Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bankalara gönderdiği yazıda ihtiyaç kredilerine faiz üst sınırı getirdiğini duyurdu. Buna göre araç ve konut kredileri haricinde verilecek ihtiyaç kredilerinde en yüksek aylık faiz 1.37 seviyesinde olacak, 70 bin lira kredinin altındakiler menkul kıymetler tesisinden muaf tutulacak.
Gazetevatan'dan Özlem Atilla'nın haberine göre TCMB ihtiyaç kredisi üst faiz sınırını değiştirerek uygulamaya 70 bin lira üst sınırı getirdi. İhtiyaç kredilerinden faiz/kâr payı oranı Merkez Bankası’nca ilan edilen yıllık bileşik referans oranın 1.8 ile 2.0 (dâhil) katı arasında olanların birinci kademede yani yüzde 20 oranında, 2.0 katından yüksek olanların ise ikinci kademede yüzde 90 oranında menkul kıymet tesisine tabi olması kararlaştırıldı. Peki Merkez Bankası tarafından verilen bu karar ne alama geliyor? Kredi kullanacak tüketicileri etkileyecek mi? Ekonomist Murat Özsoy gazetevatan.com'a değerlendirdi.
SIKI PARA POLİTİKALARI DEVREDE
Kredi kullanımının tüketicler için daha zor olacağına dikkat çeken Murat Özsoy, "Merkez Bankası’ndan ihtiyaç kredilerine getirilen yeni düzenlemeler, görünen tarafta ihtiyaç sahiplerine yönelik daha uygun faiz oranları sunulması şeklinde bir adım olabilir. Ancak görünmeyen yüzüyle perde arkasında aslında bu kredinin kullandırılmasında bankaların iştahını kırma yönünde atılmış bir adım. Yani her ne kadar politika faiz oranı aşağıya çekilse de aslında yönetmelikler ile ekonomi yönetimi bir yandan kredileri zorlaştırarak sıkı para politikası uygulamalarını devrede tutmaya çalışıyor." diye konuştu.
FAİZ ORANLARI YÜKSELTİLDİ
Tüketici kredisi kullanacaklara faiz uyarısında bulunan Özsoy, "Bankaların artık bu yeni düzenlemeden sonra ihtiyaç kredisi vermek konusunda daha az iştahlı olmalarının sebebi ise, mevduat ve kredi faizi arasında açılmış olan makas. Yani Bankalar TL toplamak için yüksek faiz oranı uygularken -ki şu sıralar yüzde 27, yüzde 28 seviyelerinde- diğer yanda menkul kıymet tesis etme kapsamına girmeden ihtiyaç kredisi vermek için yıllık yüzde 16.56 oranı uygulamak durumundalar. Böyle olduğu vakit de Bankalar zarar yazmak durumunda kalıyorlar. Dolayısıyla Bankalar da bir yanda zarar etmek mi yoksa diğer yanda menkul kıymet tesisi kapsamına girmek mi tercihine maruz kalmamak için en iyisi hiç ihtiyaç kredisi kullandırmamak dediler ve son birkaç gündür müşterilerin hiç tercih etmeyeceği çok yüksek faiz oranları tekliflerinde bulundular." ifadelerini kullandı.
KREDİ İLE YATIRIMIN ÖNÜ KESİLECEK
Ekonomist Murat Özsoy sözlerini şöyle sürdürdü;
"En son düzenleme ile 70.000TL’ye kadar olan ihtiyaç kredilerinin menkul kıymet tesisinden muaf tutulması uygulaması ise uygulamayı ilk versiyonuna göre; biraz yumuşatmak için atılan bir adım. 70.000TL’nin altında gelen taleplere yönelik en azından iştahın kesilmemesi ve sistemin tam tıkanmaması için böyle bir adım atıldığını düşünüyorum. Bu son düzenleme ile acil nakit sıkışıklarını gidermek amaçlı kullanılacak ihtiyaç kredilerinden ziyade yüksek tutarlı olup dövize ya da kredi çekip mevduata dönme gibi adımların önü kesilmek isteniyor."
KREDİ İLE YATIRIM YAPILABİLİR Mİ?
Döviz kurundaki yükselişin önüne geçilebilmesi için Kur Korumalı Mevduat sistemi devreye alındı. Hem vatandaşların dövize yatırım yapmasının önüne geçilirken hem de yatırımcıların kazanç kaybı yaşaması engellendi. Aynı dönemde yatırım yapmak isteyenler bankalardan kredi kullanarak başta Kur Korumalı Mevduat hesabı olmak üzere çeşitli yatırım araçlarına yöneldi. Kredi ile yatırım yapılmasının önüne geçilebilmesi için BBDK bankalara uyarıda bulundu. Bankalar ise; kredi kullanacak müşterilerine 'yatırım yapmayacaklarına dair taahhütname imzalatmakmaya başladı.