05 Ekim 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Galeriler Ekonomi Nakit avans çekemeyenler bu yola başvuruyor! Büyük artış yaşandı!

Nakit avans çekemeyenler bu yola başvuruyor! Büyük artış yaşandı!

Kredi kartlarıyla yapılan nakit çekimlerde sınırlamalar tüketici alışkanlıklarını değiştiriyor. Öte yandan bazı bankalarda taksitli nakit avans limitleri ise 25 bin lira ile sınırlandırılmış durumda.

Nakit avans çekemeyenler bu yola başvuruyor! Büyük artış yaşandı! 1

Posta.com'da yer alan habere göre, Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre, 29.5 milyon banka müşterisinin vadesiz hesabında tanımlı artı para hesabı bulunuyor.

Temmuz 2024 itibarıyla bu hesaplardan çekilen toplam tutar 315 milyar liraya ulaştı; bir yıl önce bu rakam 130 milyar liraydı.

Yani kullanım yüzde 142 oranında arttı. Kişi başına çekilen ortalama artı para tutarı bir yılda 4 bin 676 liradan 10 bin 679 liraya yükseldi.

Ayrıca, ilk kez artı para kullananların sayısı 2 milyona yaklaştı. Zamanında ödenmediği için yasal takibe düşen artı para borçları ise 2.9 milyar liradan 7.7 milyar liraya çıktı.

1 / 7
Nakit avans çekemeyenler bu yola başvuruyor! Büyük artış yaşandı! 2

AYLIK MALİYET YÜZDE 6.71

Artı paraya talep artarken, bu hesapların bakiyelerini kullanırken özellikle faiz oranlarına dikkat etmek gerekiyor.

Aylık azami faiz oranı yüzde 5, gecikme faizi ise yüzde 5.30 olarak uygulanıyor. Faiz borcunun yüzde 15'i kadar KKDF (Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu) ve yüzde 15'i kadar BSMV (Banka Sigorta Muamele Vergisi) de eklenince toplam aylık maliyet yüzde 6.71'e çıkıyor.

2 / 7
Nakit avans çekemeyenler bu yola başvuruyor! Büyük artış yaşandı! 3

FAİZ İŞLETİLİYOR

Aynı gün içinde bile artı para kullanılıp kapatılsa dahi 1 günlük faiz işletiliyor. Hatta limit kullanıldıktan bir dakika sonra ödeme yapılsa bile faiz ve vergi ödeniyor.

Çünkü yatırılan para bir sonraki iş gününe kadar dikkate alınmıyor ve faiz tahakkuku her ay sonunda hesaplanarak otomatik olarak çekiliyor.

Örneğin, 20 bin lira çeken bir kişi 30 gün sonra 1.033 lira faiz ve 310 lira vergi olmak üzere toplamda 21 bin 343 lira geri öder.

3 / 7
Nakit avans çekemeyenler bu yola başvuruyor! Büyük artış yaşandı! 4

HESAP DÖNEMİNE DİKKAT EDİN

Artı paranın hesap kesim tarihi genellikle her ayın son günü olarak belirleniyor. Borcun bu tarihte kapatılması, ek faiz ödenmemesi açısından önemli.

Bankalar, hesap kesiminden sonra 10-15 günlük ödeme süresi belirliyor. Bu süre zarfında da faiz işlemeye devam ediyor.

Borcun asgari tutarını ödemek, yasal takibe düşmemenizi sağlar. Borç 90 gün ödenmediğinde hesap bloke edilir ve yasal takip süreci başlar.

4 / 7
Nakit avans çekemeyenler bu yola başvuruyor! Büyük artış yaşandı! 5

3 GÜNLÜK FAİZ ÖDENİYOR!

Artı para faizi hesaplanırken, kullanım yapılan gün ile ödeme günü arasındaki iş günleri dikkate alınıyor. Örneğin, cuma günü artı para çeken biri, pazartesi ödeme yaparsa, cuma, cumartesi ve pazar günlerini de içeren 3 günlük faiz öder. Cuma günü para çekip aynı gün geri ödese bile yine 3 günlük faiz ve vergi hesaplanır.

5 / 7
Nakit avans çekemeyenler bu yola başvuruyor! Büyük artış yaşandı! 6

VADELİ, DÖVİZ VE ALTIN İŞLEMLERİ YAPILAMAZ

Artı para limitiyle vadeli mevduat açılamaz, döviz ve altın hesaplarına ekleme yapılamaz. Ayrıca, hisse senedi, yatırım fonu ve kripto para işlemleri de yapılamaz. Bu tür işlemler tespit edilirse sözleşmeye aykırı olarak değerlendirilebilir ve yaptırımlara yol açabilir.

6 / 7
Nakit avans çekemeyenler bu yola başvuruyor! Büyük artış yaşandı! 7

12 AY VADEYLE NAKİT İMKANI

Artı para limitinde kredi kartında olduğu gibi 3 taksit sınırı bulunmuyor. 12 aya kadar taksitle nakit kullanımı yapılabiliyor.

Bazı bankalar taksitli artı para kullanımında faizi yüzde 5 azami faiz oranının altında tutabiliyor.

Örneğin, yüzde 4.29 faizle 6 ay vadeli 50 bin lira çeken biri ayda 10 bin 33 lira öder ve vade sonunda toplam 58 bin 900 lira geri öder. Yüzde 5 faizle 100 bin lira çeken biri ise 12 ay sonunda 147 bin lira geri ödeme yapar.

7 / 7

Kredi kartlarıyla nakit çekimlerde sınırlamalar getirilmesi tüketici alışkanlıklarını da değiştirdi. Artık tüketiciler, kredi kartlarının limitlerinin yalnızca yüzde 25'ini nakit olarak kullanabiliyor. Aynı zamanda taksitli nakit avans işlemlerinde de maksimum vade süresi 3 ay ile sınırlandırıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bosna Hersek’te sel felaketi: 14 can kaybı

Bosna Hersek’te sel felaketi: 14 can kaybı