21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Hollanda dikey tarımla zirvede: Türkiye'de neden olmasın!

Hollanda dikey tarımla zirvede: Türkiye'de neden olmasın!

Salgının yayılma hızı ve gıda eksikliği korkusu, dünyada tarımın önemini bir kez ortaya çıkardı. Birçok ülke dikey tarım ile 1 dönüm araziden, 10 dönümlük mahsulü daha kısa sürede çıkarıyor. Enflasyona da olumlu etki yaratacak dikey tarımla birlikte ihracatta çok ciddi rakamlara ulaşılabilir...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hollanda dikey tarımla zirvede: Türkiye'de neden olmasın!

YAVUZ MÜFTÜOĞLU / TÜRKGÜN

1 MİLYON HEKTARDAN AZ ALANA SAHIP HOLLANDA’NIN, AVRUPA’NIN GIDA PAZARI OLMASININ ŞİFRESİ

9 IŞIK kitabıyla MHP’nin siyasi çizgisini sistemli bir anlayışa dönüştüren Alparslan Türkeş, yıllar önce kitabında yer alan köycülük eseriyle tarım kentlerinin önemine şöyle dikkat çekmişti: Köyleri tarım kentleri halinde birleştirerek kalkındırmayı öngörür. Köylünün tefecilerin elinden kurtarılması ve ihtiyacı olan kredi ve diğer yardımların sağlanması için kooperatifleşmeyi hedef alır. Bilhassa orman bölgesinde yaşayan köylüleri öncelikle ve hızla refaha kavuşturmak amacını güder.

İşte tam bu noktada, Türkeş’in ortaya koyduğu vizyondan yola çıkarak Aachen Üniversitesinde doktorasını tamamlayan ve tezini tarım kentleri üzerine kuran Dr. Mimar Kürşat Acar, “Rahmetli Türkeş Bey’in ortaya koyduğu vizyonu yabancılar görüp memleketlerinde uygulamışlar. Hollanda bu işin öncüsü. Türkiye’nin yüzde 10’u bile değil tarım alanları. Ancak her yıl tarımda fazla veriyor. Halkına dağıtıyor, kalanını Avrupa’ya pazarlıyor. 2016’da 85 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirilmiş.

“Tarım kentleri, üretimin her aşamasının teknoloji ile yoğurulmasıyla ortaya çıkar” diyen Kürşat Acar, Tarım ve Orman Bakanlığının isminin Tarım ve Teknolojileri Bakanlığı olarak değiştirilmesiyle çiftçilerin ufkunun daha fazla genişleyeceğini öne sürdü. Acar “Teknolojiyi kullanarak, tarımdan elde edeceğimiz geliri 10 kat arttırabilir, gıda enflasyonunu çok aşağılara çekebilir, hem yanlış ilaçlamalar ile verimsizleşen topraklarımızı kurtarabilir, hem de organik ürünlere ulaşımı çok daha kolay hale getirebiliriz” dedi…

24 SAAT GÜNEŞ IŞIĞI

Bunu yapmak için devasa bütçelere ihtiyaç olmadığını dile getiren Acar, sistemi şöyle açıkladı: 2 dönüm araziniz olduğunu düşünün. 15 günde bir mahsül alıyorsunuz… Bizim, Türkeş Bey’den de yola çıkarak, 9 Işık Tarım Kentleri adını verdiğimiz tezimizle, raflı sistemler kuruyor, akıllı telefonlarla da kontrol edilebilen bir otomasyonla, kullanılabilir alanı on kata kadar arttırıyoruz. Topraklı ve topraksız ürünler yetiştiriyoruz. Güneş panellerinden de faydalanarak ürünleri maksimum güneş ışığıyla buluşturuyoruz.

Belediyelerin bu konuda öncü rol üstlenmesi gerektiğinin altını çizen Kürşat Acar şöyle konuştu: Şehrin göbeğinde bile böyle pazar oluşturulabilir. İnsanlar ev alışverişlerini, el değmeden yapabilirler. Böylece halkın uygun fiyatlı gıdaya ulaşmasını sağlayabilir, yerel kalkınmada önemli gelirler elde edilebilir. Belediyelerin bütçelerinde çok büyük olumlu artışlar gözlenebilir.

Tarım kentlerinin kötü hava koşullarından etkilenmediğini kaydeden Acar, dikey tarım anlayışı ile birlikte, yeni bir ekonomin doğacağını, artan ihracatın, cari açığın büyük bir kısmını kapatılabileceğini söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
NASA bir göktaşının Dünya'ya yaklaştığını açıkladı

NASA bir göktaşının Dünya'ya yaklaştığını açıkladı