Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Türkiye oy birliğiyle gri listeden çıktı

Türkiye oy birliğiyle gri listeden çıktı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin FATF'ın gri listesinden oy birliğiyle çıkışının onaylandığını açıkladı. Vergi paketi hazırlığı, EYT'nin maliyeti, cari açık, rezerv yeterliliği ve enflasyon hedefleri gibi ekonomik konularda önemli açıklamalarda bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye oy birliğiyle gri listeden çıktı
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin FATF'ın gri listesinden çıkış kararının cuma günü oy birliğiyle alındığını ve tek bir ülkenin bile itirazda bulunmadığını bildirdi. 

Bakan Şimşek, açıklamalarında Türkiye ekonomisine dair önemli bilgileri de paylaştı.

Vergi Paketi Hazırlığı

Bakan Şimşek, vergi paketi hazırlığı hakkında, “Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, vatandaşımıza yeni bir vergi yükü getirmek değil,” dedi.

EYT’nin Maliyeti

Bakan Şimşek, geçen sene EYT'nin yıllık maliyetinin finansman maliyetiyle birlikte 724 milyar lira olduğunu belirtti.

Cari Açıkta Düşüş Beklentisi

Türkiye'nin cari açığının geçen sene 57 milyar dolar olduğunu belirten Şimşek, bu yıl muhtemelen 26 milyar dolara düşeceğini ifade etti.

Swap Anlaşmaları

Bakan Şimşek, yurt içi bankalarla olan swapları neredeyse 5 milyar dolara indirdiklerini açıkladı.

Rezerv Yeterliliği

"Şu an itibariyle rezerv yeterliliğinde IMF tanımına göre arzulanan seviyeye neredeyse vardık," diyen Şimşek, Türkiye'nin net rezerv pozisyonunun muazzam bir şekilde iyileştiğini vurguladı.

Enflasyon Hedefi

Şimşek, esas hedeflerinin enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürerek orta ve uzun vadede nominal kurlarda istikrar sağlamak olduğunu belirtti.

KKM Düşüşü

Geçen sene zirvede neredeyse 144 milyar dolar seviyesine çıkan KKM'nin şu anda 63 milyar doların altına indiğini ve düşüşün hızlanacağını söyledi. 44 haftadır KKM'de kesintisiz düşüş olduğunu ekledi.

İstihdam

Şimşek, bu süreçte istihdamın güçlü kaldığını ve kalıcı refah artışı için istihdamın en önemli konu olduğunu belirtti. Son 20 yılda yıllık ortalama yaklaşık 690 bin vatandaşın iş bulduğunu ifade etti. Ekonomide geçici bir yavaşlama sürecine girileceğini ancak istihdamın en az etkilenmesi için gereken tedbirlerin alınacağını söyledi.

Asgari Ücret

"Asgari ücret konusunun istismarı popülizm içeriyor," diyen Şimşek, Türkiye’de asgari ücretin düşük olmadığını ve asgari ücretli çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceğini, reel büyümeden pay verilmeye devam edileceğini söyledi.

Bahşişin Vergilendirilmesi

Hiçbir şekilde bahşişin vergilendirilmesinin gündemlerinde olmadığını belirten Şimşek, sektörden bu yönde bir talep geldiğini ancak bunun çalışmada yer almadığını ve motokurye ile ilgili konunun da şu anda pakette olmadığını ifade etti.

Enflasyon Beklentisi

Şimşek, yıl sonunda enflasyonun 40'lı rakamlarda özellikle 40 civarında olmasının hedeflendiğini, enflasyonun 38 olmasının ideal, 42'nin altına düşmesinin ise önemli olduğunu belirtti.

Emekliler ve Memurlar İçin Artış

Şimşek, “Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak,” dedi. Aynı şeyin emekliler ve memurlar için de geçerli olduğunu, ocak ayında 6 aylık yüzde 49'luk bir artış yapıldığını ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Montella'nın hücum hattı planları

Montella'nın hücum hattı planları