Asgari ücret desteği evinde yardımcı eleman çalıştıranları da kapsıyor.

Asgari ücret teşviki diye bilinen bu uygulamadan yararlanabilmek için evinizde çalıştırdığınız işçi için düzenli olarak aylık bildirgelerini süresi içinde kuruma vermek ve primleri de düzenli olarak ödemek gerekiyor.

Evinde yardımcı eleman çalıştıranlar tıpkı diğer işverenler gibi sadece Asgari ücret teşviki değil aynı zamanda % 5 Hazine teşviki ve 4447 Sayılı yasa da belirlenen teşviklerden de yararlanabilmektedir.

Ev hizmetlerinde çalışanların pek çoğunun kayıt dışı çalıştıkları bir gerçektir. Hükümetin kayıt dışılık ile mücadelesinde işverenlerin prim yükleriniz hafifletmek adına getirdiği bu teşvikler sayesinde son zamanlarda ev hizmetlerinde çalışanların büyük bir kısmı Sosyal Güvence altına alınmış oldu.

FİİLİ HİZMET ZAMMI ERKEN EMEKLİ YAPAR

Emeklilik şartlarının zorluğundan söz ederken yasal haklarımızı takip etmediğimiz için kolay işi zora sokmaktayız.

Sosyal Güvenlik Sistemi bazı iş kollarında çalışanlara Fiili Hizmet Zammı uygulamakta. Halk arasında yıpranma diye bilinen işlerde çalışanlar iş kollarına göre değişik sürelerde yıpranma hakkında yararlanır. Ancak bazı işyerleri fazla prim ödememek için çalışanlarının bu hakkını kullanmasına izin vermiyor . Öncelikli olarak işçilerin çalıştıkları iş yerinin hangi kapsamda olduğunu bilmesi gerekiyor.

Fiili Hizmete zammı çalışanların çalışmış oldukları her yıl ‘a ilave edilerek bir taraftan ödenmesi gereken prim gün sayısına daha avantajlı yaklaşmasına hem de ilave edilen gün kadar da yaş şartından düşülmesini sağlayacaktır.

İŞ GÜVENCESİ VE TAZMİNAT HAKKI

İşverenler istedikleri gibi işten çıkarma yapabilir mi? Şüphesiz tüm çalışanları kapsamasa da işçilerin işten çıkartılmalarında keyfiliği önleyen bazı düzenlemeler var. Buna iş güvencesi diyoruz.

Ancak tüm çalışanlar iş güvencesi kapsamında değil. İş güvencesi hükümlerinden yararlanılabilmesi için bazı koşullar aranıyor.

Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.

Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde iş güvencesi hükümleri uygulanacaktır. Otuz işçi sayısının belirlenmesinde belirli-belirsiz süreli, tam- kısmi süreli, daimi-mevsimlik iş sözleşmesi ile çalışanlar arasında bir ayırım yapılamaz. Fesih bildirimin yapıldığı tarihte 30 işçi sayısının tespitinde göz önünde bulundurulacak işçinin iş sözleşmesinin devam etmekte olması yeterli olup, ayrıca fiilen çalışıyor olması gerekmemektedir.

Ancak hastalık, iş kazası, gebelik yada normal izin ve benzeri nedenlerle ayrılan işçi yerine bu süre için ikame işçi temin edilmiş ise, 30 işçi sayısında ikame edilen işçi dikkate alınmayacaktır.

Konumu itibarıyla güvence kapsamı içerisinde olmayan işveren vekillerinin ve yardımcılarının da işyerinde çalışan işçi sayısının belirlenmesinde dikkate alınması gerekir.