Türkgün Ekonomi Son dakika! Bakan Pekcan'dan 'İhracat Ana Planı' açıklaması

Son dakika! Bakan Pekcan'dan 'İhracat Ana Planı' açıklaması

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "İhracat Ana Planımızla ihracatçılarımız için Akıllı İhracat Platformu kuruyoruz."dedi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "İhracatımızdaki bu olumlu performansı önümüzdeki yıllara yaymak, aynı zamanda ihracatımızın, teknolojik bileşimini ve katma değerini de artırmak ve geliştirmek temel hedeflerimizdir." dedi. Pekcan, İstanbul'da düzenlenen İhracat Ana Planı Lansman Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, küresel ekonomiye başarıyla dahil olmuş tüm ülkelerde olduğu gibi ihracatın, uzun dönemli büyümeyi sağlayan, refahın ve ekonominin anahtarı olduğunu söyledi. Bu durumun ihracat politikası araçlarının günün koşullarına göre devamlı etkinleştirilmesini zorunlu kıldığını kaydeden Pekcan, "21. yüzyılda, hızını ve boyutlarını kavramada zorlandığımız büyük bir dönüşümün başlangıcındayız. Ana plan çalışmamızın bu dönüşüme dair bir strateji teşkil etmesini umut ediyoruz. Bu kapsamda, İhracat Ana Planı küresel eğilimleri dikkate alarak, hedef ürün, hedef ülke, yeni ve yenilikçi ihracatçı yaklaşımı ve küresel tedarik zinciri bakış açısıyla hazırlanmıştır." diye konuştu.

Pekcan, aynı şekilde, İhracat Ana Planı’nın başta bilişim ve yapay zeka alanındaki küresel dönüşüm olmak üzere küresel ekonomideki büyük dönüşümü, eğitimli ve küresel becerilerle donanmış bir dış ticaret ailesini, kısacası çağımızın "başarı anahtarlarını" yakalamak ve Türkiye’ye sunmak üzere hazırlanmış bir plan olduğunu aktardı.

'ARKA PLANDA TEKNOLOJİ SAVAŞLARI VAR' 

Küresel ekonominin görünümüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Pekcan, "Son dönemde artan korumacılığa, bununla bağlantılı olarak, ticaret savaşlarına şahit olduğumuz bir dönemden geçiyoruz. İçinden geçtiğimiz dönem, küresel büyümenin aşağı yönlü revize edildiği, çok taraflı dünya ticaret düzeninin terk edilmeye başlandığı bir dönemdir. Ticaret Bakanlığı olarak, bütün bu zorlu sürece rağmen, küresel koşulların yarattığı fırsatlara odaklanarak ihracatçılarımıza yeni bir rota çizmeyi hedefledik." ifadelerini kullandı.

Pekcan, bugün yaşanan küresel korumacılık artışının ve ticaret savaşlarının arka planında da teknoloji savaşlarının bulunduğunu ifade ederek, ihracat ana planında politika tercihini daha çok verimlilik, inovasyon ve dijitalleşme odaklı olarak yaptıklarını dile getirdi. Günlük hayata, yapay zeka, otonom robotlar, blokzincir, nesnelerin interneti ve büyük veri gibi kavramların hızla girdiğini belirten Bakan Pekcan, şunları kaydetti:

"Ama gelecek 15-20 yıl içinde dünyadaki bütün üretim sürecinin dönüşeceğine şahit olacağız. Dolayısıyla ülkeler, yenilenen 21. yüzyılın teknolojilerine ayak uydurmuş, hızla gelişen ülkeler ve bu gelişimi seyreden ülkeler olmak üzere ayrılacaktır. Türkiye, küresel dil olan 'dijitalleşmeyi' benimsemiş, yeni nesil serbest bölgeleriyle bilişimin ve yapay zeka teknolojisinin üretim ve ihracat adreslerinden biri olmuş, geleneksel sektörlerde küresel ligde üst sıralara yükselmiş bir ülke olarak 21. yüzyılda 'yüksek gelirli ülkeler' arasına yükselecektir."

