23 Kasım 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi Koza Altın örnek oluyor, dünyada eşi benzeri yok: Altın işletmesinden zeytinyağı üretimine!

Koza Altın örnek oluyor, dünyada eşi benzeri yok: Altın işletmesinden zeytinyağı üretimine!

Koza Altın, maden sahalarının rehabilitasyonu sonrası bölgeye dikilen zeytin ağaçları ile yüzde yüz organik zeytinyağı üretimi yapıyor.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Koza Altın örnek oluyor, dünyada eşi benzeri yok: Altın işletmesinden zeytinyağı üretimine!

Türkiyede madencilik alanında tartışmalar yaşanırken yüzde yüz yerli ve milli bir şirket olan Koza Altın, işletmelerinin uyguladığı yol haritası herkese örnek olacak şekilde sürdüğünü duyurdu.

Maden sahalarının rehabilitasyonu sonrası bölgeye dikilen zeytin ağaçları ile yüzde yüz organik zeytinyağı üretimi yapılıyor.

Koza Altın İşletmelerinin kendi açıklamaları ile Çevre duyarlığı noktasındaki yol haritası

Şirketten yapılan açıklama ile yol haritası paylaşıldı: “Koza Altın İşletmeleri A.Ş., madencilik faaliyetlerine başlamadan önce temel çevresel verileri içeren güçlü bir ÇED süreci yürütmektedir. Bu raporlarda rehabilitasyona esas olacak toprak, bitki çeşitliliği ve diğer hususlar belirlenir. Gerekli ise uzmanları tarafından tespit edilen özel türlerin tohumları sahadan toplanarak rehabilitasyon döneminde kullanılmak üzere kamu kurumlarında saklanır. Arazi hazırlığı döneminde özel türler toplanır ve taşınır, yüzey toprağı daha sonra rehabilitasyonda kullanılmak üzere uygun bir yerde standartlara uygun olarak depolanır.

Koza Altın İşletmeleri A.Ş., sürdürülebilir madencilik kriterleri çerçevesinde altın madenciliği ile çevre korunması kavramlarının en iyi koşullarda bir arada yürütüldüğünü ve insan ve çevre sağlığı ile tarımsal faaliyetlerde herhangi bir olumsuzluğa neden olunmadığını kanıtlamak, Maden Kapatma Planı çerçevesinde yürütülecek doğaya yeniden kazandırma çalışmalarını hızlandırmak ve madenin kapanması döneminde uygulanacak çalışmaların yükünü azaltmak amacıyla, maden sahalarındaki herhangi bir çalışma yapılmayacak veya çalışmanın tamamlandığı tüm alanlarda doğaya yeniden kazandırma çalışmalarını her zaman sürdürür. Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin madencilik faaliyetlerinde işletme dönemi doğaya yeniden kazandırma çalışmalarının fiilen başladığı dönemdir. Planlanan madencilik çalışmalarının tamamlandığı sahalarda ise ÇED süreci içerisinde tanımlanan şekli ile rehabilitasyona başlanır ve kapama dönemi boyunca hedeflenen noktaya gelene dek devam eder. Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin doğaya yeniden kazandırma çalışmalarına yaklaşımı Çevre Politikası ve Çevre Yönetim sisteminde de yer almaktadır.”

Şirket tarafından yürütülen doğaya yeniden kazandırma çalışmalarının unsurları şu şekilde;

* Açık ocak madenciliğinin yapıldığı alanlarda, madencilik faaliyetlerinin son bulması neticesinde bu alanlara eski görünümüne yakın bir doğal görüntü kazandırmak,

* Yeşil bir çevreye sahip olmak,

* Erozyonu en aza indirmek,

* Maden sahasına daha fazla ağaç dikerek havadaki oksijen miktarını arttırmak,

* Madencilik faaliyetlerinden doğabilecek tozu engellemek,

* Yöre halkını yeni tarımsal faaliyetlere yönlendirmek,

* Planlı doğaya yeniden kazandırma yapılarak, madencilik faaliyetleri son bulduğunda rehabilite edilen alanların değişik amaçlarla kullanılmasını sağlamak,

* Flora ve fauna popülasyonunu yeniden kazanmak,

* Maden kapanmasına yakın, sahada daha az rehabilite edilecek alan ve daha fazla yeşil alan yaratmak.

Koza Altın İşletmeleri’nin önceliği her zaman çevre

Koza Altın İşletmeleri’nin rehabilitasyon çalışmaları; faaliyet gösterilen bölgenin sosyal, iklimsel ve arazi özelliklerine ilişkin veriler göz önünde bulundurularak yürütülüyor. İzmir bölgesinde zeytin ağaçları dikimi, Eskişehir ve Kayseri bölgelerinde mera tohumlaması yapılan alanlar, Gümüşhane bölgesinde yine araziye uyumlu ağaçlandırma faaliyetleri bunun örnekleri olarak gösteriliyor. Bu genel uygulamaların yanında şirket tarafından, Türkiye’de bir ilk olan Maden Atığı Depolama Tesisi Kapama çalışması İzmir - Bergama Ovacık Altın Madenimizde başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği paylaşıldı.

Ayrıca, bu yaklaşımla geleceğin ihtiyaçları da düşünülerek günümüz faaliyetlerinde, çevresel ve sosyal etkiler azaltılırken ekonomikliğin korunması, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmakta büyük rol oynuyor.

Konu ile ilgili yapılan açıklamada, “İşlettiğimiz tüm maden sahalarında toplamda 135.000 adet agaç dikimi, 50.000 m2 alan peyzaj ve çevre düzenlemesi, 1.645.000 m2 alanın rehabilitasyonu / kapatılması sonucu, doğa dostu madenciliğin mümkün olduğunu gösterdik.

Örneğin, İzmir İlinde Bergama, Havran ve Çoraklık Sahalarımızda dikilen zeytin ağaçlarından 2021 Yılı hasadında 3000 Litre, 2022 Yılı hasadında 6500 Litre, 2023 Yılı hasadında 1110 Litre zeytinyağı elde edilmiştir. Bu Türk madenciliğinde bir ilktir ve aynı uygulamalar her yıl devam etmektedir.

Koza Altın İşletmeleri’nin önceliği her zaman çevredir. Bu önceliğimizi de her mesajımızda dile getiriyoruz” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türk Hava Kuvvetleri, kuruluşunun 113'üncü yılını yerli ve milli ürünlerin göklere attığı imzayla kutluyor

Türk Hava Kuvvetleri, kuruluşunun 113'üncü yılını yerli ve milli ürünlerin göklere attığı imzayla kutluyor