21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Küsuf ve Husuf namazı nasıl kılınır, kaç rekattir? Ay tutulmasında kılınacak namaz hangisidir?

Küsuf ve Husuf namazı nasıl kılınır, kaç rekattir? Ay tutulmasında kılınacak namaz hangisidir?

Bu gece gerçekleşmesi beklenen Ay tutulmasıyla ilgili araştırmalar hızlandı. Yaşanacak doğa olayı öncesinde bu zaman diliminde yapılacak dua ve ibadetler araştırılıyor. Peki, Küsuf ve Husuf namazı nasıl kılınır, kaç rekattir? Ay tutulmasında kılınacak namaz hangisidir? İşte detaylar...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Küsuf ve Husuf namazı nasıl kılınır, kaç rekattir? Ay tutulmasında kılınacak namaz hangisidir?

Oluşturduğu olağanüstü manzaralar ile en güzel doğa olaylarından biri ola parçalı ay tutulmassı be gece yaşanacak. Son 6 asrın en uzun Ay tutulmasıyla ilgili araştıma yapan Müslümanlar bu zaman dilimini boş geçirmek istemiyor. Güneş ve Ay tutulmalarında en fazla konuşulan ibadetlerden biri olan Küsuf ve Husuf namazının nasıl kılındığı ve kaç rekat olduğu sorgulanıyor. Peki, Ay tutulmasında kılınacak namaz hangisidir?

Yılın son ay tutulması bugün (19 kasım Cuma) gerçekleşecek. Ay'ın tamamen dünyanın gölgesi altına girmeyecek olmasından dolayı bu tutulma "neredeyse tam tutulma" olarak nitelendiriliyor.

KÜSUF VE HUSUF NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTİR?

İslam peygamberi Hz. Muhammed (SAV), oğlu İbrahim'in vefatı üzerine güneş tutulması ile ilgili hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır: "Ay ve güneş Allah'ın varlığını ve kudretini gösteren alametlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin." (Buhari, Küsuf, 1, 15).

HUSUF NAMAZI NEDİR?

Ay tutulması gerçekleştikten sonra evinde tek başına kılınan nafile namaza husuf namazı denir. Tıpkı Küsûf namazında olduğu gibi, gizli ya da açık bir kıraatle 2 ya da 4 rekat kılınabilen husuf namazının camide cemaat eşliğinde kılınmasının sünnet olmadığı öne sürülmektedir. Ancak kılındığı zaman için de besi yoktur yani caizdir denilmiştir. (İmam-ı A`zam`a göre)

Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel'e göre hüsûf namazı güneş tutulmasında kılınan küsûf namazı gibi sünnet niteliğindedir, cemaatle kılınabilir.

KÜSUF NAMAZI NEDİR?

Güneş tutulması gerçekleştikten sonra kılınan nafile namazdır. En az iki rekattır. Kıraati gizli ya da açıktan olabilir diyenler olduğu gibi gündüz kılınacağı için kıraatin gizli okunması gerektiğine dair görüşlerde vardır. Ay tutulması namazı gece kılındığı için açıktan okunur. İmam namazdan sonra cuma hutbesi yapar gibi iki hutbe okuyup cemaati hayırlı amel uygulamaya ve günahların tövbesine davet eder. Güneş tutulmasındaki küsuf namazı, güneşin açılması ya da tutulmuş halinde batmasıyla kaçırılmış olur. Ay tutulmasında kılınan husuf namazı da Ay'ın açılması ya da Güneş'in doğmasıyla kaçırılmış olur.

.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Doğu Ekspresi seferleri haftada iki kez düzenlenecek

Doğu Ekspresi seferleri haftada iki kez düzenlenecek