Türkgün Ekonomi KKM hesaplarından çıkış sürüyor! Bankada parası olanlar dikkat: İşte en avantajlı yatırım

KKM hesaplarından çıkış sürüyor! Bankada parası olanlar dikkat: İşte en avantajlı yatırım

Kur Korumalı Mevduat hesaplarının büyüklüğü geçen hafta 82 milyar 879 milyon lira düşüşle 2 trilyon 839 milyar liraya geriledi. Peki KKM'den çıkan vatandaş parasını nerede değerlendiriyor? Ekonomist Muhammet Bayram cevapladı.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Kur korumalı mevduatlar cazibesini kaybediyor. Türk lirası mevduatı teşvik edici adımlar atılıyor. Kur korumalı mevduat hesaplarından çıkış sürüyor. Düşüş serisi 7'nci haftaya girdi, 82 milyar 879 milyon lira tutarında çıkış yaşandı.
KKM 2,8 TRİLYON LİRAYA GERİLEDİ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduatlar geçen haftaya göre 82 milyar 879 milyon lira düştü ve 2 trilyon 839 milyar liraya geriledi. Peki KKM'den çıkan vatandaş parasını nerede değerlendiriyor? Ekonomist Muhammet Bayram cevapladı.
Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Kur korumalı mevduat hesaplarında gerileme sürüyor. BDDK verilerine göre 10 Kasım haftasında KKM, 82,9 milyar TL düşüşle 2,8 trilyon TL oldu. Dolar cinsinden bakıldığında ise KKM büyüklüğü 100 milyar doların altına geriledi.
 KKM’DE ŞU ANDA FAİZ GETİRİSİ NE, MEVDUAT FAİZİ İLE ARADA FARK NE KADAR?
“Pandemi sürecinden sonra döviz mevduatları ciddi bir riskti. Vatandaşın bunu tasarruf mekanizması olarak görmesi ciddi bir risk oluşturuyordu. Birden herkesin dövize yönelmesi döviz kıtlığına yol açacak ve dolar kuru çıkacaktı. O dönemde KKM sistemi getirildi. Bunun dünyada örnekleri vardı. KKM getirilerek sürecin yönetilmesi sağlandı.
O dönemde geçerli bir akçeydi ve piyasa işleyişi açısından olumlu yönde etkisi oldu. Geldiğimiz noktada KKM 3 trilyon TL’yi, toplamda 125 milyar dolar düzeyini aşmıştı. Bu geri döndürülmesi gereken bir süreçti. Burada devletin bir avantajı oldu. Türkiye'de ne kadar yastıkaltı para varsa, döviz, altın tamamı öğrenilmiş oldu. KKM reel faizden daha fazla getiri sağladığı için herkes KKM’ye yöneldi. Şirketler de yastıkaltında parası olan yerleşik kişiler de buraya yöneldi.
‘YÜZDE 45 FAİZ ORANI VAR’
Şu anda KKM çıkılması gereken bir süreç. Bazı regülasyonlar kaldırıldı bunun başı KKM’ye zorunlu karşılık getirildi. KKM’ye ek getiri kaldırıldı, KKM’nin TL cinsinden cazip hale getirilmemesi adına zorunlu karşılıklar getirilerek ek getiriler politika faizine getirildi. KKM yapıyorsanız politika faizinde getiri elde ediyorsunuz. Aynı mevduata koyarsanız yüzde 45 faiz oranı var. Yani parasını KKM’ye koyanda yüzde 10 kayıp var.
‘KKM İLE MEVDUATTA 10 PUAN MAKAS VAR’
Merkez Bankası faiz artırımı sürecinde, politika faizi olması gereken yerde reel faize yaklaşmış durumda. KKM’nin faizi ile TL mevduatı arasında 10 puan makas var. Dolardan dönen KKM’ye yatırırsa 3 aylık getirisi yüzde 3, altı aylık getirisi yüzde 8. Döviz biraz cinsi KKM biraz cazip ancak TL cinsi KKM cazip değil.
'VATANDAŞIN YÜZDE 90’I MEVDUATA YÖNELDİ’
Makastan dolayı vatandaşlar da TL mevduata yöneliyor. KKM 100 milyar doların altına düşmüş durumda. KKM’yi bozanların yüzde 90’ı TL mevduata yöneldi.
ALTIN, DOLAR, BORSA... HANGİSİ DAHA CAZİP?
En cazip olan borsadır. Geçen sene dünyada 91 organize borsa içerisinde 70’i kaybettirdi, 20’si kazandırdı. 20 kazandıran borsa içinde en çok getiri sağlayan Borsa İstanbul oldu.

Altın savaşın başlamasıyla birlikte yükselmişti. Kara harekatının sınırlı olacağı düşünüldüğü için gerilemeye başladı. Mevduat ile borsa rakip olamaz, borsanın getirisi çok daha fazla. Borsa ne zaman düşmeye başlarsa o zaman mevduat ile yarışır hale gelir.
BORSADA YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?
2026 yılına kadar borsanın yükseliş trendinde olacağını düşünüyorum. Borsa dolar bazlı yarı yarıya düşük seviyede. Şu anda 14-15 bin seviyesinde olması gereken borsanın 7500’ler seviyesinde olduğunu görüyoruz.
FAİZ ARTIRIMI DEVAM EDECEK Mİ?
Merkez Bankası’nın faiz artırmasını bekliyoruz. ABD’de enflasyonun düşük gelmesiyle birlikte haziran ayı itibarıyla faizlerin düşürülmesini bekliyoruz. İngiltere’de faiz indirimine başlayacaktır. Fed bu dönemde izlemeye geçecektir.
Bizim faiz artırımı döngümüz devam ediyor. Her ne kadar reel faizlere yakınsamış olsak da politika faizini reel faizin üst tarafına taşıyarak pozitif faiz durumuna gelemedik. Seneyi yüzde 40 faiz oranı ile kapatacağımızı düşünüyorum.
PARASINI MEVDUATTA TUTMAK İSTEYEN VADEYİ NASIL BELİRLEMELİ?
Faiz hassasiyet olmayan kişiler faizde paralarını değerlendirebiliyorlar. Katılım bankaları üzerinden de faizsiz bir şekilde paralarını değerlendirebiliyorlar. Şu anda TL mevduatı yerine vatandaşların paralarını borsada değerlendirmesinden yanayım. Borsanın daha kazançlı olduğunu düşünüyorum.
3 AY VADE AVANTAJI!
Paralarını mevduatta tutmak isteyenler vade süresini ve bankayı kendileri belirlemelidir. 3 aylık vade seçmeleri avantajlıdır. Faiz oranı bağladığınız günkü faiz oranıdır daha sonrasında değişmiyor. Sene sonu itibarıyla 1 yıllık faiz oranına bağlarlarsa bütün yıl o faiz oranından yararlanacaklardır. Mayıs ayı itibarıyla dezenflasyonist sürece girilecek ve belki de faiz indirme döngüsüne gireceğiz. Vatandaşlar sene başı itibarıyla paralarını mevduata bağlarlarsa daha fazla faiz geliri elde edebilirler.”

Kaynak: Milliyet

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Enerji nakil hatları için 5 ilde acele kamulaştırma

Enerji nakil hatları için 5 ilde acele kamulaştırma

Türkiye'nin çeşitli illerinde yapılacak enerji projeleri için bazı taşınmazlar acele kamulaştırılacak.

KAYNAK: AA

Türkiye genelinde yapılması planlanan enerji yatırımları kapsamında bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına yönelik Cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararlara göre, elektrik üretim tesisleri ve enerji iletim hatlarının inşası amacıyla Ankara, Çorum ve İstanbul başta olmak üzere birçok ilde çeşitli taşınmazlar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) ve Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından Hazine adına acele kamulaştırılacak.

Ankara, Çorum ve İstanbul'da Elektrik Üretim Tesisleri İçin Kamulaştırma

Ankara’da hayata geçirilecek BALA-2 Güneş Enerji Santrali (GES) projesi için belirlenen alanlar ile Çorum’da kurulacak Topaz Rüzgar Enerji Santrali (RES) için gerekli olan taşınmazlar, EPDK tarafından Hazine adına tapuya tescil edilmek üzere acele kamulaştırılacak.

İstanbul’un Silivri ilçesinde planlanan Silivri RES projesinin kapasite artırımı çalışmaları çerçevesinde ihtiyaç duyulan alanlar da aynı yöntemle kamulaştırma kapsamına alındı.

Enerji Nakil Hatları İçin 5 İlde Kamulaştırma

Antalya, Aydın, Denizli, Eskişehir ve Sivas illerinde inşa edilmesi planlanan enerji nakil hatları için belirlenen güzergâhlarda yer alan taşınmazlarda, hatların geçtiği alanlarda irtifak hakkı tesis edilecek. Elektrik dağıtım tesislerinin bulunduğu alanlar ise mülkiyet yoluyla TEDAŞ tarafından acele kamulaştırılacak.

TEİAŞ’tan 400 kV Çınar TM Projesi Adımı

Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin yürüttüğü “400 kV Çınar TM İrtibat Hatları Projesi” kapsamında güzergâh üzerinde bulunan taşınmazlar da kamulaştırma kapsamına girdi. Söz konusu projede direk yerleri için mülkiyet hakkı, iletkenlerin geçiş sahaları içinse irtifak hakkı tesis edilerek kamulaştırma işlemleri gerçekleştirilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *