Türkiye'nin makine ihracatı ocak-haziran döneminde 13,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde ihracatta yüzde 4,1'lik bir düşüş yaşandı ve son 12 aylık dış satım da yüzde 0,4 azalarak 27,8 milyar dolara geriledi.
Avrupa'da İhracatta Daralma
İmalat sanayisindeki durgunluk ve yatırımcı talebindeki düşüş nedeniyle Türkiye'nin en çok makine sattığı Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Fransa ve İspanya'ya yapılan ihracatta yüzde 6,6 ila 17,9 arasında daralma yaşandı.
İhracat Artışı Asya ve Amerika'da Dengelendi
AB'de ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşanan düşüşlerin yanı sıra, Kuzey Amerika'da yüzde 24, Latin Amerika'da yüzde 11 ve Asya'da yüzde 14'lük ihracat artışıyla bir denge sağlandı.
Makine İhracatçıları Birliği Değerlendirmesi
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, küresel sanayi faaliyetlerindeki yavaşlamaya rağmen dengeli bir yarı yıl geçirdiklerini belirterek, zorlu bir döneme hazır olduklarını ifade etti. Karavelioğlu, makine üretim ve ihracatında rakiplere kıyasla hızlı bir ilerleme kaydettiklerini vurguladı.
Makine İhracatında Yaşanan Zorluklar
Karavelioğlu, dünya genelindeki belirsizlikler, teşvik eksiklikleri, ithalatın kolaylığı ve ihracatın zorlukları gibi konulara dikkat çekerek, Türkiye'nin önemli bir makine pazarı olduğunu ancak ithalatçılara sağlanan imkanların daha fazla olduğunu dile getirdi.
İthalat ve İhracat Arasındaki Dengesizlik
İthalatın daha kolay ve bereketli olduğu bir ortamda Türkiye'nin makine ihracatında rekabet gücünün zayıfladığını ifade eden Karavelioğlu, ithalatçıların kendi karlılıklarını artırırken enflasyonu körüklediğine ve ihracatçıları zor durumda bıraktığına işaret etti.