Günay, gelecek 10 yılda yenilenebilir enerjide mevcut kapasitenin dört kat arttırılmasına yönelik hedeflerin ve stratejilerin önemini vurguladı.

Her yıl dünyada Japonya'nın elektrik tüketimi kadar yeni santralin sisteme alınması gerektiğine dikkati çeken Günay, "Geçen sene dünya genelinde yapılan kurulu gücün yüzde 85'i yenilenebilir enerjidir. Türkiye'de bu yüzde 98. Dünyadaki yüzde 85'in de yüzde 60'tan fazlası güneş enerjisine dayalı. Dünya aslında şunu keşfetti. Bizim sonsuz bir enerji kaynağımız var ve bu bedava. Dolayısıyla tüketilemeyen sonsuz kaynağı bedava bir şekilde sisteme kazandırdığınız zaman bunun pek çok avantajını göreceksiniz." diye konuştu.

Yusuf Günay, yenilenebilir enerjinin daha fazla kullanabilmesi ve kapasitenin arttırabilmesi için batarya teknolojisinin biraz daha gelişmesi gerektiğini anlattı.

"Rüzgar ve güneşe dayalı kurulu güç 34 bin megavat"

Günay, 2001 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kurulduğunda Türkiye'nin toplam kurulu gücünün 30 bin megavat olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Şimdi gelinen noktada sadece rüzgar ve güneşe dayalı kurulu güç 34 bin megavat ve bunun tamamını özel sektör yaptı. O zaman 'Özel sektör bu yatırımları yapabilir mi?' diye bir tereddüt vardı. Zaten işin gerçeği ve felsefesi, kamunun veya devletin piyasada düzenleyici ve denetleyici olarak rol alması, yatırımcıların önünü açması ve rekabete dayalı bir piyasa kurallarının oluşturması. Yatırımcı zaten bu yatırımları devletten daha etkin, daha verimli, daha ucuza mal edecektir. Nitekim Türkiye'de bunu gördük. Yatırımcımız kendisini, rüştünü ispat etmiş durumdadır. Kaynakları verimli bir şekilde kullanarak sadece Türkiye'nin ihtiyacı değil aynı zamanda Avrupa Birliğinin özellikle yenilenebilir enerjiden, yeşil enerjiden üretilecek yeşil hidrojeni de Avrupa'ya ihraç ederek Türkiye'nin cari açığına katkı verebilecek bir dönem önümüzdeki kısa ve orta vadede mümkündür."

"Türkiye Avrupa'nın en büyük panel üreticisi durumunda"

Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda önünün çok açık olduğuna işaret eden Günay, Türkiye'de enerji yatırımlarında uygulanan yerli sanayiye teşvik politikalarının başarılı olduğunun altını çizdi.

"Türkiye Avrupa'nın en büyük panel üreticisi durumundadır." diyen Günay, şunları kaydetti:

“Şu an hücre üreticileri de önemli oranda artmaya başladı. Bu da Türkiye açısından panel ihracatı noktasında önemli bir getiri sağlayacaktır. Türkiye'de 100 yıldır belki biz 'petrolümüz, doğal gazımız yok' diye üzüldük, sıkıldık. Bunun sıkıntılarını yaşadık ancak günümüzde rüzgar ve güneş yani yeşil enerjinin trend tarihine gelmesiyle Türkiye olarak çok önemli bir avantaj elde etmiştir ve bu durum kısa sürede Türkiye'nin önemli mevziler kazanacağının işaretidir.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Bilim Teknoloji Yapay zeka trafik kaynaklı hava kirliliğini hesaplayacak

Yapay zeka trafik kaynaklı hava kirliliğini hesaplayacak

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kuzu, yapay zeka destekli metot sayesinde taşıtlardan kaynaklanan emisyonları trafik kamerası görüntüleriyle hesaplayabildiklerini söyledi.

KAYNAK: AA

Kuzu ve ekibinin İTÜ'de yürüttüğü TÜBİTAK destekli proje, yapay zeka ve hesaplamalı akışkanlar dinamiğini bir araya getirerek, taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliğini anlık olarak tahmin edebilmeyi amaçlıyor. Geliştirilen metot, trafik kameraları aracılığıyla araç yoğunluğunu türleriyle birlikte tespit ederek bu verilerle yüksek çözünürlüklü hava kalitesi haritaları oluşturuyor ve şehirlerdeki hava kirliliği seviyeleri hakkında daha doğru öngörülerde bulunulmasını sağlıyor.

Kuzu, şehirlerde trafik, endüstri ve evsel ısınmayı üç büyük kirletici kaynağı olarak saydıklarını ve trafiğin hava kalitesini önemli oranda etkilediğini belirtti.

Kuzu, büyük şehirlerin hepsinde yanma kaynaklı emisyonlar olan karbonmonoksit, partikül madde ve azot oksitler gözlemlendiğine ve kirletici unsurların izlenmesi sırasında çeşitli zorluklarla karşılaşıldığına değindi.

Modelleme ve tahmin çalışmaları için veriye kolay erişimin önemli olduğunu, mevcut verilerin çoğunlukla genel veya ortalama değerlere dayandığını ve her bölgeye özgü detaylı verilere ulaşmanın mümkün olmadığını anlatan Kuzu, "Biz yapay zekayı ve alt sınıf olarak derin öğrenmeyi kullanarak taşıtlardan kaynaklanan emisyonların hava kirliliğine katkısını daha gerçekçi hesaplamak istedik. Gözlemlenen verilerle çok yakın değerlerde tahminde bulunabiliyoruz yani çok net bir şekilde ortam havası konsantrasyonunu tahmin edebiliyoruz." diye konuştu.

Sistem nasıl işliyor?

Metodun sistemsel işleyişinin üç temel aşamadan oluştuğunu aktaran Kuzu, şöyle devam etti:

"İlk olarak, trafik kameralarından elde edilen görüntüler derin öğrenme algoritmalarıyla analiz edilerek araçlar sınıflandırılıyor ve hızları belirleniyor, her aracın türü tespit ediliyor. İkinci aşamada, tespit edilen araç türlerine özgü emisyon faktörleri kullanılarak her araç grubunun oluşturduğu tahmini emisyon miktarı hesaplanıyor. Son aşamada ise hesaplanan bu emisyonların ortam havasına katkısı, hesaplamalı akışkanlar dinamiği modelleriyle meteorolojik veriler de dikkate alınarak hesaplanıyor. Böylece belirli bir noktadaki kirletici konsantrasyonu yüksek doğrulukla tahmin edilebiliyor. Bu yöntem sayesinde sabit ölçüm istasyonlarına ihtiyaç duymadan, sadece kamera görüntüsüyle hava kalitesi tahmini yapılabiliyor."

Herhangi bir yerde, ana cadde ya da ara sokakta emisyon tahmini yapmak istenildiğinde geliştirdikleri metodu kullanarak hesaplama yapabildiklerini bildiren Kuzu, bu sayede çeşitli sebeplerle ihtiyaç duyulan trafik kaynaklı konsantrasyon verilerini elde etmenin mümkün olduğunu dile getirdi.

Sonuçların doğruluğu test edildi

Proje için İstanbul'daki trafik izleme kameralarını kullandıklarını ve farklı meteorolojik şartlarda bu modelin eğitildiğini vurgulayan Kuzu, İstanbul'u izleyen trafik kameralarına bu modeli uygulayabildiklerinden bahsetti.

Pilot çalışmada Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda bulunan trafik kameralarından faydalanıldığını belirten Kuzu, şunları kaydetti:

"Neticesinde araçları yüzde 95'ten daha yüksek oranda tahmin edebiliyoruz. Hesaplama metodolojisiyle emisyonlar ortaya çıkıyor ve video görüntüsü olan herhangi bir noktada konsantrasyonu hesaplayabiliyoruz. Model, çalışma bölgesinde, Yıldız Teknik Üniversitesinin Beşiktaş Kampüsü sınırlarında mevcut olan hava kalitesi ölçüm istasyonu için çalıştırıldı ve sonuçların doğruluğu test edildi."

Geliştirdikleri yazılımda asıl önemli noktanın anlık araç sayısını ve türünü tespit etmek olduğunu, bu amaçla görüntü işlemenin yeterli olduğu bilgisini veren Kuzu, sözlerini şöyle tamamladı:

"En başta zaten şehirlerimizde asıl emisyon kaynağının trafik olduğunu biliyoruz. Global olarak şehirlerde konsantrasyonun limitinin aşıldığı iki ana kirletici var. Bunlar partikül madde ve azot oksittir. Dolayısıyla bizim trafikten çıkan bu emisyonları çok iyi bir şekilde tanımlamamız lazım. Bunu tanımladıktan, hesaplarını yaptıktan sonra nasıl iyileştirme yapılabileceği ya da önleme faaliyetleri yapılacağı belirlenebilir. Bunun çok fazla kullanım alanı var, elinizde görüntü olduktan sonra istediğiniz amaca yönelik işlenebiliyor."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *