Türkgün Ekonomi Tütün ürünleri için yeni düzenleme!

Tütün ürünleri için yeni düzenleme!

Bazı tütün mamullerinin piyasaya arzında gramaj sınırlaması getirildi. Nargilelik, pipoluk ve sarmalık kıyılmış tütün mamulünün piyasaya arzında gramaj çeşitliliği açısından sınırlama getirildi.

KAYNAK: AA

Tarım ve Orman Bakanlığının puro ve sigarillo, nargilelik tütün mamulü, sarmalık tütün mamulü ve pipoluk tütün mamulü teknik düzenlemelerine ilişkin tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Bu düzenlemelerle Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen söz konusu ürünlere yönelik standartlara uyulması zorunlu hale getirildi.

Buna göre, yasa dışı ticaretle mücadele edilebilmesi ve piyasa gereklilikleri gerekçesiyle tütün mamullerinin piyasaya arzında uyulması zorunlu teknik düzenlemeler arasında yer alan TS 13599 Sarmalık Kıyılmış Tütün Mamulü, TS 13445 Nargilelik Tütün Mamulü, TS 13569 Pipoluk Tütün Mamulü ve TS 13444 Puro ve Sigarillo standartlarında TSE tarafından düzenleme yapılması üzerine, anılan standartlara uyulmasını zorunlu kılan mevcut teknik düzenleme tebliğleri yürürlükten kaldırıldı.

Yeni tebliğlerle belirtilen kategorilerdeki tütün mamullerinin anılan TS standartlarına uyumlu şekilde piyasaya arzının yeniden zorunlu hale getirilmesine, aykırı davranışlarda uygulanacak idari yaptırımlara ilişkin hükümlerle geçiş dönemine ilişkin süreler belirlendi.

Bu kapsamda, nargilelik tütün, pipoluk tütün ve sarmalık kıyılmış tütün mamulünün piyasaya arzında gramaj çeşitliliği açısından sınırlama getirildi.

Aromasız nargilelik tütün mamulü sadece 100 gramlık, aromalı nargilelik tütün mamulü ise sadece 25 gramlık ambalajlarda olmak üzere tek gramajla piyasaya arz edilebilecek. Geleneksel ve harmanlanmış sarmalık kıyılmış tütün mamulü 50 ve 100 gramlık, tek tütün çeşidinden üretilen sarmalık kıyılmış tütün mamulü 50, 100 ve 200 gramlık, pipoluk tütün mamulü 50 ve 100 gramlık ambalajlarda piyasaya verilebilecek.

Ayrıca, puro ve sigarillo en fazla 25 adet olarak ambalajlanabilecek.

Geçmiş tebliğler kapsamında söz konusu ürünler daha fazla seçenekli gramajlarda piyasaya sunulabiliyordu.

Firmalar, TSE standartlarının yürürlükteki haline uygun olmayan tütün mamulü çeşitlerini bu yıl sonuna kadar piyasaya arz edebilecek. Farklı gramajlardaki ürünler 30 Haziran 2024'e kadar piyasada bulunabilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Enflasyon verileri bekleniyor! Nisan ayı rakamları ekonomiyi nasıl etkileyecek?

Enflasyon verileri bekleniyor! Nisan ayı rakamları ekonomiyi nasıl etkileyecek?

Bugün Nisan ayına ait enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor. Mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nde bir önceki aya göre yüzde 2,46'lık artış gözlemlenirken, yıllık enflasyon oranı ise yüzde 38,1 seviyesine düşmüştü. Bu rakamlar, ekonomik durumla ilgili önemli ipuçları sunacak.

MUHABİR: Eylül Şahin

Türkiye İstatistik Kurumu, bugün yılın dördüncü enflasyon verilerini açıklayacak. Nisan ayı enflasyon rakamları, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) açısından önemli bir gösterge olacak.

Mart ayında TÜFE, aylık bazda yüzde 2,46 artarken, Yİ-ÜFE de yüzde 1,88 yükseldi. Yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 38,1, Yİ-ÜFE’de ise yüzde 23,5 olarak kaydedildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yayımladığı "Sektörel Enflasyon Beklentileri" raporuna göre, nisan ayında yıllık enflasyon beklentisi, piyasa katılımcılarında 1 puan artarak yüzde 25,6’ya, reel sektörde ise 0,6 puan yükselerek yüzde 41,7’ye çıkarken, hane halkı için ise enflasyon beklentisi değişmeden yüzde 59,3 seviyesinde kaldı.

Gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini öngören hane halkı oranı, geçen aya kıyasla 4,1 puan düşerek yüzde 27,2’ye geriledi. Öte yandan, önceki aylarda sırasıyla yüzde 5,03 (Ocak), yüzde 2,27 (Şubat) ve yüzde 2,46 (Mart) artışlar gözlemlenmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *