Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
28°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Uzman isim en düşük memur ve emekli maaşı için net rakam verdi

Uzman isim en düşük memur ve emekli maaşı için net rakam verdi

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına Ocak ve Temmuz dönemlerinde yapılan zamlar, 6 aylık enflasyon oranlarına göre belirleniyor. 3 Temmuz'da açıklanacak verilerle, zam oranları netleşecek. En düşük memur maaşının 39 bin 595 lira, en düşük memur emeklisi maaşının ise 18 bin 572 lira olması bekleniyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Uzman isim en düşük memur ve emekli maaşı için net rakam verdi
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

Türkiye'de memur ve emekli maaşlarına yılda iki kez zam yapılıyor. Ocak ve temmuz aylarında yapılan bu zamlar, 6 aylık enflasyon rakamlarına göre belirleniyor. 3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon verileri, yaklaşık 6 milyon memur ve memur emeklisi için zam oranlarını belirleyecek.

GÖZLER ENFLASYON VERİLERİNDE

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, memur ve memur emeklilerinin zam oranlarını değerlendirdi.

Memur emeklileri de dahil olmak üzere SSK, Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına ocak ve temmuz dönemi olmak üzere yılda iki kez zam yapılıyor. 

Enflasyon farkı ise bir önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammı üzerine 6 aylık enflasyon rakamları eklenerek bulunuyor. Ocak, şubat, mart, nisan, mayıs ayı enflasyonu 5 aylık verilere göre yüzde 22,72 olurken, vatandaşların gözleri 3 Temmuz'da yapılacak zam oralarına çevrildi.

Bu çerçevede ocak ayında yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı yapılan memur ve memur emeklilerine, temmuz ayında da yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. 

Ocak ayındaki toplu sözleşme zammını aşan enflasyon farkı da temmuz ayında maaşlara yansıtılacak. Ayrıca 5 aylık dönemdeki enflasyon farkı ve yüzde 10 toplu sözleşme zammıyla birlikte yüzde 17,32 zam alması kesinleşen memur ve memur emeklilerinin net zam oranları ise 3 Temmuz'da belli olacak.

KategoriOcak 2024 Toplu Sözleşme ZammıTemmuz 2024 Toplu Sözleşme Zammı5 Aylık Enflasyon OranıBeklenen Toplam Zam Oranı 
Memur%15%10%22,72%20,5 
Memur Emeklisi%15%10%22,72%17,32 

“EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞININ 39 BİN 595 LİRA OLACAĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ”

Zam oranın 3 Temmuz'da açıklanacak olan 6 aylık enflasyon verileriyle netleşeceğini belirten Karakaş, “Şu anda elimizde 5 aylık enflasyon verileri var. Haziran enflasyon beklentilerine baktığımız zaman, Merkez Bankası beklenti anketleri çerçevesinde memur ve memur emeklilerine, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden farklı olarak toplu sözleşme ve enflasyon farkı da göz önünde bulundurularak 6 aylık enflasyon oranları bazında yüzde 20,5 civarında bir güncelleme beklemekteyiz. Dolayısıyla en düşük memur maaşının 39 bin 595 liraya yani yaklaşık 40 bin lira olacağını söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

“EN DÜŞÜK EMEKLİ ZAMMININ 17 BİN 761 LİRA OLMASINI BEKLİYORUZ”

Memur emeklilerinin de memurlara endeksli olarak zam aldığını hatırlatan Karakaş, “6 aylık enflasyon rakamlarını göz önünde bulundurduğumuz zaman, refah payı ve destekler hariç en düşük emekli zammının 17 bin 761 lira olmasını bekliyoruz.” dedi.

Ocak ayında yapılan eşitlemeye de değinen Karakaş, şunları dile getirdi: “Hatırlanacağı üzere SSK ve Bağ-Kur emeklileri aylıkları, memur emeklilerine göre 11,5 puan daha düşüktü. Ancak bu 11,5 puanlık fark devlet desteği olarak SSK ve Bağ-Kurlulara verilerek bir eşitleme durumu söz konusu olmuştu. Hal böyleyken temmuz ayında bu kez memur emeklileri SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden 5 puan daha düşük oranda bir güncelleme alacak. "

KategoriÖnceki Fark (Puan)Yeni Fark (Puan)Eşitleme Durumu
SSK ve Bağ-Kur Emeklisi11,5-Devlet desteği ile eşitlendi
Memur Emeklisi-5Hükümet eşitleme yapabilir

EŞİTLEME OLURSA EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI: 18,572 TL

Hükümetin ocakta olduğu gibi temmuzda da benzer bir eşitleme yapabileceğine işaret eden Karakaş, "Bu durumda hükümetin burada da bir eşitleme yapması da söz konusu olabilir. Bu durumda ise en düşük memur emeklisi maaşı 18 bin 572 liraya yükselecek” ifadelerine yer verdi.

Genel Beklentiler

KategoriBeklenen En Düşük Maaş
Memur39.595 TL
Memur Emeklisi18.572 TL

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Emine Erdoğan, Gönül Elçileri ve koruyucu ailelerle bir araya geldi

Emine Erdoğan, Gönül Elçileri ve koruyucu ailelerle bir araya geldi