14 Eylül 2024
weather
27°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Vergi rekortmenleri listesinde 2 kadın öne çıktı!

Vergi rekortmenleri listesinde 2 kadın öne çıktı!

Türkiye'nin 2023 yılı gelir vergisi rekortmenleri listesinde isimleri açıklananlar arasında 2 kadın bulunuyor. Listede, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç ile Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucusu Ahu Serter yer aldı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Vergi rekortmenleri listesinde 2 kadın öne çıktı!
KAYNAK: Anadolu Ajansı

100 kişilik en fazla gelir vergisi beyan eden mükellef listesinde isminin açıklanmasına izin veren 2 rekortmen kadın mükellef öne çıktı.

Listede dikkati çeken isimlerden biri Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç oldu. Kıraç, kendi adına menkul sermaye iradı faaliyetleriyle 5'inci sırada yer alırken kendisine 323 milyon 300 bin 723 lira gelir vergisi tahakkuk ettirildi.

Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucusu Ahu Serter, kendi adına menkul sermaye iradı faaliyetleri alanında tahakkuk ettirilen 54 milyon 597 bin 792 liralık vergiyle listenin 64'üncü sırasına yerleşti.

Böylece, Türkiye'nin 2023 yılı gelir vergisi rekortmenleri listesinde isimleri açıklananlar arasındaki 2 kadına tahakkuk ettirilen vergi toplamda 377 milyon 898 bin 515 lira oldu.

Geçen yıl 4 kadın mükellefin ismi açıklanmıştı

Geçen yıl söz konusu listede isminin açıklanmasına izin veren 4 rekortmen kadın mükellef öne çıkmıştı.

İpek Kıraç, 2022'deki listede menkul kıymet aracılık faaliyetleriyle 9'uncu sırada yer alırken bu ismi 17'nci sırada Tara Holding ortaklarından Ceyda Lale Tara, 65'inci sırada Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Begümhan Doğan Faralyalı ve 90'ıncı sırada Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Diane Arcas Göçmez takip etmişti.

Vergi rekortmenleri listesine "bankacılık sektörü" damga vurdu

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre, 2023 için en fazla kurumlar vergisi tahakkuk ettirilen 100 mükellef içinde 34 kurum bilgilerinin açıklanmasını istemedi.

Listede kurumsal bilgileri açıklananlar arasında bankacılık sektöründe faaliyet gösteren 21 şirket yer aldı. Rekortmenlere tahakkuk ettirilen vergi tutarı 128 milyar 217 milyon 421 bin 175 lira oldu.

Söz konusu şirketler içinde bankacılık ve yatırım bankacılığı faaliyetlerinde bulunan özel ve kamu firmaları yer aldı. Kurumlar vergisi rekortmenleri listesinin ilk 8 sırasında bu kuruluşların olması dikkati çekti.

Listenin ilk sırasında 22 milyar 747 milyon 942 bin 797 liralık tahakkuk ettirilen vergi ile Ziraat Bankası yer aldı.

Garanti Bankası, tahakkuk ettirilen 21 milyar 870 milyon 755 bin 782 lira vergiyle ikinciliği aldı.

Listenin üçüncü sırasında 12 milyar 564 milyon 982 bin 345 liralık vergi tahakkuk ettirilen Akbank yer buldu.

İstanbul Takas ve Saklama Bankası 31 sıra yükseldi

2022 yılı vergi rekortmenleri listesinde unvanı açıklananlar arasında yer alan 17 firma, geçen yıla ilişkin listeye yine girmeyi başardı.

Söz konusu bankacılık faaliyetini yürüten firmaların sıralamadaki yerlerini bir önceki seneye kıyasla yükselten şirketler dikkati çekti.

Bu kapsamda, Akbank, QNB Finansbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, İller Bankası, Fibabanka, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, İstanbul Takas ve Saklama Bankası bir önceki seneye göre listedeki yerlerini yukarı taşıdılar.

İstanbul Takas ve Saklama Bankası listede yerini en çok yükselten finans kuruluşu oldu. Söz konusu banka, 31 sıra yükselerek, 45'inci sıraya yerleşti. Bunu, 13 sıra yükselen Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası takip etti.

Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve İş Bankası'nın listedeki sıralamaları ise bir önceki yıla kıyasla değişmedi.

2022 yılına ilişkin listede 46'ncı sırada yer alan Aktif Yatırım Bankası, 2023'te 88'inci sıraya geriledi. Böylece banka, firmalar arasında sıralaması en çok gerileyen şirket oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Martı'nın kurucusu Öktem'den MHP lideri Bahçeli'ye ziyaret!

Martı'nın kurucusu Öktem'den MHP lideri Bahçeli'ye ziyaret!