20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Son Dakika | Flash Crash nedir? Stop Loss nedir? Dolar neden yükseldi?

Son Dakika | Flash Crash nedir? Stop Loss nedir? Dolar neden yükseldi?

Dün geceden itibaren Dolar kurunda görülen aşırı hareketlilik uzmanlar tarafından ‘Flash Crash’ denilen fiyatlama hareketi olarak adlandırılıyor. Peki, Flash Crash nedir? Dolar neden yükseldi? İşte ekonomide yer alan bir terim olan ‘Flash Crash’ ve ‘Stop Loss’ hakkında bazı bilgiler…

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Son Dakika | Flash Crash nedir? Stop Loss nedir? Dolar neden yükseldi?

Flash Crash nedir? Pek çok vatandaş tarafından merak ediliyor. Dün gece Dolar aniden yükselişe geçti ve 6.38 TL’ye fırladı. Son zamanların en hızlı yükselişine şahit olan Dolar kuru, sabah saatlerinde 6 TL ve sonrasında da 5.83 TL seviyelerine geriledi. Uzmanlar bu hareketliliğe ‘Flash Crash’ adını verirken, vatandaşlar yoğun şekilde son dakika haberleri ve ‘Flash Crash’ hakkında bilgi arıyor. Haberimizde Flash Crash nedir? Stop Loss nedir? ve Dolar neden yükseldi? Sorularının yanıtını bir araya getirdik.

STOP LOSS NEDİR?

Stop emirleri açık bir pozisyona ilişkilendirilen bir limit emridir. Stop emirlerinin amacı, işlemlerin aleyhinize gittiği takdirde sizin belirlediğiniz bir fiyatta pozisyonun kapatılmasını sağlamaktır. Stop emirleri, piyasa fiyatı belirlediğiniz stop seviyesine geldiği zaman otomatik olarak uygulanır. Stop emrinizi iptal edebilir ya da değiştirebilirsiniz.

FLASH CRASH NEDİR?

İngilizce'de şimşek, ya da ani parlama, fotoğraf makinesindeki "flaş" gibi anlamlar taşıyan "Flash" kelimesi, tıpkı bunlar gibi aniden ve çok şiddetli olup yine ortaya çıktığı gibi çok hızlı kaybolan şeyleri anlatır.

"Crash" ise trafik kazalarındaki gibi şiddetli çarpma, çöküntü anlamına gelir (ve buradan hareketle) borsalardaki ani ve şiddetli çöküş için de kullanılır.

"Flash crash" demek ki kelimelerin bize anlattığı üzere, borsada çok kısa bir süre içinde beklenmedik ölçüde bir ani fiyat düşüşü ve sonra yeniden hemen hemen eski seviyesine gelmesidir.

DOLAR NEDEN YÜKSELDİ?

Dolar/TL, Asya piyasalarında gece 6.40 seviyesine yaklaşıp 5.80'e gevşedi. TL'nin sığ piyasadaki kayıpları yüzde 15'i buldu. ABD ve Çin arasında artan ticaret gerilimi ABD Başkanı Donald Trump, ABD şirketlerinin Çin'den çekilmelerini ve alternatif aramalarını istedi. Asya piyasalarında sert satışlar yaşanırken endeksler düştü ve döviz piyasalarında da dalgalanmalar yaşadı.

Off shore yuan, dolar karşısında yüzde 1'e yakın değer kaybederek 7.19 üzerine çıktı ve 2010 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Yuanda yaşanan hareket güvenli liman arayışıyla Japon yeni (JPY) cephesini de tetikledi. Yen yükselirken, hisse senedi ve tahviller düştü.

Asya'da sığ piyasada Japon yatırımcının TL'deki stop - loss emirlerinin çalışmasıyla TL'deki uzun pozisyonları kapandı ve TL'deki kayıp derinleşti.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hastanede panik anları! Tahliye edildiler

Hastanede panik anları! Tahliye edildiler