Pekcan, Türkiye'nin bu dijital dönüşümü fırsata çevirmek zorunda olduğunun altını çizerek, "Türkiye olarak dünya ekonomisini ve günlük yaşantımızı kökten değiştirecek bu büyük dönüşümü ülkemiz açısından bir fırsata dönüştürmek zorundayız. Dolayısıyla trendleri doğru okuyarak sürdürülebilir büyüme ve rekabet için inovasyona, Ar-Ge’ye ve dijitalleşmeye yönelik özgün politikalar geliştireceğiz. Ar-Ge, bilgi, inovasyon, yüksek teknoloji, verimli üretim ve ihracat ekosistemini ortaya koymayı ve stratejimizi Türkiye’nin refahı için bir rotaya dönüştürmeyi hedefliyoruz. Değişim ihtiyacı kapımızı çalmaktadır. 'Keşke'siz, 'ama'sız ya da 'belki'siz bir vizyonla hareket ederek hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı bir teknoloji çağı ile olan randevumuza geç kalmamak mecburiyetindeyiz. Başka şansımız yok." diye konuştu.

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ SANAYİ ÜRÜNLERİ

Bakan Pekcan, son dönemde Türkiye'nin dış ticaret performansının büyük gelişme gösterdiğini vurguladı.

2018 yılında Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) 784 milyar dolar, ihracatının da rekor rakamla 168 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini dile getiren Pekcan, "Yine 2019 yılının ilk 6 ayında, 2018 yılının aynı döneminde yüzde 66,8 olan ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı yüzde 85’lere ulaşmış durumda. Son 12 aylık dönemde dış ticaret açığında bir önceki aynı döneme göre yüzde 66,3 oranında, 57,5 milyar dolarlık bir azalma yaşanmıştır. 2018 yılında ihracatın büyümeye katkısı 1,9 puan olurken 2019 yılının ilk çeyreğinde 12,2 puan olmuştur. Haziran 2019 itibariyle 12 aylık dönem olarak incelediğimizde 2002 yılından beri ilk kez cari işlemler fazlası verilmiştir." dedi.

İhracattaki olumlu performansı gelecek yıllara yaymanın, aynı zamanda ihracatın, teknolojik bileşimini ve katma değerini de artırmanın ve geliştirmenin temel hedefler olduğunu vurgulayan Pekcan, şunları söyledi:

"2002 yılından bu yana Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın ihracatı artırmaya yönelik vizyonuyla, ihracatımız 4,5 kat artmış, 2001 yılında yüzde 0,51 olan dünya ihracatından aldığımız pay 2018 yılı itibarıyla yüzde 0,87’ye yükselmiştir Biz küresel payımızı İhracat Ana Planı çerçevesinde hayata sokacağımız stratejilerle çok daha yukarılara çıkarmayı hedefliyoruz. Küresel ihracattan aldığımız payı artırırken aynı zamanda yıllık yüzde 3,5-4 bandına sıkışmış olan 'yüksek teknolojili' sanayi ürünlerinin ihracatımızdaki ağırlığını da artırmayı hedefliyoruz."

Bakanlık olarak istişareye verdikleri öneme işaret eden Pekcan, planı hazırlarken de tüm Bakanlık ve STK'larla istişare halinde yola çıktıklarını dile getirdi. Ulusal ve uluslararası raporları, başarılı ülkelerin strateji planlarını incelediklerini, küresel gelişmeleri referans alarak, Türkiye'nin yol haritasını oluşturduklarını bildiren Pekcan, Türk firmalarının istikrarlı ihracat artışını sağlayabilmek açısından, politika araçlarının günün koşullarına göre etkinleştirilmesine yönelik bir yol haritası gerçekleştirdiklerini anlattı.

Pekcan, plan kapsamında, öncelikli olarak halen mevcut pazarlarda, güçlü olunan pazar ve sektörlerde ticari ilişkileri daha da derinleştirmeye dikkat edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"İlave olarak, 'hedef pazar, hedef sektör' stratejimizi, pazar ve ürün çeşitliliğimizin sağlandığı, yeni nesil serbest bölgelerle katma değeri yüksek, orta ileri ve yüksek teknolojili ürün ihracatının artırıldığı, ihracatın tabana yayıldığı, dış ticaret süreçlerinin her aşamasında yapay zeka, blokzincir gibi gelişen teknolojilerden ve dijitalleşmeden istifade edilen, ihracat desteklerimize yeni yaklaşımlar ve yeni otomasyon getirildiği, yeni finansman imkanları ile ihracatçılarımızı buluşturduğumuz ve dünyanın yeni becerilerine ve donanımına sahip yeni dış ticaret neferleri yetiştirdiğimiz, eğitim sistemini geliştirdiğimiz, dijital teknolojilerden faydalanan Ticaret Müşavirleri ağıyla tüm dünyadaki gelişmelerin anlık olarak iş dünyamızla paylaşabileceğimiz, e-ticaret dönüşümünü yakalayan ve bu yolla küresel pazarlara açılacak potansiyel ihracatçılara odaklanmak, desteklemek ve bu anlayış hayata geçirmek suretiyle sürdürülebilir ihracat artışını hedefliyoruz."

'İKİ KATINA ÇIKARMA HEDEFİNDEYİZ'

Plan kapsamında seçilen 17 hedef ülkeye işaret eden Pekcan, 'Hedef ülke, hedef sektör' yaklaşımı ile hedef ülkelerin ithalatından Türkiye'nin aldığı payı iki katına çıkarma hedefinde olduklarını dile getirdi. Bakan Pekcan, tekstil ve hazır giyimin dünya ihracatından aldığı payın yüzde 4,4, Türkiye ihracatındaki payının ise yüzde 17 olduğunu anımsatarak, şu bilgileri verdi:

"Otomotiv sektörünün dünya ihracatında payı yüzde 12,2 iken, Türkiye ihracatında otomotiv sektörünün payının yüzde 15,2 olduğunu görüyoruz. Makine sektörünün dünya ihracatında payı yüzde 12,5 iken, Türkiye'nin ihracatında bu sektörün payı yüzde 14,2. Yine dünya ihracatında kimya sanayi ürünlerinin payı yüzde 11,2 iken Türkiye'nin ihracatında bu pay yüzde 6, kimya sektöründe ihracat artışına ihtiyacımız var. Bundan da önemlisi, dünya ihracatında yazılım ve bilişimin payı yüzde 10,5 ama Türkiye'nin oranı yüzde 1,3. Hedefimiz dünyadaki sektörel trendleri yakalamak ve bu sektörlerde başarılı ihracatçı ülke olmak."

'TEKNOLOJİK BİR DÖNÜŞÜM YAŞANIYOR' 

Dünyada teknolojik bir dönüşüm yaşandığına dikkati çeken Pekcan, bu dönüşümün ticaretin coğrafyasını, ticaretin kurallarını baştan aşağı yeniden yazdığını aktardı. Pekcan, küresel ekonomide bugün başarılı olan şehir ve ülkelerin ihtisaslaşmış serbest bölgelere, serbest limanlara, serbest şehirlere dönük çok başarılı projelere imza attıklarını söyledi.

İngiltere'nin, Singapur örneğinden yola çıkarak Brexit sonrası 10 yeni serbest bölge ve serbest limanı devreye sokacağını açıkladığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yeni nesil Serbest Bölgeler, bu büyük dönüşümün küresel merkezleri haline geliyor. Ticaret Bakanlığı olarak bizler de bu gelişmelerin bilincinde olarak, ülkemizde başarıyla uygulanan serbest bölgeleri birer kümelenmeye dayalı yüksek teknoloji üretim merkezi ve ihracat merkezi ve teknoloji seralarına dönüştürmeyi hedefliyoruz.

Hem yüksek teknoloji üretimini artırmayı hem de kuracağımız bu bölgelere sağlayacağımız desteklerle teknoloji anlamında ülkemize yabancı yatırımcı çekmeyi hedefliyoruz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Bakan Bayraktar duyurdu: "Karadeniz'deki üretimimiz iki katına çıkacak"

Bakan Bayraktar duyurdu: "Karadeniz'deki üretimimiz iki katına çıkacak"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 29 Mayıs'ta Karadeniz'deki üretimi iki katına çıkaracak yüzer platformun İstanbul Boğazı'nı geçeceğini açıkladı. Ayrıca Türkiye'nin enerji bağımsızlığına vurgu yaptı ve Filyos Limanı'nın lojistik merkezi olacağını belirtti.

KAYNAK: AA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "İnşallah 29 Mayıs'ta Karadeniz'deki üretimimizi iki katına çıkaracak yüzer üretim platformumuz İstanbul Boğazı'nı geçecek. İstanbul'un fethinin seneidevriyesinde 29 Mayıs'ta boğazı geçip Filyos Limanı'na gelecek. Bir sene sonra da inşallah üretimi iki katına çıkarmak üzere Karadeniz'e, 20 yıl boyunca görev yapacağı lokasyona uğurlayacağız." dedi.

Bir dizi ziyaret için Karabük'e gelen Bayraktar, ilk olarak Valiliği ziyaret etti. Burada bakan Bayraktar'ı, Vali Mustafa Yavuz ve il protokolü karşıladı. Valilik şeref defterini imzalayan Bayraktar, daha sonra kentteki çalışmalar hakkında Yavuz'dan bilgi aldı.

Daha sonra Karabük Belediyesini ziyaret eden Bayraktar, Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya tarafından karşılandı, vatandaşlarla bir süre sohbet etti.

Partisinin Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'na da katılan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, bugün Türkiye'nin savunma sanayisinde dışa bağımlılığını bitirdiğine dikkati çekti.

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin sanayisi gelişen, büyüyen bir ülke olduğuna değinerek, "Bugün 264 milyar dolar ihracat yapan bir ülke. Bu noktaya gelirken Karabük ve KARDEMİR ile aslında Türkiye büyüdü. Temelleri yıllar önce atılan KARDEMİR, biliyorsunuz mottosu 'fabrikalar kuran fabrika'. Dolayısıyla Türkiye'nin sanayisinin temelleri aslında burada atıldı. Onun için Türkiye'nin gücü KARDEMİR'den, Karabük'ten geliyor." diye konuştu.

Türkiye'de enerji konusunun milli güvenlik meselesi olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Enerji olmadan hayat olmaz. Enerjisiz bir gün, bir saat düşünmemize imkan yok. Bundan birkaç hafta önce Avrupa'nın ortasında veya Avrupa'nın bir yerinde elektrik kesintileri oldu. 50-60 milyon insanın hayatı adeta felce uğruyor. Niye? Çünkü bu elektrik kesintileri, ulaştırma, haberleşme, günlük hayatın devam etmesi, idamesi için olmazsa olmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'da yaşanan elektrik kesintilerinin enerji meselesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattığını aktaran Bayraktar, "Başka bir şey daha hatırlattı. Türkiye olarak bu enerjiyi kendi kaynaklarımızla karşılamanın ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Maalesef Türkiye'nin bugün ekonomide yaşadığı bu sıkıntıların da bir parça gerisinde bizim özellikle bu cari açık meselesi var. Yani Türkiye maalesef hala ürettiğinden daha fazla tüketiyor. Daha çok ithalat yapıyor. Nerede ithalat yapıyoruz? İşte enerjide, petrolde ithalat yapıyoruz. Doğal gaz ithalatımız var. Kömürde ithalatımız var." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, AK Parti iktidarlarında ilk günden bugüne kadar Türkiye'yi enerjide bağımsız kılmak, dışa bağımlılığı bitirmek ve kendi kendine yeter ülke haline getirmek için politikalar geliştirdiklerini anlattı.

"Türkiye hamdolsun dünyanın en gelişmiş deniz filolarına sahip ülke haline geldi"

Türkiye'nin artık kendi gemileriyle sondaj yapan bir ülke olduğuna işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bugün Türkiye hamdolsun dünyanın en modern, en gelişmiş deniz filolarına sahip ülke haline geldi. Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamit Han ile derin deniz sondajı yapabilen, Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa gemileriyle de sismik faaliyet yapabilen ülke haline geldik. Sadece Türkiye'de değil, kıtalar arası sahada da görev yapma kabiliyetine ulaştı ülkemiz."

Bakan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta cumartesi günü Sakarya Gaz Sahası'nda yapılan yeni keşifle ilgili müjde verdiğini anımsatarak, "Yeni keşifler var. Bir taraftan mevcut üretimimizi artırmaya devam ediyoruz. İnşallah 29 Mayıs'ta Karadeniz'deki üretimimizi iki katına çıkaracak yüzer üretim platformumuz İstanbul Boğazı'nı geçecek. İstanbul'un fethinin seneidevriyesinde 29 Mayıs'ta boğazı geçip Filyos Limanı'na gelecek. Bir sene sonra da inşallah üretimi iki katına çıkarmak üzere Karadeniz'e, 20 yıl boyunca görev yapacağı lokasyona uğurlayacağız." dedi.

Bayraktar, 40 yılı aşkın süredir terör belasıyla mücadele eden ülkeyi, şimdilerde 100'ün üzerinde kuyuda 81 bin varille Türkiye'nin en kaliteli, dünya standardındaki petrol üretimini yapar hale getirdiklerinden bahsetti.

"İnşallah yeni keşiflerle petrol ve doğal gaz üretimini artıracağız"

Terörden bölgeyi temizleyince petrol aramaya başladıklarını, aradıkça bulduklarını, buldukça ürettiklerini anlatan Bayraktar, "Ülkemizin ekonomisine, gücüne güç katmaya, Şırnak'taki, Gabar'daki projeyle devam ediyoruz. İnşallah yeni keşiflerle başka yerlerde Diyarbakır'da, Siirt'te, Van'da, Hakkari'de, Trakya'da yapacağımız çalışmalarla Türkiye'nin petrol ve doğal gaz üretimini artıracağız ve bu alandaki dışa bağımlılığımızı her geçen gün azaltarak Türkiye'yi enerjide bağımsız kılma hedefine doğru ilerleyeceğiz." şeklinde konuştu.

Bayraktar, en büyük potansiyelin bulunduğu yenilenebilir enerjide, rüzgarda, güneşte, hidrolik santrallerde yaptıkları çalışmalarla Türkiye'nin 70 yıllık hayalini, 1950'lilerde merhum Başbakan Adnan Menderes döneminde başlatılan ülkenin nükleer enerjiye sahip olma hedefini, AK Parti iktidarları döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dirayetli duruşuyla hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi, en büyük dış yatırımı Akkuyu'nun da hayata geçtiğini anımsatan Bayraktar, şunları paylaştı:

"2028 yılına kadar 4 reaktörün tamamını devreye alıp ülkemizin ihtiyaç duyduğu elektriğin yüzde 10'nu inşallah oradan karşılayacağız ve bu sayede Türkiye kesintisiz, temiz, çevreci enerjiye kavuşmuş olacak. Türkiye petrolünü ve gazını üreterek, Türkiye yenilebilir enerji kaynaklarını azami ölçüde ekonomisine katarak, elektrik ve doğal gaz altyapısını güçlendirerek, nükleer enerjiyi enerji portföyüne katarak çok daha dengeli, güçlü şekilde elektriği kesintisiz, kaliteli ve inşallah ucuz şekilde hem evlerimize hem ticarethanelerimize hem sanayimize teslim etmeye devam edeceğiz."

Bayraktar, pandemi sürecinden başlayarak enerji faturaları, elektrik ve doğal gaz faturalarını azaltmakla alakalı büyük destek programı yaptıklarını, sadece son 3 yılda elektrik ve doğal gaz desteklerinin yaklaşık 1 trilyon lirayı bulduğunu ifade etti.

"Filyos'un, Karadeniz'in çok önemli lojistik merkezi haline gelmesini planlıyoruz"

Filyos'un, Karadeniz'in çok önemli lojistik merkezi haline gelmesini planladıklarını da söyleyen Bayraktar, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Filyos projesini, Filyos Limanı'nı en hızlı şekilde, inşallah özellikle güney rıhtımında o büyük alanda başta Kardemir olmak üzere ama tüm ithalat ihracat yapacak şirketlerimizin hizmetine en kısa sürede kavuşturuyoruz. Çünkü Filyos Limanı, buradaki lojistik merkezi projesiyle bir araya geldiğinde buradaki istihdama ve üretime çok büyük katkı yapacağız. Ulaştırma Bakanlığımızla mutabakat sağlamış durumdayız. Oranın işletmesi Türkiye Petrollerine verilecek. Türkiye Petrolleri, kendisi veya Karabük'ten de şirketlerinin olacağı bir konsorsiyumun işletmesinde olacak. İnşallah Filyos Limanı'nın güney rıhtımını Karabük'te, yani bu bölgede diyelim, firmalarımızın erişimine açacağız."

AK Parti Karabük Milletvekilleri Durmuş Ali Keskinkılıç ve Cem Şahin, Belediye Başkanı Çetinkaya ve AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt da programda birer konuşma yaptı.

Program sonunda Bayraktar'a hediye takdim edildi, hatıra fotoğrafı çektirildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *