Türkgün Ekonomi Türk lirası reel anlamda 5 yılın zirvesinde

Türk lirası reel anlamda 5 yılın zirvesinde

Reel efektif döviz kuru endeksi, Ocak 2025'te TÜFE bazında 2,97 puan artarak 75,44'e yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan geçici verilere göre, 2003=100 bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında geçen ay bir önceki aya kıyasla 2,97 puan artışla 75,44 oldu. Endeks, Aralık 2024'te 72,47 düzeyindeydi.

Bu dönemde Yİ-ÜFE bazında reel efektif döviz kuru endeksi, 2,30 puan artışla 96,73'ten 99,03'e yükseldi. Türk lirasının değeri, geçen yılın aynı dönemine göre TÜFE bazında 13,99 puan, Yİ-ÜFE bazında da 10,41 puan arttı.

Böylece, TÜFE'ye göre Türk lirasının reel değeri Mart 2020'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Öte yandan TCMB'den yapılan duyuruda, "2021-2023 dönemine ilişkin ülkelerin karşılıklı dış ticaret ve milli gelir verileri kullanılarak bu dönemin ülke ağırlıkları hesaplanmış olup, 2021 yılından sonraki dönemlerde TÜFE ve Yİ-ÜFE Bazlı reel efektif döviz kuru serilerinde bu ağırlıklar kullanılmıştır." ifadeleri yer aldı.

Duyuruda, ayrıca, İran riyali veri kaynağında değişiklik yapıldığı kaydedilerek, serbest piyasa kurunun esas alınmaya başlandığı ve bu kapsamda reel efektif döviz kuru serilerinin 2011'e kadar geriye götürülerek güncellendiği aktarıldı. Bu kapsamda bugün yayımlanan Ocak 2025 verilerinin, söz konusu güncellemeleri içerdiği bildirildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Kadın gücü Ankara’da buluştu! “Güç Bizde, Bereket Birlikte” kahvaltısına yoğun ilgi

Kadın gücü Ankara’da buluştu! “Güç Bizde, Bereket Birlikte” kahvaltısına yoğun ilgi

Türk Kadın Hareketi Derneği, Ankara’da düzenlediği kahvaltı programında çok sayıda önemli ismi ve kadın temsilciyi aynı çatı altında buluşturdu. “Güç Bizde, Bereket Birlikte” temasıyla gerçekleşen etkinlikte birlik ve dayanışma vurgusu öne çıktı.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Türk Kadın Hareketi Derneği, Ankara’da çok özel misafirleri ve üst düzey katılımcıları ile birlikte “Güç Bizde, Bereket Birlikte” temasıyla kahvaltıda buluştu. Türk Kadın Hareketi Derneği tarafından düzenlenen kahvaltıya  MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul ve Etimesgut Kaymakamı Özlem Bozkurt’un yanı sıra iş, sanat, stk ve siyaset çevrelerinden de özel misafirler katıldılar. Ankara başta olmak üzere birçok ilden kadınlar birlik ve beraberliğe dikkat çekilen kahvaltı programında Türk Kadınlarının dünü, bugünü ve yarını da değerlendirildi.

TÜRK KADINI, YALNIZCA BİR CİNSİYETİN DEĞİL; BIR MİLLETİN VAKARININ, AHLAKININ VE DİRENCİNİN ADIDIR

MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin selamlarını ileterek başladığı konuşmasında MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul ”Türk kadını, yalnızca bir cinsiyetin değil; bir milletin vakarının, ahlakının ve direncinin adıdır. Türk Kadın Hareketi Derneği’nin çalışmalarını yakından takip ediyor, ortaya konulan iradeyi takdirle karşılıyoruz. Özellikle kadınların ekonomik hayatta daha güçlü bir konuma gelmesi için attığınız adımlar, kadınlara ve ailelere yönelik yürüttüğünüz destek projeleri ve eğitimi destekleme çabalarınız, ülkemiz için çok kıymetlidir. Bugün burada birlikte kahvaltı yapmak, aslında aynı sofraya değil; aynı fikre, aynı ideale ve aynı istikamete yönelmek demektir. Bu sofrada yalnızca ekmek değil, aynı zamanda emek, azim ve inanç paylaşılmaktadır. Ve ben inanıyorum ki, bu sofrada meydana gelen arkadaşlıklar ve birlik fikri, ülkemizin geleceğine katkı sunacaktır. MHP olarak, Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin liderliğinde kadınların sosyal, siyasal ve ekonomik alandaki tüm haklarını savunmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

TÜRK KADINLARI HAYATIN HER ALANINDA DEĞİŞİMİN TAŞIYICISIDIR

Başarılı kadınların taltif edilip ödüllendirildiği programda Türk Kadın Hareketi Derneği Başkanı Mine Bayram; ”Türk Kadınları hayatın her alanında değişimin taşıyıcısıdır. Evde, işte, tarlada, siyasette, güç yalnızca fiziksel değil, bilgiyle, sezgiyle ve dayanışmayla gelen bir kuvvettir. Kadınlar, yaşamın özdür ve kadınlar hayatın her alanındadır.” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *