Türkgün Ekonomi Türkiye'de ocak-şubat dönemi ihracatında büyük arttı

Türkiye'de ocak-şubat dönemi ihracatında büyük arttı

Ticaret Bakanlığı, ocak-şubat döneminde 10 ilin ihracatının 1 milyar doların üzerine çıktığını, 34 ilde de ihracat artışı gerçekleştiğini bildirdi.

Ticaret Bakanlığı, ocak-şubat döneminde 10 ilin ihracatının 1 milyar doların üzerine çıktığını, 34 ilde de ihracat artışı gerçekleştiğini bildirdi.

KAYNAK: AA

Bakanlık, şubat ayına ilişkin faaliyet illerine göre ihracat verilerini açıkladı.

Buna göre İstanbul, geçen ay 4 milyar 340 milyon dolarla en fazla ihracat yapan il oldu. Kentin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 azaldı.

İstanbul'u, 2 milyar 667 milyon dolar ve yüzde 5,5 artışla Kocaeli, 1 milyar 875 milyon dolar ve yüzde 12,4 azalışla İzmir takip etti.

Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar faslı, 909 milyon 895 bin dolarla İstanbul'un ihracatında ilk sırada yer aldı. Bu faslı, 427 milyon 560 bin dolarla örme giyim eşyası ve aksesuar, ​​​​​​​402 milyon 5 bin dolarla kazanlar, makineler izledi.

Kocaeli'de motorlu kara taşıtları, 1 milyar 43 milyon 739 bin dolarla en fazla dış satım gerçekleştirilen sektör oldu. Bu faslı 269 milyon 707 bin dolarla mineral yakıtlar, mineral yağlar, 187 milyon 241 bin dolarla elektrikli makine ve cihazlar takip etti.

İzmir'in ihracatında mineral yakıtlar, mineral yağlar 542 milyon 755 bin dolarla ilk sırada yer aldı. Söz konusu faslın ardından 174 milyon 989 bin dolarla demir ve çelik, 145 milyon 837 bin dolarla kazanlar, makineler geldi.

İlk üç ilin en fazla ihracat yaptığı ülkeler

İstanbul'un ihracatında, 344 milyon 201 bin dolarla Birleşik Arap Emirlikleri ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 314 milyon 535 bin dolarla Almanya ve 299 milyon 827 bin dolarla ABD izledi.

Kocaeli, en fazla ihracatı 248 milyon 911 bin dolarla Almanya'ya yaptı. Bu ülkenin ardından 243 milyon 348 bin dolarla İngiltere ve 183 milyon 747 bin dolarla İtalya geldi.

İzmir'in en fazla ihracat yaptığı ülke 174 milyon 878 bin dolarla Almanya oldu. Bu ülkeyi 173 milyon 761 bin dolarla İtalya ve 111 milyon 786 bin dolarla Hollanda takip etti.

Buna göre, ocak-şubat döneminde 10 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı, 34 il de ihracatını artırdı.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Kamu kurumlarına 687 şehit yakını, gazi ve gazi yakını atandı

Kamu kurumlarına 687 şehit yakını, gazi ve gazi yakını atandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bugün atanan 687 kişiyle birlikte 51 bin 317 şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının kamuda istihdam edildiğini bildirdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bugün atanan 687 kişiyle birlikte 51 bin 317 şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının kamuda istihdam edildiğini bildirdi.

KAYNAK: AA

Göktaş, Bakanlık'ta düzenlenen Şehit Yakınları, Gazi ve Gazi Yakınlarının Kamu Kurumlarına Yerleştirilmesi Töreni'ne katıldı.

Törende konuşan Göktaş, 687 şehit yakını, gazi ve gazi yakınının kamu kurum ve kuruluşlarına atamalarını gerçekleştireceklerini belirterek, atamaların aralarında mimar, mühendis, psikolog ve öğretmenin de olduğu çeşitli meslek dallarında yapılacağını söyledi.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 110. yıl dönümünün idrak edildiğini hatırlatan Göktaş, tüm şehitleri ve ebediyete irtihal eden gazileri rahmet, minnet ve şükranla andı.

