19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi TCMB Başkanı Karahan: Enflasyon yılın geri kalanında gerileyecek

TCMB Başkanı Karahan: Enflasyon yılın geri kalanında gerileyecek

TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyon raporunu açıklıyor. Karahan açıklamasında, dezenflasyon sürecinin öngörülen şekilde ilerlediğini vurgulayarak, "Enflasyonun yıl sonunda yüzde 38'e gerileyeceği tahmin ediliyor" dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TCMB Başkanı Karahan: Enflasyon yılın geri kalanında gerileyecek
KAYNAK: Haber Mekezi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024-III Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. 

Karahan, "Enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlama sürüyor. Cari açık gerilemeyi sürdürecek. Cari dengedeki olumlu sürecin devam edeceğini öngörüyoruz" dedi.

Küresel Ekonomi ve Büyüme Beklentileri

Küresel büyümede 2024'te sınırlı, 2025'te ise daha belirgin bir artış öngörüldüğünü belirten Karahan, merkez bankalarının indirim süreçlerinde temkinli olmalarının beklendiğini kaydetti. Ilımlı büyüme ve enflasyon görünümünün, önümüzdeki dönemde parasal sıkılığın azalacağına işaret ettiğini söyledi.

İç Talep ve Harcamalar

İlk çeyrekte daha dengeli bir talep görünümü izlendiğini ifade eden Karahan, üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin iç talepte normalleşmenin devamına işaret ettiğini belirtti. Kartlı harcamaların yüksek olmakla birlikte son dönemde görece yatay seyrettiğini söyleyen Karahan, kart harcamaları, beyaz eşya ve otomobil satışlarının iç talepteki yavaşlamayı teyit ettiğini vurguladı. Kuyumculuk, elektronik ve araç kiralama gibi ihtiyari harcamaların son dönemde azaldığını belirtti.

Enflasyon Görünümü

Karahan, yıllık enflasyonun mayıs ayındaki tepe noktasının ardından iki ay üst üste düşüş sergilediğini ve enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamanın öngörülerle uyumlu bir şekilde sürdüğünü belirtti. Temmuz ayında ana eğilimde sınırlı bir artış gözlendiğini, ancak yavaşlamanın devam ettiğini vurgulayan Karahan, bu artışın geçici olduğunu ifade etti.

Kira Enflasyonu ve Dayanıklı Mal Fiyatları

Karahan, dezenflasyon sürecinde hizmetlerde yavaşlamanın gecikmeli olarak ortaya çıktığını ve öncü göstergelerin kira enflasyonunda önümüzdeki aylarda düşüşe işaret ettiğini söyledi. Ayrıca, dayanıklı mallarda fiyat artışlarının sınırlı gerçekleştiğini ve bazı mallarda fiyat düşüşü izlemeye başladıklarını kaydetti.

Para Politikası ve Kredi Piyasası

Sıkı parasal duruşun korunduğunu belirten Karahan, makroihtiyati politikaların uygulanmaya devam ettiğini dile getirdi. Mayıs ayında TL zorunlu karşılık oranlarının artırılarak likidite fazlasının sterilize edildiğini, kredi piyasasında ticari kredi azami erken ödeme ücretlerinin güncellendiğini söyledi. Likidite fazlasının sterilize edilmesine yönelik önlemlerin sürdürüleceğini belirten Karahan, finansal koşullarda sıkılığın devam ettiğini vurguladı.

Tüketici ve Ticari Krediler

Tüketici kredilerindeki büyümenin ikinci çeyrekten itibaren zayıfladığını, ticari kredi büyümesinin yavaşladığını ve reel kredi maliyetlerinin arttığını belirten Karahan, firmaların kredi iştahının azaldığını ve daha az miktarda kredi kullandıklarını söyledi. Para politikası duruşunun mevduat faizlerinin TL'ye geçişi sürdürecek seviyede kalmasını sağlayacağını ifade etti.

Enflasyon Tahminleri

Karahan, 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerinde değişiklik yapılmadığını ve enflasyonun 2024 yıl sonunda yüzde 38’e gerileyeceğini öngördüklerini açıkladı.

"Enflasyon hedefi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karahan, enflasyonla ilgili olarak "Her zaman her şeyi yapmaya hazırız. Çeşitli defalar söyledik, aksiyonla da gösterdiğimizi düşünüyorum. Enflasyon hedefi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fenerbahçe'de orta sahaya 3 aday

Fenerbahçe'de orta sahaya 3 aday