Türkgün Ekonomi Türkiye'nin kahve ihracatı 154,7 milyon doları geçti

Türkiye'nin kahve ihracatı 154,7 milyon doları geçti

2020-Ağustos 2024 döneminde Türkiye'nin kahve ihracatı, 5 yılda 154 milyon 690 bin 881 dolar olarak açıklandı.

MUHABİR: Burhan Tural

Her yıl 1 Ekim'de düzenlenen "Dünya Kahve Günü" dolayısıyla yapılan derlemeye göre, söz konusu gün, 2015'ten beri resmi olarak kutlanıyor.

Kahvenin ekonomik değeri ve sosyal etkileri hakkında farkındalığın artırılmaya çalışıldığı bu gün kapsamında, sürdürülebilir kahve üretiminin önemine de dikkat çekiliyor.

Türkiye'de kahve çekirdeği yetişmemesine rağmen ürünü işleyerek bu alanda ihracat yapıyor.

Türkiye İstatistik Kurumunun Özel Ticaret Sistemi verilerine göre, ülkenin kahve ve kahveli ürünler ihracatı 2020-Ağustos 2024 dönemini kapsayan yaklaşık 5 yılda 154 milyon 690 bin 881 dolar oldu.

Kahve ihracatı 2020'de 20,2 milyon dolar seviyesindeyken, 2021'de 23,8 milyon dolara, 2022'de 36,5 milyon dolara ve 2023'te 39,7 milyon dolara yükseldi.

Bu yılın ocak-ağustos dönemindeki ihracat da 34,5 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye'nin kahveleri 146 ülkede ağızları tatlandırdı

Türkiye'nin sattığı kahveye en fazla talep gösteren ülkeler ise yıllara göre değişiklik gösterdi. Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Belarus ve Suudi Arabistan, geçen yıl en fazla kahve ihracatı gerçekleştirilen ülkeler oldu. Bu dönemde Türkiye'nin kahveleri 146 ülkede ağızları tatlandırdı.

Belarus, KKTC, Suudi Arabistan ve Azerbaycan da bu yılın 8 ayında Türkiye'nin sattığı kahveleri en çok tercih eden ülkeler arasında yer aldı.

Yaklaşık 5 yılda 1,5 milyar dolarlık dış alım yapıldı

Türkiye'nin kahve ithalatı ise 2020-Ağustos 2024 dönemini kapsayan yaklaşık 5 yılda 1 milyar 504 milyon 122 bin 96 dolar seviyesini buldu.

Kahve ithalatı 2020'de 187,6 milyon dolar, 2021'de 221,1 milyon dolar, 2022'de 374 milyon dolar ve 2023'te 437 milyon dolar oldu.

Bu yılın ocak-ağustos döneminde de ithalat 284,4 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Brezilya, Hollanda ve Almanya, Türkiye'nin en çok kahve satın aldığı ülkeler olarak öne çıktı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Yaşam Bitlis'teki Nemrut'un develeri yok olma tehlikesi yaşıyor

Bitlis'teki Nemrut'un develeri yok olma tehlikesi yaşıyor

Nemrut Dağı'ndaki "Nemrut'un develeri" olarak bilinen 26 kaya bloğu, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

KAYNAK: DHA

Nemrut Dağı’nın volkanik patlaması sonucu oluşan, halk arasında “Nemrut’un develeri” olarak bilinen kaya yapıları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Tatvan ilçesinde bulunan ve Bitlis’in doğal güzellikleri arasında yer alan bu 26 kaya bloğu, zamanla insan ve deve figürlerini andıran şekiller kazanarak görsel bir şölen sunuyor.

yok olma tehlikesi altındaki kayalar için harekete geçildi

Ziyaretçilerin ilgisini çeken ve bölge turizmi açısından önem taşıyan kaya bloklarının korunması için çalışmalar başlatılıyor. Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Tatvan Kaymakamı Remzi Demir, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ergin Güven ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu ile birlikte bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

milli park ve jeopark projesi gündemde

Vali Karakaya, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Nemrut kalderası ile ilgili yürüttüğümüz milli park ve jeopark projesi kapsamında bu alanı da değerlendireceğiz. Halk arasında 'Nemrut’un develeri' olarak bilinen bölgede 26 kayacın yer üstünde olduğunu tespit ettik. Bunların tahribata uğramaması için koruma altına alınması yönünde adım atacağız.”

görsel şölen sunan doğal oluşumlar

Vali Karakaya, kaya yapılarının 15. yüzyılda gerçekleştiği düşünülen volkanik patlamanın ardından oluştuğunu belirterek, “Bu kayaç yapılar, hem doğal bir miras hem de Bitlis'in turizm potansiyelini artıracak unsurlar arasında yer alıyor. Bölge, ziyaretçilere eşsiz bir görsel şölen sunuyor,” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *