19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Ticaret Bakanı Bolat: Yükselen ihracatımızın yüzde 94'ü sanayiden geliyor

Ticaret Bakanı Bolat: Yükselen ihracatımızın yüzde 94'ü sanayiden geliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “21 yılda 7.1 katı büyüyen 36 milyar dolardan bugün 261,5 milyar dolara yükselen ihracatımızın da yüzde 94'ü sanayiden gelmektedir” dedi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ticaret Bakanı Bolat: Yükselen ihracatımızın yüzde 94'ü sanayiden geliyor
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

Ankara'nın Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) gerçekleştirilen temel atma töreni, yüksek katılımla gerçekleşti. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Nuriş Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Turan, Ankara Valisi Vasip Şahin, Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, AFAD Başkanı Okay Memiş'in yanı sıra birçok iş adamı ve davetli etkinlikte yer aldı. Törende, bölgenin sanayi ve teknoloji alanındaki gelişimine yönelik yapılan çalışmalar ve yatırımlar ele alındı. Ayrıca, sektörel işbirliklerinin güçlendirilmesi ve istihdamın artırılması konuları da ön plana çıktı. Temel atma töreni, Ankara'nın sanayi ve ekonomi alanındaki büyüme hedeflerine önemli bir adım olarak değerlendirildi.

“İhracatımızın yüzde 94'ü sanayiden gelmektedir”

Temel atma töreninde konuşan Bakan Bolat, fabrikanın 22 bin metrekare alanda 1,5 inşa edileceği söyledi. 21 yılda ekonomik büyüklüğün 230 milyar dolar milli gelirden, 1 trilyon 158 milyar dolara yükseldiği bilgisini verdi. Bakan Bolat, Türkiye'nin yılda ortalama yüzde 5.4 büyüyerek dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldığını kaydederek, “Ülkemiz bu yılda ilk çeyrekte yüzde 5.7 büyüdü. Ve bu büyümede lokomotif görevi gören sektörlerin başında da sanayi gelmekte. Gerek üretimimizde gerekse ihracatımızda sanayi ve imalat sanayi çok önemli bir yer tutuyor. Rekorlar kıran ve 21 yılda 7.1 katı büyüyen 36 milyar dolardan bugün 261,5 milyar dolara yükselen ihracatımızın da yüzde 94'ü sanayiden gelmektedir. İlk yedi ayda da yüzde 3.4 oranda ihracatımız, mal ihracatımız büyüme kaydetti. Aynı şekilde hizmet ihracatımız da bu yıl hedeflendiği yüzde 10 büyümeyi sağlayarak 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedefine koşmaktadır. Jeopolitik gerilimler, bölgemizdeki etrafımızdaki savaşlar ve başta Avrupa olmak üzere batı dünyasındaki ekonomik durgunluk, dünya ticaretindeki durgunluk kolay bir süreçte olmadığımızı göstermekte. Ama buna rağmen etrafımız sıkıntılı ve ateş çemberi konumunda olmasına rağmen Türkiye'miz dirayetli bir liderlik ve istikrarlı bir siyaset yönetimi ve ekonomideki başarılı dengeleme politikası ve gelişme reformlarıyla beraber yoluna devam etmektedir” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ihracattaki büyüme ve ithalattaki gerilemenin dış ticaret dengesinde belirgin bir iyileşme sağladığını belirtti. Aynı zamanda ekonomi programının öncelikli hedeflerinden biri olan enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesinde somut bir ilerleme kaydedildiğini ifade etti. Kacır, ekonominin dayanıklılığını artırmaya yönelik politikaların kararlılıkla sürdürüleceğini vurgulayarak, yatırımcı dostu politikalarla sektörün ihtiyaç duyduğu yapısal reformların hızla hayata geçirilerek güçlü bir yatırım iklimi oluşturulacağının altını çizdi. Bakan Kacır, gelecek dönemde de benzer adımların atılacağını ve Türkiye ekonomisinin istikrarlı bir şekilde ilerleyeceğini belirtti.

“22 yılda, tesis ettiğimiz güçlü üretim altyapımız her alanda meyvelerini veriyor”

Geçen ay Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk tarihindeki en büyük ölçekli teşvik programı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programının detaylarını kamuoyu ile paylaştığını hatırlatan Kacır, “Yerli ve yabancı yatırımcıların programa bugüne kadar gösterdiği teveccüh; yatırımcılar için güvenli bir liman konumundaki ülkemizin önümüzdeki dönemde de küresel yüksek teknolojili yatırımların odağı olacağını kanıtlıyor. Katma değerli üretimimizle, inovasyonla, dijitalleşmeyle teşvik ve destek programlarımızla devletler tarihi açısından kısa bir sürede, 22 yılda, tesis ettiğimiz güçlü üretim altyapımız her alanda meyvelerini veriyor. Ülkemizin büyüme ve kalkınma yolculuğunda bizlere güç katıyor. Maliyet etkin, sürdürülebilir ve esnek barınma ihtiyacının karşılanmasında öncü rol üstlenen prefabrik yapı sanayinin önemini geçtiğimiz yıl yaşadığımız deprem felaketiyle bir kez daha müşahede ettik. Hamdolsun sektörümüzün destekleriyle vatandaşlarımıza güvenilir barınma alanlarını hızlıca sunduk” şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
DSÖ: Sudan'daki iç savaş sağlık sistemini tahrip ediyor!

DSÖ: Sudan'daki iç savaş sağlık sistemini tahrip ediyor!