Türkgün Ekonomi Kredi çekecekler dikkat! Kritik 'faiz' uyarısı, üst sınır getirildi

Kredi çekecekler dikkat! Kritik 'faiz' uyarısı, üst sınır getirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ihtiyaç kredisine yönelik örtülü üst sınır uygulamasına tutar sınırı getirdi. Buna göre ihtiyaç kredilerinde 70 bin liraya kadar olan kısım menkul kıymet tesisinden muaf tutuldu. Yeni uygulama kredi kullanacak tüketiciyi nasıl etkileyecek? Ekonomist Murat Özsoy özellikle banka kredisi kullanarak yatırım yapmayı planlayan vatandaşları uyararak kararı değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bankalara gönderdiği yazıda ihtiyaç kredilerine faiz üst sınırı getirdiğini duyurdu. Buna göre araç ve konut kredileri haricinde verilecek ihtiyaç kredilerinde en yüksek aylık faiz 1.37 seviyesinde olacak, 70 bin lira kredinin altındakiler menkul kıymetler tesisinden muaf tutulacak.

Gazetevatan'dan Özlem Atilla'nın haberine göre TCMB ihtiyaç kredisi üst faiz sınırını değiştirerek uygulamaya 70 bin lira üst sınırı getirdi. İhtiyaç kredilerinden faiz/kâr payı oranı Merkez Bankası’nca ilan edilen yıllık bileşik referans oranın 1.8 ile 2.0 (dâhil) katı arasında olanların birinci kademede yani yüzde 20 oranında, 2.0 katından yüksek olanların ise ikinci kademede yüzde 90 oranında menkul kıymet tesisine tabi olması kararlaştırıldı. Peki Merkez Bankası tarafından verilen bu karar ne alama geliyor? Kredi kullanacak tüketicileri etkileyecek mi? Ekonomist Murat Özsoy gazetevatan.com'a değerlendirdi. 

SIKI PARA POLİTİKALARI DEVREDE

Kredi kullanımının tüketicler için daha zor olacağına dikkat çeken Murat Özsoy, "Merkez Bankası’ndan ihtiyaç kredilerine getirilen yeni düzenlemeler, görünen tarafta ihtiyaç sahiplerine yönelik daha uygun faiz oranları sunulması şeklinde bir adım olabilir. Ancak görünmeyen yüzüyle perde arkasında aslında bu kredinin kullandırılmasında bankaların iştahını kırma yönünde atılmış bir adım. Yani her ne kadar politika faiz oranı aşağıya çekilse de aslında yönetmelikler ile ekonomi yönetimi bir yandan kredileri zorlaştırarak sıkı para politikası uygulamalarını devrede tutmaya çalışıyor." diye konuştu. 

FAİZ ORANLARI YÜKSELTİLDİ

Tüketici kredisi kullanacaklara faiz uyarısında bulunan Özsoy, "Bankaların artık bu yeni düzenlemeden sonra ihtiyaç kredisi vermek konusunda daha az iştahlı olmalarının sebebi ise, mevduat ve kredi faizi arasında açılmış olan makas. Yani Bankalar TL toplamak için yüksek faiz oranı uygularken -ki şu sıralar yüzde 27, yüzde 28 seviyelerinde- diğer yanda menkul kıymet tesis etme kapsamına girmeden ihtiyaç kredisi vermek için yıllık yüzde 16.56 oranı uygulamak durumundalar. Böyle olduğu vakit de Bankalar zarar yazmak durumunda kalıyorlar. Dolayısıyla Bankalar da bir yanda zarar etmek mi yoksa diğer yanda menkul kıymet tesisi kapsamına girmek mi tercihine maruz kalmamak için en iyisi hiç ihtiyaç kredisi kullandırmamak dediler ve son birkaç gündür müşterilerin hiç tercih etmeyeceği çok yüksek faiz oranları tekliflerinde bulundular." ifadelerini kullandı. 

KREDİ İLE YATIRIMIN ÖNÜ KESİLECEK

Ekonomist Murat Özsoy sözlerini şöyle sürdürdü;

"En son düzenleme ile 70.000TL’ye kadar olan ihtiyaç kredilerinin menkul kıymet tesisinden muaf tutulması uygulaması ise uygulamayı ilk versiyonuna göre; biraz yumuşatmak için atılan bir adım. 70.000TL’nin altında gelen taleplere yönelik en azından iştahın kesilmemesi ve sistemin tam tıkanmaması için böyle bir adım atıldığını düşünüyorum. Bu son düzenleme ile acil nakit sıkışıklarını gidermek amaçlı kullanılacak ihtiyaç kredilerinden ziyade yüksek tutarlı olup dövize ya da kredi çekip mevduata dönme gibi adımların önü kesilmek isteniyor."

 KREDİ İLE YATIRIM YAPILABİLİR Mİ?

Döviz kurundaki yükselişin önüne geçilebilmesi için Kur Korumalı Mevduat sistemi devreye alındı. Hem vatandaşların dövize yatırım yapmasının önüne geçilirken hem de yatırımcıların kazanç kaybı yaşaması engellendi. Aynı dönemde yatırım yapmak isteyenler bankalardan kredi kullanarak başta Kur Korumalı Mevduat hesabı olmak üzere çeşitli yatırım araçlarına yöneldi. Kredi ile yatırım yapılmasının önüne geçilebilmesi için BBDK bankalara uyarıda bulundu. Bankalar ise; kredi kullanacak müşterilerine 'yatırım yapmayacaklarına dair taahhütname imzalatmakmaya başladı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Tansiyon ilaçlarında dozaj hatası tespit edildi! 32 bin kutu ilaç toplatılıyor

Tansiyon ilaçlarında dozaj hatası tespit edildi! 32 bin kutu ilaç toplatılıyor

Fransa’da insan sağlığını tehdit eden ürünler özelinde yapılan denetimler kapsamında bu kez eczane raflarında yer alan 32 bin kutu ilaç için toplatılma kararı alındı. Yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan ilaçta dozaj hatası yapıldığı tespit edildi.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Fransa Ulusal İlaç Güvenliği Ajansı (ANSM) tarafından yapılan denetimler kapsamında yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlar hakkında toplatılma kararı alındı.

Tansiyon ve kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan Lisinopril adlı ilacın bazı serilerinde dozaj bilgisinin yanlış etiketlenme nedeniyle raflardan kalktığı belirtildi.

Ülkenin ilaç güvenliğinden sorumlu kurumu ANSM tarafından yapılan açıklamada söz konusu ilacı kullanan yaşlı bireyler ve kronik rahatsızlığı bulunan hastalar için ciddi sağlık riskleri doğurabileceği yönünde uyarılar yapıldı.

32 BİN 640 KUTU İLAÇ TOPLATILIYOR

ANSM tarafından yapılan incelemelerde, hatalı doz alımına neden olabilecek bu ilaçların baş dönmesi, bayılma, böbrek fonksiyonları bozulması ve elektrolit dengesizlikleri gibi tehlikeli yan etkilere neden olabileceğinin altını çizdi.

Yapılan uyarıların ardından Fransa genelinde toplam 32.640 kutu Lisinopril ihtiyaten geri çağrıldı. Geri çağrılan ürünler arasında şu parti numaraları ve son kullanma tarihleri yer alıyor:

28 tabletlik kutular:

Lot 8172295 – Son kullanma tarihi: Ocak 2026

Lot 8189879 – Son kullanma tarihi: Mart 2027

84 tabletlik kutular:

Lot 8172296 – Son kullanma tarihi: Ocak 2026

Lot 8192737 – Son kullanma tarihi: Mart 2027

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *