21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi MHP'li Kalyoncu tarım bütçesini değerlendirdi

MHP'li Kalyoncu tarım bütçesini değerlendirdi

Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2021 Bütçesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP'li Kalyoncu tarım bütçesini değerlendirdi

Covid-19 salgınıyla tarımsal üretimin ne kadar önemli olduğunu bu süreçte anlamış bulunuyoruz. Tarım ve Orman Bakanı’nın açıklamasına göre pandemi sürecinde gıda arzıyla ilgili bir sıkıntı yaşanmadı. Bu ülkemiz açısından çok önemlidir. Fakat bu yıl tarımsal desteklere ayrılan bütçede bazı kalemlerde değişiklik olsa da geçen seneyle aynı seviyede kaldığı görünmektedir. Pandemi sürecinde, önemlerini bir kez daha anladığımız çiftçilerimize desteğin artırılması yararlı olacaktır.

Hem Tüketicinin Hem Üreticinin Korunması İçin Hal Yasası’nda Düzenlemeler Yapılmalıdır!
Sebze ve meyve fiyatlarındaki dönemsel dalgalanmaların önlenmesi amacıyla başlatılan sera yatırımlarına ağırlık verilmektedir. Ancak, büyük çaplı seralar, ürettikleri ürünleri öncelikli olarak ihraç ettikleri için iç piyasada fiyatların düşmesi için istenilen katkıyı sağlayamamaktadır. Hâl Yasası’nda yapılması gereken değişiklikler hakkında henüz somut adımlar atılamamıştır. Bunun da öncelikler arasına alınması gerekmektedir. Perakendeciliği düzenleyen yasal düzenlemelerin yapılamamasından dolayı market zincirleri, fiyatları istedikleri gibi belirlemekte ve üreticinin ucuza sattığı ürün tüketiciye pahalıya satılmaktadır. Hem tüketicinin hem üreticinin korunması için bir an önce önlem alınması gerektiği kanaatindeyiz.

Tarıma Açılan Hazine Arazilerinde Sıkı Denetim Yapılmalı!
Hazine arazilerinin tarıma açılması, toprağı olmayan köylülere kiralanması kararını olumlu bulmakla birlikte, sıkı bir denetim mekanizmasının oluşturulması gerekmektedir. Ne kadar arazinin tarıma açıldığının ve tarımsal üretime ne kadar katkı yapacağı konusunun kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir.

Türkiye Su Enstitüsü Asıl Amacına Geri Dönmeli!
Türkiye Su Enstitüsü’ne 2021 yılında 4,2 milyon TL bütçe ayrılmıştır. Kuruma tanımlanan görevlerin birçoğu zaten DSİ ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilmektedir. Bu kurum asli amacına geri döndürülmeli veya kapatılmalıdır. Ayrıca, pasif olduğunu düşündüğümüz bu kurumun bütçesinin çiftçiye ayrılandan daha fazla olması da uygun değildir.

Milli Bir Su Kanunu Biran Önce Çıkarılmalıdır!
Yıllardır söylüyorum. Ülkemizin millî bir su kanununa ihtiyacı vardır ve bir an önce gerekli çalışma yapılıp çıkarılması gerekmektedir. Bu kanun hazırlanırken iklim değişikliği verileri de göz önünde tutularak hazırlanmalıdır.

Sigorta Kapsamında İklim Değişikliğinin Getirdiği Doğal Afetler de Dikkate Alınmalıdır!
Türkiye’de meydana gelen tsunami felaketlerinin de sigorta kapsamına alınması ve bununla ilgili önlemler paketi oluşturulmalıdır. İzmir’de yaşadığımız deprem sonrasında, maalesef bir kez daha gördük ki küresel ısınma ile birlikte ülkemizde daha önce yaşamadığımız doğal afetlerin yaşanma riski vardır. Ayrıca, iklim değişikliği de dikkate alınarak, hortumlar gibi felaketlerin de diğer olası felaketlerin de sigorta kapsamı altında değerlendirilmesi gerekmektedir.

İstilacı Tür ve Patojenlerle Mücadele Eylem Planı Biran Önce Uygulanmalıdır!
Ülkemizde istilacı türler ve farklı tipte patojenler görülmeye başlamıştır. Bir an önce istilacı tür ve patojenlerle mücadele eylem planı uygulamaya konulmalıdır. Yine, iklimsel değişimler çerçevesinde, tarım ürün desen değişimlerinin planlamalarının uygulamaya hızlı bir şekilde alınması gerekmektedir. Akarsularda yapılan ıslah çalışmalarında, dere kenarında yapılan duvarlar yaban hayatının suya erişimini engellemektedir. Bir an önce suya ulaşabilecekleri alanların oluşturulması gerekmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen projelerin, yürütülen AR-GE çalışmalarının titizlikle denetlenmesi gerekmektedir. Bu projelerin ülke tarım politikalarına yön verecek ve Türk tarımını ileri seviyelere taşıyacak durumda olması gerekmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Avrupa'da Türk haftası

Avrupa'da Türk haftası