Türkgün Ekonomi Sera gazı emisyonu alarm veriyor: 2023'te yüzde 6,9 artış

Sera gazı emisyonu alarm veriyor: 2023'te yüzde 6,9 artış

Sera gazı envanteri sonuçlarına göre, 2023 yılı toplam sera gazı emisyonu bir önceki yıla göre yüzde 6,9 artarak 598,9 milyon ton (Mt) karbondioksit eşdeğeri (eşd.) olarak hesaplandı.

MUHABİR: Eylül Şahin

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 1990-2023 dönemi arasındaki sera gazı emisyon istatistiklerini paylaştı. Verilere göre, 2023 yılında toplam sera gazı emisyonu, bir önceki yıla kıyasla yüzde 6,9 artarak 598,9 milyon ton (Mt) karbondioksit eşdeğeri (eşd.) seviyesinde gerçekleşti. Kişi başı sera gazı emisyonu ise 1990 yılında 4,1 ton karbondioksit eşd. iken, 2022'de 6,6 ton ve 2023'te 7,0 ton olarak hesaplandı.

Enerji Sektörü Sera Gazı Emisyonlarında İlk Sırada

Sera gazı emisyonlarının sektörlere göre dağılımında, 2023 yılında en büyük pay enerji sektörüne ait oldu. Enerji kaynaklı emisyonlar, toplam emisyonların yüzde 73,8'ini oluşturdu. Bunu sırasıyla yüzde 12,0 ile tarım, yüzde 11,8 ile endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı ve yüzde 2,3 ile atık sektörü takip etti.

Enerji Sektörü Emisyonlarında Büyük Artış

Enerji sektörü emisyonları 2023 yılında, 1990 yılına göre yüzde 208,8 artarken, bir önceki yıla göre ise yüzde 10,3 oranında yükseldi. 2023'te enerji sektöründen kaynaklanan sera gazı emisyonu 442,2 Mt karbondioksit eşd. olarak hesaplandı.

Endüstriyel İşlemler ve Tarımda Artış, Atık Sektöründe Düşüş

Endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı sektörü emisyonları, 1990 yılına göre yüzde 207,2 artış gösterirken, bir önceki yıla göre yüzde 1,4 azalarak 70,9 Mt karbondioksit eşd. seviyesinde kaldı. Tarım sektöründeki emisyonlar ise 1990 yılına göre yüzde 38,4 artarken, bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,3 artış göstererek 71,8 Mt karbondioksit eşd. seviyesine ulaştı.

Öte yandan, atık sektörü emisyonları 1990 yılına göre yüzde 36,4 artarken, bir önceki yıla göre ise yüzde 12,2 oranında azalarak 14,1 Mt karbondioksit eşd. seviyesine geriledi.

Karbondioksit Emisyonlarının Büyük Çoğunluğu Enerji Sektöründen Kaynaklanıyor

2023 yılı itibarıyla, toplam karbondioksit emisyonlarının yüzde 31,4'ü çevrim ve enerji alt kategorisinden kaynaklandı. Toplamda enerji sektörü, karbondioksit emisyonlarının yüzde 87,4'ünü oluşturdu. Endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı sektörü ise yüzde 12,3'lük bir paya sahipken, tarım ve atık sektörü ise karbondioksit emisyonlarına küçük bir katkı sağladı (sırasıyla yüzde 0,3).

Metan ve N2O Emisyonlarının Kaynakları

Metan emisyonlarının yüzde 55,4’ü enterik fermentasyon kaynaklı iken, tarım sektörü toplam metan emisyonlarının yüzde 63,7’sini, enerji sektörü ise yüzde 18,4’ünü oluşturdu. Atık sektöründen ise yüzde 17,9’luk bir metan emisyonu kaydedildi.

2023'te, toplam N2O emisyonlarının yüzde 66,4'ü tarımsal topraklardan kaynaklanırken, tarım sektörü bu emisyonların yüzde 78,4’ünü karşıladı. Ayrıca, enerji sektörü N2O emisyonlarının yüzde 12,1'ine, atık sektörü ise yüzde 6,0'ına katkı sağladı. Endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı sektörü de N2O emisyonlarının yüzde 3,5'ini oluşturdu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Türkiye'ye 14,1 milyar dolarlık doğrudan yatırım bekleniyor

Türkiye'ye 14,1 milyar dolarlık doğrudan yatırım bekleniyor

Türkiye'de, geçen yıl toplam 383 Uluslararası Doğrudan Yatırım Projesi duyuruldu. Bu projelerle yaklaşık 14,1 milyar dolarlık yatırım harcaması yapılması ve 51 bin 402 kişiye doğrudan istihdam sağlanması bekleniyor.

KAYNAK: TRT Haber

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi, Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırım (UDY) performansını proje bazında analiz eden ve Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi (2024-2028) ile uyumlu kapsamlı bir rapor yayımladı.

Türkiye’de proje odaklı yaklaşımla düzenli ve metodolojik olarak yayımlanan ilk UDY raporu olma özelliğini taşıyan bu çalışma yatırımcıların, politika yapıcıların ve araştırmacıların karar alma süreçlerine veri temelli katkılar sunmayı amaçlıyor.

Rapor verilerine göre, 2024 yılında Türkiye’de toplam 383 sıfırdan UDY projesi duyuruldu. Bu projelerle yaklaşık 14,1 milyar dolarlık yatırım harcaması yapılması ve 51 bin 402 kişiye doğrudan istihdam sağlanması bekleniyor.

En çok hangi sektör yatırım çekti?

Rapora göre yenilenebilir enerji sektörü yaklaşık 1,85 milyar dolarlık sermaye harcamasıyla öne çıkarken, otomotiv ana sanayi sektörü büyük ölçekli yatırımlarıyla dikkati çekiyor.

Tarım-gıda, makine ve ekipman ile otomotiv yan sanayi, en çok proje duyurusu yapılan sektörler arasında yer alıyor.

Yazılım ve bilişim hizmetleri, tüketici elektroniği, elektronik bileşenler ve iş hizmetleri sektörleri ise Türkiye’nin dijital dönüşüm ve yüksek teknoloji potansiyeline yönelik uluslararası yatırımcı ilgisini gözler önüne seriyor.

Proje faaliyet alanları açısından imalat sektörü 214 projeyle liderliğini korurken, altyapı ve enerji üretimi (özellikle yenilenebilir enerji yatırımları) de önde gelen yatırım alanları arasında yer alıyor.

Bilgi ve iletişim teknolojileri, AR-GE ve iş hizmetleri ise hem proje sayısı hem de sermaye harcaması açısından üst sıralarda bulunuyor.

En büyük yatırımcı Almanya

Ülke bazında değerlendirildiğinde, Almanya 67 proje ve 3,3 milyar dolarlık sermaye harcamasıyla 2024 yılında en büyük yatırımcı ülke konumuna ulaştı.

Almanya’yı Çin, Fransa ve ABD takip ederken yüksek sermaye tutarları ve proje sayıları bu ülkeleri öne çıkarıyor.

Bu çeşitlilik, Türkiye’nin küresel yatırımcılar nezdindeki artan cazibesini ve stratejik konumunun sağladığı avantajları da teyit ediyor.

Geçen yıl 3,4 milyar dolarlık birleşme ve satın alma yatırımı geldi

Rapor, ayrıca birleşme ve satın alma yatırımlarına da yer veriyor. Buna göre, 2024 yılında toplam 95 işlemle 3,4 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleşti. Bu işlemler özellikle yazılım, makine, finansal hizmetler, tarım-gıda ve sağlık sektörlerinde yoğunlaştı.

"Türkiye, dünyanın bağlantı noktası"

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, raporu değerlendirdi.

"2024 yılı verileri, Türkiye’nin küresel yatırımcılar gözünde dünyanın bağlantı noktası konumunu daha da pekiştirdiğini gösteriyor." dedi. Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Stratejisi (2024-2028) kapsamında belirledikleri hedeflerle verilerin büyük ölçüde örtüştüğünü görmekten memnuniyet duyduklarını dile getiren Dağlıoğlu, şunları kaydetti:

"Yenilenebilir enerji ve otomotiv sektörlerinde gerçekleştirilen yaklaşık 3,6 milyar dolarlık yatırımlar, ülkemizin sürdürülebilir enerji ve yüksek teknoloji alanlarındaki bağlantı noktası olma rolünü güçlendiriyor. Ayrıca, toplam proje sayısının yüzde 71,5’ini ve sermaye harcamalarının yüzde 70,9’unu oluşturan nitelikli UDY projeleri, Türkiye’nin yeşil dönüşüm, dijital teknoloji ve yüksek katma değerli sektörlere yönelik yatırım kararlılığını açıkça ortaya koyuyor. Bu kapsamlı rapor, yatırımcılar için önemli karar alma araçları sunmasının yanı sıra ülkemizin uluslararası yatırım ortamına dair güçlü ve olumlu mesajlar veriyor." 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *