Türkgün Ekonomi Türkiye'nin geleceği... 3,5 trilyon dolarlık öz kaynak!

Türkiye'nin geleceği... 3,5 trilyon dolarlık öz kaynak!

Krom Üreticileri Derneği (KROMDER) Başkanı Bülent Aksu, Cari açık, madencilik faaliyetleriyle kapatılabilir. Ülkemizin, bilenen toplam 3,5 trilyon dolar değerindeki maden varlığı bu konudaki potansiyelimizin en net göstergesidir." dedi.

KAYNAK: AA

Krom Üreticileri Derneği (KROMDER) Başkanı Bülent Aksu, Türkiye'nin 3,5 trilyon dolar değerindeki maden varlığına dikkati çekerek, cari açığın madencilik faaliyetleriyle kapatılabileceğini bildirdi.

Krom Üreticileri Derneği (KROMDER) Başkanı Bülent Aksu, yazılı açıklamasında, dünyada ticareti yapılan 90 madenin 70'inin Türkiye'de bulunduğunu belirterek, üretilen madenlerin çeşitliliği bakımından Türkiye'nin dünyada 8'inci, miktarı bakımından 22'nci, değeri bazında ise 28'inci sırada olduğunu ifade etti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program'da (OVP) madencilik sektörüne geniş şekilde yer verildiğini anımsatan Aksu, şunları kaydetti:

"Bu durum, madencilik sektörünün ülke ekonomimiz için öneminin ve değerinin bir göstergesidir. Ekonomimizin en büyük problemlerinden biri olan cari açık, madencilik faaliyetleriyle kapatılabilir. Ülkemizin, bilenen toplam 3,5 trilyon dolar değerindeki maden varlığı bu konudaki potansiyelimizin en net göstergesidir. Sektörün gelişimi ve ülkemize katkısının artması amacıyla madencilik politikaları ve stratejileri, siyaset üstü bir anlayışla ülke menfaati göz önünde bulundurularak oluşturulmalıdır."

 "İZİNLER TEK BİR DURAKTAN YÜRÜTÜLMELİ"

Aksu, maden faaliyetlerinde izin ve onay süreçlerinin yatırımcıları zorladığını, bürokratik süreçlerin uzun zaman aldığını ifade ederek, "Ülkemizde madenciliği düzenleyen 9 bakanlık, 21 kurum, 7 kanun, 87 yönetmelik, 8 tüzük ve 16 uluslararası sözleşme mevcut. Bu kadar çok kurumun olması ve mevzuat çeşitliliği, madencilik yatırımlarının faaliyete geçirilmesinde zorluklar ortaya çıkarıyor. Bu nedenle bakanlıklar arası koordinasyonun geliştirilerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün (MAPEG) etkin rol oynayacağı, izinlerin tek bir duraktan yürütülebileceği düzenleme yapılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Sektörün Türkiye Yüzyılı vizyonundaki hedeflere ulaşılması için ilave teşvik ve desteklerle motivasyonunun artırılması gerektiğini vurgulayan Aksu, ruhsat güvencesinin sağlanması, izin süreçlerinin öngörülebilirliği ve orman izinlerinin sadeleştirilmesi gibi taleplerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Aksu, Türkiye'de madencilik faaliyetlerinde kamu yararının esas olduğunu, madenlerin devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunduğunu kaydetti.

Teknolojik gelişmelere bağlı olarak üretim metotlarının değişmesiyle madencilik faaliyetlerinin en doğru şekilde insan sağlığı ve çevre duyarlılığı ön plana alınarak yapılabileceğini aktaran Aksu, "Türkiye'de maden çıkarılmak için kazılan alanlar ülkemizin yüz ölçümünün 1000'de 1'ine karşılık gelmektedir ve ülkemizdeki orman alanlarının yalnızca 1000'de 3'ü tüm madencilik faaliyetleri için (tesisler ve enerji nakil hatları dahil) geçici olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda meclis tutanaklarında da yer aldığı üzere kesilen 100 bin ağaçtan sadece 1 tanesi madencilik faaliyetleri için kesilmektedir." bilgisini paylaştı.

Aksu, 2023'te Türkiye'de krom madenciliği ve ferrokrom ihracatının tüm madencilik ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturduğunu dile getirdi.

Krom cevherinin çelik sanayisinin ham maddesi olduğunu belirten Aksu, Türkiye'nin krom rezervinin ferrokrom üretiminde mineraloji açısından en ideal özelliklere sahip olduğunu vurguladı.

Aksu, Anadolu'da yaklaşık 150 yıldır yürütülen krom madenciliğinde yeterince arama yapılamadığı için yüzeye yakın cevherlerin tükenme noktasına geldiğine dikkati çekerek, "Krom madenciliği arama faaliyetlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Krom madenciliğinde arama maliyetleri ve yatırım riskleri çok yüksek olup, sektörün gelişip yeniden eski üretim seviyelerine ulaşabilmesi için MAPEG bünyesinde oluşturulacak bir fon ile cevher üretildiğinde ödenmesi koşuluyla desteklenecek bir sistem kurulmalıdır." ifadelerini kullandı.

"METALİK MADENCİLİK, DİĞER MADENCİLİKTEN AYRIŞTIRILMALI"

Türk madencilerinin sektörde önemli bir birikime sahip olduğunu ifade eden Aksu, yurt içinde ve yurt dışında örnek madencilik projelerini hayata geçirip, başarılı işlere imza attıklarının altını çizdi.

Madencilik sektörünün günün koşulları ve gelişmeler dikkate alınarak gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Aksu, şöyle devam etti:

"Metalik madenler, kıymetli mineraller, taş ocakları, doğal taş, mermer ve kömür madenleri birbirinden çok farklı metotlarla üretilmesine rağmen aynı mevzuatta değerlendiriliyor. Özellikle metalik madencilik en azından yönetmelik bazında diğerlerinden ayrıştırılmalıdır. Maden ruhsat ve mülkiyet güvencesi çok önemli olup, yatırımcının ruhsat alındığı tarihteki kazandığı hakları korunmalı, mevzuatlarda yapılan değişikliklerden olumsuz etkilenmemesi sağlanmalıdır. Madencilik sektörüne yönelik ihtisas mahkemeleri kurulmalıdır."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Siyaset Ticaret Bakanı Bolat, İngiltere yolcusu!

Ticaret Bakanı Bolat, İngiltere yolcusu!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın İngiltere ziyareti kapsamında çeşitli temaslarda bulunarak, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın güncellenmesine yönelik görüşmeler gerçekleştirecek.

KAYNAK: AA

Bolat, yarın Londra'da İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile görüşecek, Türkiye-İngiltere İş Forumu'nun açılışında iş dünyası temsilcilerine ve yatırımcılara hitap edecek, İngiltere Türkiye Ticaret Temsilcisi Afzal Khan ile bir araya gelecek.

Bolat ile Reynolds'un gerçekleştireceği görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler, potansiyel iş birliği alanları ve ticaretin bu yıl 30 milyar dolar seviyesine çıkarılmasını teminen atılacak adımlar değerlendirilecek.

İki ülke iş dünyası temsilcilerinin ve yatırımcılarının katılımıyla gerçekleştirilecek Türkiye-İngiltere İş Forumu'nun, yeni iş birliği imkanlarının değerlendirilmesi ve iş dünyaları arasındaki iş birliğini daha da güçlendirecek bağların kurulması için önemli fırsatlar sunması bekleniyor.

Bolat'ın, Khan ile görüşmesinde müttefik ve stratejik ortak olan iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin mevcut durumunun ve gelecek perspektiflerinin ele alınması planlanıyor.

STA güncellenecek

Ziyarette ayrıca mevcut Türkiye-İngiltere Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) güncellenmesi ve kapsamının genişletilmesi için yol haritasının belirlenmesi hedefleniyor. İş dünyaları için sağlam bir temel teşkil eden mevcut STA'nın çok yönlü şekilde genişletilmesinin, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesinde tarihi bir adım olacağı belirtiliyor.

Bu kapsamda, STA'nın hizmet ticareti, yatırımlar ve tarım alanlarını içerecek şekilde genişletilmesi ve yatay kurallar bakımdan kapsamlı hükümler içermesinin sağlanması planlanıyor.

Bunun ilk adımı, ticarette teknik engeller (TTE) faslı ve kimyasallar ile motorlu taşıtlara ilişkin eklerin, bakanlar Bolat ve Reynolds tarafından imzalanmasıyla atılacak. Bu sektörler, iki ülke arasındaki ticarette yüzde 33 pay ile 7,4 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

İmzalanacak TTE faslı, teknik düzenlemeler, standartlar ve uygunluk değerlendirme prosedürlerinde düzenleyici uyumu teşvik etmeyi amaçlıyor. Böylece, kapsama alınan ürünlerde Türkiye ile İngiltere arasında daha sorunsuz bir ticaret ortamı oluşturulması hedefleniyor. Teknik engellerin azaltılması sayesinde, mal ticaretinin daha hızlı, şeffaf ve öngörülebilir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanması, kamu sağlığı, güvenliği ve çevre koruma standartları yüksek seviyede korunması amaçlanıyor. İki ülke firmalarına daha elverişli, şeffaf ve teknik uyumun sağlanmasıyla her iki ülkede ekonomik büyümenin desteklenmesi ve teşviki planlanıyor.

İki ülke arasındaki ticaret

İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 22 milyar doları (22,1 milyar dolar) aştı. İngiltere, 15,2 milyar dolar ile Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 3'üncü ülke oldu.

Aynı yıl Türkiye'nin buradan ithalatı 6,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ayrıca İngiltere, 2023 itibarıyla Türkiye'ye 8,6 milyar dolar doğrudan yatırım yaparak en büyük 7'nci yatırımcı ülke olarak kayıtlara geçti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *