Sigorta prim ya da vergi borcu olanların da yararlanabildiği kısa çalışma ödeneğine başvurular İŞKUR üzerinden yapılıyor. Aranan en önemli şart ise, işverenin işçi çıkarmamş olması. Son günlerde rekor başvurunun gerçekleştiği kısa çalışma ödeneğine dair merak edilenleri haberimizde yanıtladık…
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?
Kısa çalışma ödeneği, işyerlerinin haftalık çalışma zamanının en az üçte bir oranında azaltması, çalışmalarını tamamen ya da en az dört hafta süreyle durdurması hallerinde devreye alınan bir sistem.
Bir işyerinin çalışma süresini üçte bir oranında azaltması demek, 6 iş günü çalışılan bir işyerinde 4 gün boyunca iş yapılmaması anlamına geliyor. Bu durumda da işçilere kısa çalışma ödeneği veriliyor ve sağlık sigortası primleri yatırılıyor. Bunların ücretler de İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor.
Bu uygulama ile deneyimli personellerin işten çıkarılmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor ve bir işverenin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için kaç kişi istihdam etmesi konusunda bir sınırlama bulunmuyor.
DAHA FAZLA AYRINTI İÇİN TIKLAYIN
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN ŞARTLARI NELER?
Kısa çalışma ödeneğinin şartları, Meclis Genel Kurulunda kabul edilen yasa tasarısı ile kolaylaştırıldı. Yeni düzenleme ile ödenekten yararlanmak isteyen işverenin işçi çıkarmamış olması şartı aranıyor. Bununla birlikte, kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için çalışanın 450 gün prim ödemiş olması ve 60 gün çalışma şartı aranıyor. Yani, 2 ay çalışan ve 450 gün prim ödeyen çalışan kısa çalışma ödeneği alabilecek. Bu düzenleme de 30 Haziran 2020’e kadar geçerli olacak
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR?
Kısa çalışma ödeneği, çalışanın en son aldığı aylık prime esas kazancının günlük brüt tutarının yüzde 60’ı hesaplanarak ödeniyor. En yüksek ödenecek miktar aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini (4.414.5 lira) geçmiyor. Buna göre, en düşük ücretle çalışanın eline 1.752,40 lira, en yüksek ücret üzerinde çalışanın eline 4.380.99 lira kısa çalışma ödeneği verilecek. Kısa çalışma ödeneği ile çalışanın maaşının yüzde 60’ını devlet karşılarken, isteyen işveren geri kalan yüzde 40’ı kendisi karşılayarak, çalışanın maaşını eksiksiz verebilecek.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN YATACAK?
Kısa çalışma ödeneği her ayın 5’inda çalışanın hesabına yatacak. Ayın 5’inin hafta sonun denk geldiği günlerde, çalışanlar paralarını yeni haftanın ilk günü alabilecek.