19 Ekim 2024
weather
10°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi İhracat birim değer endeksi sabit kalırken, ithalat birim değer endeksi arttı

İhracat birim değer endeksi sabit kalırken, ithalat birim değer endeksi arttı

Mayıs ayında ihracat birim değer endeksi geçen yılın aynı dönemine kıyasla sabit kalırken, ithalat birim değer endeksi ise yüzde 1 arttı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İhracat birim değer endeksi sabit kalırken, ithalat birim değer endeksi arttı
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin dış ticaret endekslerini kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, ihracat birim değer endeksi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla bir değişiklik göstermedi.

İhracat Birim Değer Endeksi Detayları

Mayıs 2023'te ihracat birim değer endeksinde yaşanan değişiklikler incelendiğinde, gıda, içecek ve tütün sektöründe %2,7, yakıt sektöründe %11,3 artış görülürken, ham maddelerde (yakıt hariç) %4,7 azalma kaydedildi. İmalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) ise %1,4'lük bir düşüş yaşandığı belirlendi.

İthalat Birim Değer Endeksi Analizi

İthalat birim değer endeksi, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre %1 artış gösterdi. Gıda, içecek ve tütün sektöründe %3,9 artış yaşanırken, ham maddelerde (yakıt hariç) %4,7 azalma, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) %0,2'lik bir düşüş meydana geldi. Yakıtlarda ise %4,7 artış gözlendi.

Miktar Endeksleri Değerlendirmesi

İhracat miktar endeksindeki değişim incelendiğinde, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre %11,3 artış olduğu görüldü. Bu artışın gıda, içecek ve tütün sektöründe %11,6, yakıtlarda %13,3, ham maddelerde (yakıt hariç) %10,6, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) %10,3 olduğu tespit edildi.

İthalat Miktar Endeksi Detayları

İthalat miktar endeksi, mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla %11,2 azaldı. Bu azalışın gıda, içecek ve tütün sektöründe %20,3, ham maddelerde (yakıt hariç) %7,1, yakıtlarda %5,9, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) %5,9 olduğu belirlendi.

Mevsim ve Takvim Etkisinden Arındırılmış Verilerin Analizi

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, ihracat miktar endeksi nisanda 150,3 iken mayısta %5,7 artarak 158,9'a yükseldi. İthalat miktar endeksi ise aynı dönemde %13 azalarak 118,1'e geriledi.

Dış Ticaret Haddi Değerlendirmesi

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan dış ticaret haddi, geçen yıl mayısta 87,3 iken bu yılın aynı döneminde 0,8 puan azalarak 86,5'e geriledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
A Milli Kadın Futbol Takımı'nın İsviçre maçı ücretsiz

A Milli Kadın Futbol Takımı'nın İsviçre maçı ücretsiz