Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Lisanslı Depo Şirketleri Derneği’nin (LİDAŞDER) düzenlediği "Türkiye ve Dünyada Lisanslı Depoculuk, Hububat Piyasaları Kongresi"nde tarım ve hububat piyasalarının geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve verimliliği için dünyadaki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
“Hububat, Gıda Güvenliğinin Temel Taşıdır”
Konuşmasında hububatın gıda arz güvenliğindeki kritik rolüne dikkat çeken Bakan Yumaklı, bu ürünlerin üretiminden depolanmasına kadar geçen sürecin büyük önem taşıdığını belirtti. “Tarım sektörü olarak Cumhuriyet tarihimizin üretim rekorlarını kırdık. Birçok üründe dünya sıralamasında ilk üçte yer alıyoruz. Bazı ürünlerde ise birinci sıradayız,” diyen Yumaklı, 2023 yılında 31 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen tarım ürünleri ihracatının 2024’te 32 milyar doları aşmasının hedeflendiğini ifade etti.
164 Milyar Liralık Yatırım Planlanıyor
Bakan Yumaklı, 2025 Yılı Yatırım Programı kapsamında tarım ve ormancılık sektörlerinde toplam 356 proje için yaklaşık 164 milyar liralık yatırım yapılmasının planlandığını açıkladı. Hububatın, Türkiye'de en fazla ekilen tarımsal ürün grubu olduğuna işaret eden Yumaklı, yaklaşık 11,5 milyon hektarlık bir alanda hububat üretimi yapıldığını ve geçen yıl bu alandan 39 milyon ton ürün elde edildiğini belirtti.
“Üretimde Verim ve Kaliteyi Artırmayı Hedefliyoruz”
Bakanlık olarak ana stratejilerinin, birim alandan alınan ürün miktarını artırmak ve vatandaşların gıda ihtiyacını yerli üretimden karşılamak olduğunu söyleyen Yumaklı, “2023 yılında 186 ülkeye 2 bin 200 çeşit ürün ihraç ettik. Bu, sadece iç piyasayı değil, ihracatı da güçlü bir şekilde destekleyen bir başarıdır. 2028 yılına kadar hububat üretiminde yüzde 13'lük bir artış hedefliyoruz” dedi.
Depolamada Dünya Standartları
Lisanslı depoculuğun tarım ürünlerini sağlıklı bir şekilde saklamanın yanı sıra üretici ve tüketici açısından ekonomik istikrar sağladığını belirten Yumaklı, Türkiye’nin bu alandaki kapasitesinin 12,2 milyon tona ulaştığını söyledi. Bakan, “Lisanslı depoculuk, depolama kayıplarını yüzde 10 ila yüzde 30 oranında azaltabilir. Bu da bir yılda 2 milyon tonluk kaybın önüne geçilmesi ve 23 milyar liralık ekonomik kazanç sağlanması anlamına geliyor” diye konuştu.
Lisanslı Depoculuğun Ekonomik Katkısı
Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ise tarım ürünlerinin modern ve sağlıklı koşullarda depolanmasının tarım sektörünün sürdürülebilirliği açısından hayati önem taşıdığını vurguladı. Lisanslı depoculuğun fiyat istikrarını koruyan bir sistem olduğunu belirten Ağar, depolama kapasitesinin 20 milyon tona çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Lisanslı Depoculuk Yatırımları Artıyor
LİDAŞDER Başkanı Serdar Genç ise lisanslı depoculuğun son yıllarda tarım sektöründe hayata geçirilen en önemli projelerden biri olduğunu dile getirerek, mevcut kapasitenin 12,2 milyon tona ulaştığını aktardı. Genç, lisanslı depoculuğun bugüne kadar 50 milyar liralık yatırım ve 2 bin kişilik istihdam sağladığını belirtti.
Bakan Yumaklı, kongre kapsamında açılan stantları gezerek sektör temsilcilerinden bilgi aldı. Lisanslı depoculuğun geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için atılacak adımlarla Türkiye’nin tarımda daha da güçlü bir konuma ulaşması hedefleniyor.