Bakan Göktaş vatan uğruna can veren yiğitler sayesinde bugün bu topraklarda huzur ve güvenle yaşandığına işaret ederek, "Şehitlerimizin aileleri bizim ailemizdir. Gazilerimiz bizim onurumuzdur. Sizler, vatan için gösterdiğiniz fedakarlık ve cesaretle milletimizin gönlünde değerli bir yere sahipsiniz." dedi.

"Hayatınızı kolaylaştırmak için büyük bir gayretle çalışıyoruz"

Gerçekleştirilen törenin, milletin kahramanlarına duyduğu minnetin bir nişanesi olduğunu vurgulayan Göktaş, "Sizlerin yanında olmak, hayatınızı kolaylaştırmak ve ihtiyaçlarınıza cevap vermek için büyük bir gayretle çalışıyoruz. Eğitimden sağlığa, istihdamdan ulaşıma pek çok alanda hizmetlerimizi büyük bir özveriyle sürdürüyoruz. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz en anlamlı çalışmalardan biri kamuda istihdam hakkının kapsamının genişletilmesidir. Böylece bugün gerçekleştirdiğimiz atamalarla birlikte 51 bin 317 şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının kamuda istihdamını sağladık." diye konuştu.

2025 Aile Yılı'nda da sunacakları hizmetlerle şehit yakını, gazi ve gazi ailelerinin yanında olmaya devam edeceklerini belirten Göktaş, birlik ve beraberliği daha da güçlendirecek çalışmalara imza atacaklarını bildirdi.

Göktaş, şunları kaydetti:

"Bugün güçlü bir Türkiye varsa şehitlerimiz ve gazilerimizin üstün fedakarlıklarıyla vardır. Bu vatan, bu millet varlığını şehitlerine ve gazilerine borçludur. Şehitlerimizin aziz hatıraları, gönüllerimizde ebediyen yaşayacak. Devletimiz, sizlerin fedakarlıklarını asla unutmayacak. Bu vesileyle sözlerime son verirken aziz şehitlerimizi rahmetle ve şükranla yad ediyorum. Siz kıymetli ailelerine, gazilerimize sağlık ve huzur dolu ömürler diliyorum. Bugün kamu kurumlarımıza yerleşecek arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Her birine yeni görevlerinde başarılar, güzel bir çalışma hayatı diliyorum."

Konuşmasının ardından Göktaş, beraberindekilerle butonlara basarak atamayı başlattı.

Göktaş, ataması gerçekleşenleri tebrik etti.

Ataması yapılanlar duygularını paylaştı

İçişleri Bakanlığına memur olarak atanan Meral Yılmaz, kardeşinin, 1995'te Tunceli'nin Ovacık ilçesinde şehit olmasından dolayı kendisine tanınan hak üzerine başvuru yaptığını anlattı.

Ataması olduğu için çok duygulandığını ve mutlu olduğunu dile getiren Yılmaz, eşini ve oğlunu cep telefonuyla arayarak sevinçle memur olduğu haberi verdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına psikolog olarak atanan İrem Yılmaz, babasının Diyarbakır'ın Sur ilçesinde mayına basıp gazi olduğunu belirterek atanmasından duyduğu mutluluğu ifade etti.

Şehit ve gazilere şükranlarını sunan Yılmaz, "Kahraman ailelerin çocukları, yakınları olarak devletimize elimizden geleni yapmak bizim için vefa borcudur. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm devlet büyüklerimize, Bakanımıza teşekkür ediyorum." dedi.

Nilgün Hacıoğlu ise jandarma astsubay eşinin Ağrı'da gazi olmasından dolayı kendisine atama hakkı tanındığını anlatarak, Orman Genel Müdürlüğü Çocuk Gelişimi bölümüne atamasının gerçekleştiğini söyledi.

Atamasının hayırlı olmasını dileyen Hacıoğlu, tören için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı idarecilerine teşekkür etti.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *