Dünya ile birlikte Türkiye’de de can kayıplarına neden olan koronavirüsten pek çok iş yeri olumsuz etkilendi. Hem iş verenin hem de işçinin mağdur olmasının önüne geçilmesini amaçlayan kısa çalışma ödeneği başvuru şartları ve kısa çalışma ödeneği hakkında merak edilenleri haberimizde bir araya getirdik…
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?
Kısa çalışma ödeneği; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, iş yerinde üç ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir.) sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulama.
BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Kısa çalışma ödeneğinden, işverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması durumunda; kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olup, son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olanlar faydalanabiliyor.
BAVURULAR NASIL YAPIYOR?
Salgından olumsuz etkilenen ve bu sebeple kısa çalışma uygulamasından yararlanmak isteyen işverenler, İŞKUR İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezlerine özel olarak oluşturulan elektronik posta adresleri aracılığıyla gerekli belgeleri göndererek başvurularını yapabiliyor.
NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR?
Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemiyor.
Buna göre; 2020 yılı için ödenecek bir günlük kısa çalışma ödeneği en az 58,86 TL oluyor. Aylık ödeme tutarı ise en fazla 4,414,40 TL.